Početna Kultura 14. Guitar Art Summer Fest, sa zvijezdom fada Dulse Ponteš

14. Guitar Art Summer Fest, sa zvijezdom fada Dulse Ponteš

0

U Herceg Novom će od 15.do 20 avgusta biti održan 14. Guitar Art Summer Festa sa pet koncerata na Trgu od muzike, ali će ga bez sumnje ove godine obilježiti nastup portugalske zvijezde fado muzike, Dulse Ponteš. On je najavljen na Kanli kuli, u subotu 17. Avgusta.

Koncerti na Trgu od muzike biće besplatni, dok će se za nastup portugalske dive ulaznice prodavati po cijeni od 20 eura, kazao je predstavljajući ovogodišnji festival direktor, Boško Radojković.

Festival će u četvrtak 15. avgusta na Trgu od muzike svečano otvoriti čuveni flamenko gitarista Daniel Casares, koji će se i 17. avgusta pridružiti Portugalki Ponteš na Kanli kuli, uz kontrabasistu Yelsy Heredia.

Drugi dan festivala rezervisan je za klasičnu gitaru Australijanca Campbell Diamond-a kom će se kao specijalna gošća na vokalu pridružiti Novljanka Amanda Stojović.

Mađarski trio nazvan po gitaristi i pjevaču Pel Bernu će se u nedjelju 18. avgusta predstaviti novskoj publici svojim izvedbama bluza, džeza i funka. Interesantno je da je ovo prvi koncert od nastanka Guitar Arta na kom će se čuti električna gitara i bas gitara, najavio je Radojković.

– U ponedjeljak 19. avgusta prvi put imamo i jedan sekstet. Grupa Spona koja je interesantna po specijalnim aranžmanima što se tiče balkanske muzike. Sponu krase i čine ne samo gitaristi, već i perkusije, klarinet i vokali. Siguran sam da će publika imati posebnu priliku da čuje sjajne aranžmane Dušana Popovića Lipovca koji je lider grupe – kaže Radojković.

Svečano zatvaranje festivala zakazano je za utorak, 20. avgust kada će se na Trgu od muzike publici predstaviti jedan od najvećih gitarista današnjice, Costas Cotsiolis. Sa njim će nastupiti najbolji učenici gitare iz crnogorskih muzičkih škola, koji će tokom šest dana festivala prisustvovati majstorskim radionicama koje će voditi Cotsiolis.

– On će nastaviti tradiciju gitarskih integracija koju smo započeli prošle godine u Herceg Novom. Opština Herceg Novi je prošle i ove godine platila besplatnu edukaciju osmoro najtalentovanijih crnogorskih klasičnih gitarista koje smo izabrali iz različitih gradova Crne Gore, rekao je Radojković.

Nastavlja se tradicija izložbi u galeriji Sue Ryder. Ove godine je 20. godina beogradskog Guitar Arta, te će u galeriji biti izloženi grafički dizajnovi i rješenja plakata proteklih festivala, kao i hercegnovskog Guitar Art Summer Festa.

Predstavnica Turističke organizacije Herceg Novi Natalija Terzić zadovoljna je što organizatori Guitar Art-a čine da turistička ponuda Herceg Novog 14. put bude izuzetna.

– Zahvaljujući ljepoti i bogatstvu programa koje Guitar Art donosi on je postao jedan od najposjećenijih i najpopularnijih umjetničkih festivala, ne samo u našem gradu, već i Crnoj Gori. Zahvaljujući autoritetu direktora festivala Bošku Radojkoviću u naš grad dolaze najveći svjetski umjetnici klasične gitare, rekla je Terzić.

Organizatori festivala su Guitar Art Festival iz Beograda i JUK Herceg Fest, a generalni pokrovitelji su Opština i Turistička organizacija Herceg Novi, kao i Hungest Hotel Sun Resort. Takođe, značajnu podršku festivalu su pružile ambasade Španije i Mađarske.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code