Početna Kultura 13 HSF: Svetkovina uz 50 vrhunskih strip umjetnika

13 HSF: Svetkovina uz 50 vrhunskih strip umjetnika

15

Uz nastup Mjesne muzike Đenović, prisustvo svjetski poznatih autora stripa, te uz pozdravnu riječ predsjednika hercegnovske opštine Stevana Katića, ambasadora Italije u Crnoj Gori Luke Zeliolija i autora legendarnog stripa ”Dikan”, Laza Sredanovića,  oragnizatora, u Herceg Novom, na Belavisti, otvoren je 13.Hercegnovski strip festival.

U Galeriji Josip Bepo Benković priređena je izložba radova 12 specijalnih gostiju festivala, a u Galeriji Sue Ryder izložba plakata pank –rok grupe RODEO CLOWN, koja je priredila koncert na tvrđavi Forte mare.

Narednih šest dana ljubitelji devete umjetnosti uživaće u programu bogatijem nego ikada do sada – najavio je jedan od organizatora festivala Jovan Subotić:

-Imamo 12 specijalnih gostiju, oko 40 povratnika na ovaj festival, među njima su crtači, teoretičari, publicisti, urednici, izdavači…prebogat program. U muzičkom djelu za početak festivala i sjajan bend iz Italije, Rodeo Clown, a za kraj gostuje Viva Vops, bend koji je pobijedio na takmičenju Bunt 2017. godine. To je i početak HSF-a i i emisije Bunt RTS-a- kazao je Subotić.

Predsjednik Opštine Stevan Katić podsjetio je na značaj festivala koji je prepoznala i podržava lokalna uprava:

-Činjenica je da se u svijetu o stipu i njegovoj primjeni misli i razgovara daleko ozbiljnije nego što je to slučaj u Crnoj Gori. Na našu sreću postoji manifestacija koja pravi krupne korake u ritmu sa svijetom, Hercegnovski strip festival. Tokom 13 godina događaj je nastao zahvaljujući ljubavi i entuzijazmu nekoliko naših sugrađana, postao je najvažnija svetkovina stripa u regionu, nezaobilazna za najveća imena devete umjetnosti – istakao je Katić.

Dokazani prijatelj festivala i sam pasionirani ljubitelj stripa, ambassador Italije u Crnoj Gori, Luka Zelioli, smatra da je strip veoma važan način komunikacije:

-Posebnu mi radost pričinjava što sam predstavnik jedne zemlje, bogate i na ovom polju. Dovoljno je pomenuti jednu izdavačku kuću poput Bonelija ili junake poput Zagora, Teksa Vilera, poznate i prodavane i u Crnoj Gori. Zahvaljujem se svim gostima na njihovom dolasku na ovaj festival, a poseban pozdrav upućujem brigadi italijanskih autora koju sačinjavaju: Mario Alberti, Valter Venturi, Vanesa Belardo, Paskvale del Vekio, Andrea del Vito, Valter trono i Sntonio Luki – kazao je ambasador Zelioli.

Čast da otvori festival ukazana je jednom od najpoznatijih crtača sa naših prostora, autoru čuvenog stripa „Dikan“ koji je 50 godina izlazio u „Politikinom zabavniku“- Lazu Sredanoviću:

-U Herceg Novom sam doživio prvi susret sa stripom, napravio prvu tablu i najveći broj tabli tokom 50 godina koliko sam crtao u „Politikinom zabavniku“. Počašćen sam što Herceg Novi to nije zaboavio i što je tako i obilježeno 50 godina moga rada. Pozdravljam sve i svečano otvaram 13. HSF- poručio je Sredanović.

Sinoć su priredjene izložbe učesnika festibvala u Galerijama Sju Rajder i Josip Bepo Benković , a na tvrdjavi Forte mare koncert je priredila italijanska pank rok grupe Rodeo Clown.

Narednih dana na gradskim trgovima, plažama, u kafićima i restoranima posjetioci će moći da prisustvuju strip radionicama, berzi stripa, prezentacijama radova poznatih autora koji će crtati na majicama i papiru, besplatno za publiku.

