Početna Turizam 110 GODINA OD PRVOG HOTELA NA CRNOGORSKOM PRIMORJU

110 GODINA OD PRVOG HOTELA NA CRNOGORSKOM PRIMORJU

0

izlozba institut igaloIzložba fotografija povodom 110 godina osnivanja prvog hotela na ovim prostorima – hotela „Plaža” u Zelenici, a samim tim i 110 godina hotelijerstva i turističke privrede na crnogorskom primorju, otvorena je jutros u 11 h u Institutu Dr Simo Milošrević, u Nacionalnom restoranu.
Postavku slika na 30 panoa pripremio je Čaba Mađar, počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori, unuk osnivača i vlasnik hotela, dr Antala Mađara. Posjetioci su kroz fotografije mogli da isprate istoriju hotela – od njegovog osnivanja 1902. godine, razvoja i rada sve do njegove nacionalizacije, 1948. godine, rekao nam je Mađar.

„To su fotografije velikog formata, koje su reprodukovane preko video-bima. Iako iznad njih postoje natpisi, ja sam davao i dodatna objašnjenja”. Bio je to prvi hotel čisto turističkog karaktera, naglasio je Čaba Mađar, jer postojali su tada i drugi tzv. „gradski” hoteli kao hotel „Grand” na Cetinju, ali oni nisu imali turističku djelatnost.

Picerija i restoran

Caba Madjar„To je bio turizam sa ljetovanjem, zimovanjem, klimatskim liječenjem, izletima, čak i međunarodnim, koji su bili organizovani iz hotela. To je tada bio turizam u ovom savremenom smislu riječi, kako turizam danas i funkcioniše”.

Hotel „Plaža” u Zelenici je imao tada i svoja predstavništva u Pragu, Beču, Budimpešti i u Beogradu – odnosno imao je pravu „turističku orijentaciju”, navodi Mađar.
Na otvaranju izložbe prisutne je pozdravio direktor Instituta, mr Zoran Kovačević, potpredsjednik opštine Vlado Mračević, nakon kojih se gostima obratio i autor izložbe Čaba Mađar. Izložbi su prisustvovali i konzuli republika Hrvatske, Srbije, Poljske, Češke i Mađarske, kao i svi potpredsjednici novske opštine.

U razgovoru za naš radio, Mađar se osvrnuo i na trenutno stanje turističke privrede u gradu pod Orjenom.
Herceg Novi je tada imao jedan hotel, ali brojno stanje hotela danas, više od 100 godina kasnije, nije zavidno. Prema njegovim riječima, u Novom danas postoji jedan hotel mađarske grupacije „Hunguest Hotels Group”, koji može da zadovolji neke savremene trendove, ali pošto ni taj hotel nije pogodan za zimski turizam – zatvara se po završetku ljetne sezone do aprila. Ostali manji hoteli u opštini ne mogu da budu „nosioci” turističke privrede, sve dok grad ne dobije jedan kvalitetan i savremen hotel.

„Nažalost, nemamo u Novom organizovan turizam dok se ne izgradi neki ozbiljniji objekat, kao što je to nekada funkcionisalo poslije Drugog svjetskog rata, do onog našeg žalosnog rata 90-ih godina kada je Novi bio na vrhuncu turističke privrede ondašnje Jugoslavije”.

Glavni i najveći krivac za slabe turističke sezone je svakako nedostatak kvalitetnih hotelskih kapaciteta, tako da bilo kakva promotivna kampanja dobara grada pod Orjenom ne može uroditi plodom kad potencijalni gosti nemaju kvalitetan smještaj.

„Šta može jedna turistička organizacija bez materijalne baze za sve to? Oni mogu da reklamiraju, ali ne mogu postići neki veliki efekat, bez jedne „baze” koja bi garantovala prijem tih turista i svu ostalu organizaciju” – zaključio je Mađar.

izlozbaHotelPlazaZelenika2ISTORIJA HOTELA „PLAŽA”

Hotel „Plaža” u Zelenici osnovao je potomak ugledne i imućne porodice Mađar, dr Antal, koji se nakon dužeg boravka po liječilištima Evrope, 1895. godine trajno naselio u Meljinama, gdje je kupio zemljište za gradnju kuće. Dozvolu za gradnju vile uz samu obalu mora, koja je kasnije pretvorena u pansion, dr Antal je dobio 1898. godine. Nedugo nakon toga se među poznanicima i rodbinom dr Antala čulo za povoljnu primorsku klimu, pa je dr Antal već 1900. godine dogradio vilu za smještaj gostiju, i tako otpočeo jednu nepoznatu djelatnost u ovom kraju – turizam. Od otvaranja do pred Prvi svjetski rat u hotelu su boravile poznati ličnosti iz cijele Evrope.
Tokom rata hotel je bio pretvoren u kasarnu što je ostavilo velike tragove na hotelskoj opremi, okolnom parku i zgradi. Hotel je u periodu između dva svjetska rata naslijedio Antalov sin Adorijan, koji ga je vodio do 1948. godine. Početkom drugog svjetskog rata, hotel se pretvara u kasarnu aktom komande mjesta Zelenika. Nakon 6. aprila – bombardovanja luke Zelenika, jugoslovenska vojska se povlači, i hotel radi za goste i ratne izbjeglice. Do pada Italije u septembru 1943, u hotelu se nalazi komanda italijanske alpinističke divizije “Taro”. Njemačka vojska okupirala je hotel do 29. oktobra. 1944. Tokom povlačenja Njemci su minirali susjednu trospratnu zgradu hotela Dunđerovića, pa je detonacija znatno oštetila zgradu i okolni park. Poslije oslobađanja Zelenike, do nacionalizacije 3. maja 1948. god, i potpunog prestanka rada hotela, 22. maja 1949. godine, hotel je radio pod upravom Adorijana Mađara.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code