13. MEMORIJALNI PLIVAČKI MARATON DIDO MARIĆ NJIVICE – ŠKVER

13. MEMORIJALNI PLIVAČKI MARATON DIDO MARIĆ NJIVICE – ŠKVER

231
0
Podijeli

plivacki_maratonMaraton na relaciji Žanjic-Igalo pliva se od 1980. godine i predstavlja nastavak tradicije u Herceg Noovm, koja je započela prije II svjetskog rata, kada se plivao na relaciji Rose – Herceg Novi.

Ova plivačka svetkovina posvećena je profesoru Mariju Didu Mariću, koji je ovaj maraton oživio osamdesetih godina prošlog vijeka. Memorijalni maraton se posljednjih godina organizuje  na potezu Njivice-Škver, a maratonci se spremaju za nadmetanje i sjutra, 28. jula . – Dužina staze je 2500 m. Prosječnom plivaču potrebno je najviše 45 minuta da prepliva. Rekord staze je 36 minuta, a postigla ga je prije dvije godine plivačica Jadrana Darija Pop – kaže za Radio Jadran, Marko Marić.

A njegova majka i supruga čuvenog profesora fizičke kulture Dida, Gordana Marić, priča nam kako je sve počelo.

Picerija i restoran

– Moj suprug je 1980. godine sa svojim prijateljima, entuzijastima koji su bili vezani za more, odlučio da napravi jedan mali maraton, da se prepliva taj kanal od Žanjica do Herceg Novog. Zaista je bilo lijepo vidjeti veliki broj plivača koji su učestvovali na tom prvom maratonu, a poseban je osjećaj zadovoljstva što se taj broj povećavao iz godine u godinu. Maraton je i za njegovog života bio veliki događaj, koji mi kao porodica, zajedno sa prijateljima i sponzorima, održavamo evo  13 godina u znak sjećanja na njega – ističe Marićka.

Inače, ovo je jedna od najljepših turističko – sportskih atrakcija u Herceg Novom. I ove godine vlada veliko interesovanje, mada, kako nam kaže Marićka “tačan broj takmičara znaće se tek kada se obavi pregled na dan maratona”.

Organizacija ove sada već kultne novske manifestacije bila je jako teška ove godine, zbog  manjka novca. Opština Herceg Novi kao glavni sponzor je izdvojila 2.500 eura iz budžeta, ali Marićka naglašava da im je “budžet ove godine umanjen”.

No, uz pomoć ljudi dobre volje i Didovih prijatelja i porodice – maratona će ipak biti! Pobjednici u muškoj i ženskoj kategoriji osvojiće po 200 eura, pehare i medalje. Za drugoplasirane slijedi po 100 eura i medalja, a trećeplasirane po  50 eura i medalja. Nakon plivačkog maratona biće organizovano čuveno potezanje konopca, a jedan od glavnih sponzora, firma “Tažex” i ove godine daruje pršutom pobjednika. Biće nagrada i za najmlađeg i najstraijeg učesnika, kao i svake godine.

Svi učesnici kreću sa Škvera u 16 časova brodom do Njivica, gdje će biti obavljen pregled plivača, a u 18 h zakazan je start. Limitirano vrijeme je ura ipo, što znači ko za to vrijeme ne dopliva do cilja, biće diskvalifikovan.

U svakom slučaju biće ovo pravi, originalni, novski spektakl, koji će, najavjuje porodica Marić, biti više trka nego maraton.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code