Program:

Petak, 06. septembar

10:30 – 12:00 Osnovna škola Dašo Pavičić

– Predavanje strip Dikan i CG strip stvaraoci i radionice sa učenicima – Sredanović, Sitar, Vesović, Rakojević

20:30 – 23:00 Trg Belavista

– Svečano otvaranje i obilazak izložbi – Galerije “Sue Ryder” i “Josip Bepo Benković“

23:00 – 03:00 Tvrđava Forte mare

– Koncert – Rodeo clown, Gotam vilans Kupllung

Subota, 07. septembar

10:00 – 14:00 Trg Nikole Đurkovića

– Berza stripa

– Crtanje za fanove i crtanje na majicama

11:00 – 13:30 Svi specijalni gosti

– Background DJ-ing: Groovy Castel Nuovo, 2Beat

– Hangout and drink specials – Radio2B kafe, Old house

11:00 – 13:00 Kolektiv Novi

– Radionice crtanja stripova – Andronik, Tikulin, Vesović, Ćurčin

16:00 – 01:00 Banja restoran – Bla bla beach

– Berza stripa

– Crtanje za fanove

– Crtanje na majicama

– Mušljada

– HSF žurka – koncert

22:00 – 01:00 Gump Forest & comp

Nedjelja, 08. septembar

10:00 – 20:00 Restaurant Jadran, Škver

– Berza stripa

– Crtanje na majicama

– Crtanje za fanove

– Prezentacije i predavanja

16:00 – Crnogorsko Udruženje strip umjetnika

17:00 – Luka Rakojević

18:00 – Enrique Breccia

22:00 – 01:00 Forte Mare

– Saradnja sa CAUSTIC FORT

Ponedeljak, 09. septembar

10:00 – 18:00 Restaurant Yachting club, Šetalište

– Berza stripa

– Crtanje na majicama

– Crtanje za fanove

– Plaža i morske aktivnosti

22:00 – 01:00 Kafe Pivnica, Šetalište

– HSF žurka – koncert Light under the black mountain

Utorak, 10. septembar

11:00 – 17:00 Luštica Klinci Village

– Crtanje za strip u boci

– Live Art za HSF i Klinci Village

– Radionice sa učenicima sa Luštice i iz Tivta

– HSF party Klinci

22:00 – 01:00 Trg Nikole Đurkovića

– HSF žurka – Acoustic night

Srijeda, 11. septembar

10:00 – 01:00 Beach bar Peoples

– Berza stripa

– Crtanje na majicama

– Crtanje za fanove

– HSF žurka – koncert

21:00 – 00:00 – Viva Vops – finalisti i pobjednici konkursa emisije Bunt.

15 Komentari

 1. Strip festival hahahahaha, kakva smijurija. Koliko je gostiju doveo taj vaš festival. 7 , možda i cijelih 10. Uništili ste Sunčane Skale koje su bile zaštitni znak HN , sad se hvalite sa ovim.,, Śedi đe si, jer ni za đe si nijesi “

  4
  9
  • Ti stvarno imaš mozak pantagane. Mada bi se prije po tvom pravopisu reklo da si šumski glodar “šljego” niz lovćenske strane.

   7
   2
   • Zašto ovaj rječnik,a vi više govorite o sebi nego o nekom drugom.Strip je minorna aktivnost na periferijama grada sa minimalnom publikom i interesovanjem.Problem je da ulična umjetnost i strip i grafiti postaju u našem gradu nešto bitno.U Dubrovniku se sve zidine fuguju ,pjeskare,čiste.Sve je bijelo i čisto a u galerijama izložbe ,u muzejima se smjenjuju postavke .U lazaretu mladi imaju velike izložbe i svaki dio grada se obnavlja i oživljava.KULTURA nije dvadeset festivala bez smisla i sadržaja ,bolje tri dobra i ozbiljna.

    8
    5
    • Herceg Novi se u nedostatku drugih realnih mogućnosti orijentisao na masovni turizam.
     Zbog toga i ne može bez mase festivala. Šta fali Festivalu klupa, Festivalu tripica, Festivalu provare, Festivalu ostike, Festivalu oskoruša, Festivalu nješpula, Festivalu kukumara … ? Nedostaje im jedino to da još nisu realizovani!
     Da se ja pitam svaki dam bi trebao barem jedan festival u Novom!

     1
     1
 2. Događaju se čudne stvari oko ovog festivala. Herceg Novi je mala sredina i sve se zna ko je i koliko za nešto zaslužan, pa na ovom otvaranju se ne vidi niti pominje ime čoveka koji ga je stvorio, osmislio i prvi doveo najpoznatije strip crtače svijeta. Šta je sa tim čovjekom? Je li bolestan ili ljut zbog nečega, pa je sam sebe eliminisao iz događanja. Nešto tu debelo nije u redu. Ako griješim, ispravite me.

  11
  4
 3. Bravo! Ekipa Strip Festa je zasluzila da dobije Oktobarsku nagradu! Polako ali sigurno, iz godine u godinu, ovaj festival reklamira i dovodi ljubitelje stripa kao i turiste u nas grad.

  20
  14

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code