11. HSF – Strip festival koji ima toplinu i spontanost

11. HSF – Strip festival koji ima toplinu i spontanost

1
Podijeli

Uz zvuke italijanskog dua Cheap seats i plejadu najboljih svjetskih trip artista koji danas stvaraju, na trgu Belavista otvoren je 11. Hercegnovski strip festival. Pratila ga je velika postavka radova izloženih u čak tri novkse galerije: Josip Bepo Benković, Sue Rider i galeriju u longue baru Amerika.

Veći i organizaciono moćniji nego prethodnih godina, HSF je postao vodeći festival stripa i jedan od najprestižnijih strip dešavanja u regionu. U prilog tome govore imena gostiju, autora čiji će radovi krasiti zidove novskih galerija do završetka ove smotre poklonika devete umjetnosti.

Picerija i restoran

R. M Guera, Roger Ibanjez, Toni Fejzula, Goran Sudžuka i Valerio Held, kao hedlajneri festivala, ali i Tihomir Tikulin, Vladimir Vesović, Marko Stojanović, Emir Pašanović, Pavle Zelić, Iztok Sitar, Luka Cakić, Milorad Vicanović – Maza, Stevan Subić, Krešimir Biuk, Ivan Šainović, Siniša Banović, Aleksa Gajić, Milica Mastelica, Dragana Kuprešanin, Bora Grbić su današnji strip autoriteti, stvaraoci koji će u narednih pet dana crtati za fanove, držati predavanja o crtanju i pisanju scenarija za stripove, družiti se sa Novljanima, gostima, obožavaocima stripa.

Najveći strip autoritet ovogodišnjeg izdanja HSF-a, Rajko Milošević Gera nije krio oduševljenje ni gradom niti organizacijom festivala.

– Organizacija ovakvog događaja je velika borba. Momcima svaka čast. Čovjek ne može da ne poštuje kad vidi koliko se oni bore. Čak i ako postoji neka falinka, zaista je svejedno. Toliko je truda uloženo, toliko želje i volje. Ono što je lijepo jeste da postoji neko između publike i talenata, ko je spreman da uloži volju, znanje, novac da ih zbliži. To je neprocjenjivo – kazao je popularni Gera.

Poznati zagrebački strip autor, Goran Sudžuka prvi put je u Herceg Novom i za par sati boravka, kako je kazao, grad ga je osvojio, kao i domaćini i organizatori festivala:

– Bio sam na jako puno festivala. HSF definitivno stoji uz bok drugim festivalima, pogotovo onima u našem regionu, jer ima toplinu i spontanost, koja nedostaje nekim drugim, mnogo većim festivalima – kazao je on.

Rođeni Beograđanin, koji živi u Barseloni, Toni Fejzula premijerno je izložio u galeriji Josip Bepo Benković radove koje je pripremio za festival stripa u engleskom gradu Lidsu.

– To je par ilustracija Betmena i Silver Surfera, koje ću u vidu printova prodavati kada budem učestvovao na festivalu u Lidsu. Pošto imam odlično poznanstvo sa Jovanom Subotićem i kolegama iz Hercge Novog, htio sam da se ti radovi prvo prikažu ovdje. Za sada nisam uspio mnogo da vidim od festivala. Sviđa mi se taj koncept neformalnog druženja, ali uz profesionalnu organizaciju, u smislu da sam ovdje pronašao dosta prijatelja, a u isto vrijeme prisutno je mnogo publike sa strane, ljudi koji nisu povezani sa nama konkretno. Ovakvi događaji, u suštini, imaju opasnost da se pretvore u jedan vid endoganije, zbog toga što uglavnom dolaze tipovi vezani za strip. Ali, ovdje nije takav slučaj, jer vidim roditelje sa djecom. Ako ima publike sa strane, onda je idealno – kazao je Fejzula.

Ovogodišnje, 11. izdanje festivala pomogli su Opština Herceg Novi, Ministarstvo kulture, koje je prepoznalo značaj HSF-a za kulturnu scenu Crne Gore, TO Herceg Novi, kao i mnogobrojni sponzori.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code