13. JUL DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE

13. JUL DAN DRŽAVNOSTI CRNE GORE

154
0
Podijeli

3793U znak sjećanja na 13. jul 1878. godine, kada je na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i 13. jul 1941. kada je počeo narodni ustanak protiv fašizma, Crna Gora obilježava Dan državnosti,

Predsjednik Filip Vujanović je u pratnji načelnika Generalštaba VCG Dragana Samardžića danas položio vijenac na spomenik “Partizanu borcu” u spomen parku Gorica, a sinoć je povodom Dana državnosti priredio svečani prijem u Plavom dvorcu na Cetinju.

Picerija i restoran

– Krajem 1941. godine mala Crna Gora uputila je Evropi veliku poruku da se snagom slobodarstva, mladosti i mudrosti mora pobjediti zlo fašizma. Zato je antifašistički 13. jul polazište i osnova obnove nezavisnosti koju smo demokratski ostvarili 21. maja 2006. godine, kazao je, pored ostalog predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

Prijemu na Cetinju prisustvovali su predstavnici političkog, kulturnog, naučnog, privrednog, javnog i sportskog života, narodni heroji i raniji najviši državni službenici, kao i predstavnici diplomatskog kora, i visoki zvaničnici međunarodnih organizacija i institucija.

Vujanović je naredio da se povodom Dana državnosti Crne Gore izvrši počasna artiljerijska paljba sa platoa brda Gorica sa deset plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Svečanim koncertom povodom Dana državnosti, večeras u 21 sat na trgu ispred katedrale Sv. Tripuna u Kotoru počeće 11. Don-Brankovi dani muzike u okviru Internacionalnog festivala Kotor Art. Sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Alekseja Šatskog nastupiće prvi violončelista svijeta Miša Majski, violinistkinja Sarm Kim iz Južne Koreje i crnogorski pijanista Ratimir Martinović. Na programu su djela Betovena i Dvoržaka.

Ove godine na Don Brankovim danima, do 13. avgusta nastupiće mnogo umjetnika, solista i dirigenata, poput najistaknutijeg flautiste Italije Masima Merčelija, pa Mihail Gros, istaknuti violista član čuvene Berlinske filharmonije. Ekskluzivitet je da po ugovoru umjetnici koji nastupaju na Kotor ART-u nemaju pravo nastupa na drugim festivalima.

Inače, Turistička organizacija i Opština Budva organizuju večeras veliki koncert povodom Dana državnosti i Dana Turističke organizacije Budva, na Trgu ispred Starog grada. Nastupiće Emina Jahović od 21.30 h i Sergej Ćetković od 23 h, nakon čega će uslijediti vatromet.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code