Početna Društvo 154 GODINE OSNOVNE ŠKOLE “MILAN VUKOVIĆ’’

154 GODINE OSNOVNE ŠKOLE “MILAN VUKOVIĆ’’

0

osnovna_skola_milan_vukovicPovodom dana Osnovne škole “Milan Vuković’’ sa Savine koji se obilježava 5. oktobra, večeras će biti organizovan prigodan program.

Glavna svečanost zakazana je za 18 časova, a prethodiće joj književni matine, tokom kojeg će biti promovisan školski list “Luča’’, koji izlazi već 15 godina.

Školu u dvije smjene u tri područne, na Podima, Kamenom i Kruševicama, pored matične na Savini, pohađa 767 učenika. Prolaznost je 99,87 %.

 

– Imamo sedam Lučonoša, a učenik generacije je i državni prvak iz Engelskog jezika – kaže nam direktor, Željko Bojović. On ističe da je u narednom periodu najbitnije da počne obnova škole u Srbini, gdje bi takođe bilo jedno područno odjeljenje.

Osnovna škola “Milan Vuković” u Herceg Novom uspjela je da završi sve administrativne poslove oko vlasničkih listova za tri zgrade na Srbini, o čemu je obavješteno resorno Ministarstvo.

Milan Vuković baštini tradiciju najstarije obrazovne ustanove u hercegnovskom kraju, osnovana je 1858. godine, kao “Srpska zakladna pomorska škola”.

Udarila je temelje našoj pomorskoj prošlosti i odigrala pionirsku ulogu u razvoju prosvjete, kulture i školstva u ovom dijelu Boke. Nastala je kao zadužbina Đurovića, Boškovića i Laketićke, a stara zgrada u Srbini danas je u ruševnom stanju. Učenici škole “Milan Vuković” nastavu su u zgradi u Srbini  pohađali do 1979. godine kada je stradala u zemljotresu, nakon čega su preselili u novosagrađeni objekat na Savini.

Danas su predstavnici škole sa đacima položili i vjence na spomenik Milanu Vukoviću na Podima.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code