Početna Turizam 11.REGATA „TERRA DA MARE“ – ITALIJANIMA GUŠT, NAMA SAMO BENEFITI

11.REGATA „TERRA DA MARE“ – ITALIJANIMA GUŠT, NAMA SAMO BENEFITI

0

regata 2013Prva jedrilica u okviru tradicionalne regate “Terra da mare”, koja je preplovila Jadran i ušla u zaliv Boke jutros u 02 h i 03 min je „Idrusa” iz Lećea. Tako je bilo i lani. Nakon nje, sat i po kasnije, došao je krstaš Buena Vista u 3:30. Prema riječima jednog od organizatora i sudija regate, Jovice Rašovića, najvjerovatnije Buena Vista biće pobjednik u korigovanom vremenu, jer je manji brod od „Idruse”.
Regata “Terra da mare” održava se jedanaesti put, na potezu od italijanskog Barija do gradske luke Škver u Herceg Novom. Ove godine okupila je 51 jedrilicu i oko 500 učesnika. Malo je hercegnovskih posada, zakazali su domaći jedrličari, priznaje Rašović. Tako da je svega pet brodova iz Crne Gore, a Italijani dominiraju. Tu su i dva ruska broda. Zanimljivo je da za ovogodišnju regatu nije bilo mnogo najava u medijima, a jedriličare opet nije dočekala ni Gradska muzika niti mažuretke, pa ni baš uslovna luka. Kako nam kaže Rašović – razlog su skromna finsnijska sredstva, zbog kojih se Opština odlučila na uštedu. – Manje smo se eksponirali u javnosti, jer su sredstva minimalna, pa smo se morali uklopiti, mada regatu organizuje grupa entuzijasta koji za to ne primaju nikakvu nadoknadu.
Dobrodošlica svim učesnicima regate biće zvanično upriličena večeras u hotelu Hunguest Hotels Sun Resort, na Toploj u 18 h.
Uz skromne finansije, biće održana i tradicionalna regata “Trofej Herceg Novog” koja počinje sjutra u 11 h, a vozi se po ustaljenoj ruti Herceg Novi -Tivat -Baošići -Herceg Novi. Prema riječima Rašovića, iz Herceg Novog su za sada prijavljene dvije jedrilice, a očekuju učešće i ostalih sa regate “Terra da mare”.
Prvi put ove godine umjesto na Kanli kuli dodjela nagrada biće priređena na otvorenom bazenu na Škveru, sjutra veče u 20 h.
– To organizujemo u saradnji sa vaterpolo klubom Jadran, da bismo promovisali malo i taj objekat, ali i vratili sva događanja upravo na Škver – ističe Rašović
Ova prestižna sportska, pa i turistička manifestacija za Herceg Novi i Crnu Goru ima i važnog gosta, direktora čuvene regate „Barkolana” iz Trsta , Vincenza Spinu. Na Barkolani učestvuje preko 2000 jedrilica i ima godišnji obrt od preko 2 milioana eura. Spina je došao u Herceg Novi kao član posade broda „Follia blu” .
No, gradska luka u Novom je tako prihvatila 51. krstaša na svoje vezove sa identičnim hendikepom kao proteklih godina – nedovoljno mjesta i komocije za sve, ali i nedostatak lučke infrastrukture. Rašović navodi da je Opština, koliko je u njenim mogućnostima i obavezi, obezbijedila vodu, struju, vezove i 3 hemijska toaleta. Za nedostatak bankomata na pristaništu, Rašović kaže da rješenje treba tražiti sa gradskim bankama, koje očigledno nemaju interesa ni računice da ih postavljaju u luci.
Na mogućnost da zbog slabije podrške opštine i servisa nautičarima, kao i nekih loših poteza u organiziciji, ovu prestižnu regatu preuzme Tivat i marina Porto Montenegro , Jovica Rašović tvrdi da za tako nešto, ipak, ne postoji mogućnost. Ali, ne krije da je bilo interesovanja.
– Bilo je zanimanja iz Porto Montenegra, međutim nije pronađen zajednički jezik sa organizatorima iz Italije, jer u Tivtu nisu ponuđeni neki uslovi koje nudi Škver. Italijani vole da dođu u Herceg Novi, bez obzira na sve. Ovdje im je gušt, a nama donose samo benefite, koje još ne znamo da prepoznamo i koristimo – tvrdi Rašović.
Podsjetićemo, prekookeanska regata “Terra da mare” vozi se u dužini od 109 nautičkih milja, a prošle godine uvrštena je i u kalendar ISAF-a (Međunarodne jedriličarske federacije).

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code