16 FILMOVA VEČERAS NA 26. FILMSKOM FESTIVALU MONTENEGRO FILM FESTIVALU

16 FILMOVA VEČERAS NA 26. FILMSKOM FESTIVALU MONTENEGRO FILM FESTIVALU

0
Podijeli

filmski_kanli_kulaPretposljednjeg dana hercegnovskog filmskog festivala Montenegro film festivala večeras će biti prikazano 16 filmova na četri lokacije.

 

U  zvaničnoj konkureniciji na Kanli kuli, biće prikazani filmovi iz Srbije i Bosne Hercegovine. Reditelj Bojan Vuletić predstaviće se ostvarenjem iz ove godine, za koje je zajedno sa Stefanom Arsenijevićem pisao scenario, a koji je rađen u srpsko-francusko-hrvtaskoj koprodukciji. ’’Praktični vodič kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem’’ premijerno je izveden u decembru prošle godine, a reditelj kaže da je ideju našao u svakodnevnici. Dok je ideja za naslov proistekla iz velikog poštovanja lika i dijela Vudija Alena, pa otuda i tako dug naziv filma, što je i njegova okosnica. To je savremena romantična komedija, oda Beogradu i oda ljubavi, koja govori i o gostoljubivosti Beograđana.

Picerija i restoran

Priča “Vodiča” počinje na aerodromu, a završava se u zatvoru, u kojem zatvorenici ironično govore o slobodi i ljubavi.

– Zatvor je za mene simbol svega što smo prošli – rekao je Vuletić.

Bosansko-hercegovački film „Djeca“, rediteljke Aide Begić, potresna je priča o ratnoj siročadi. Begićka se ovim filmom neće prvi put predstaviti hercegnovskoj publici. Ona je naime 2009. godine potpisala scenario i režiju za film „Snijeg“, koji je te godine i bio na Kanli kuli.

Glavna glumica filma Marija Pikić nagrađena je Srcem Sarajeva za najbolju glumicu. Film “Djeca” nagrađen je i Cineuropa nagradom. Film Aide Begić svjetsku premijeru je doživio na prestižnom Cannes Film Festivalu u okviru zvanične selekcije Un Certain Regard, gdje je i nagrađen specijanim priznanjem žirija.

Studenti dramskih umjetnosti sa Cetinja večeras će se u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta predstaviti sa dva filma.

Mašina za pisanje – Senada Šahmanovića i Krug Gojka Berkuljana.

I u okviru te selekcije svoje minute imaće i studenti sa novosadske Akademije umetnosti: Čudesno jutro u krevetu Despota Milenkoviča –  Marko Obrenović i Ona nije tu – Nikole Spasića.

Umjetnost je temasko veče dokumntarnog filma u okviru kojeg će na trgu Belavista biti prikazano 8 filmova.

O osetljivosti – Ivice Vidanovića, Tanana umjetnost pendreka, Žan Gabrijela Perioa, Zabavljač – Ivana Salatića, Visoke plave gore, rijeke, zlatna polja – Borjana Venzislavova, Glavni – Jurija Ankaranija, Pomjeranje planine Gora Bagdasarijana, Dođoh, pa da idem.

Na tvrđavi Forte mare od 21.30 film Darka Bajića „O gringo“ upoznaće gledaoce sa životnom pričom proslavljenog fudbalera Crvene zvezde koji je postao najbolji igrač Brazila Dejan Rambo Petković.

Reditelj Darko Bajić i ranije je govorio o Rambovoj nevjerovatnoj popularnosti u zemlji fudbala, što je i sam mogao da vidi tokom snimanja u Brazilu.

– Kad uđe u restoran, prvo mora da se pozdravi i slika sa svim gostima, kad izađe na ulicu – zaustavi saobraćaj! Teško je i zamisliti toliku popularnost. Rambo ima 48 miliona navijača – reko je Bajić nakon premijere u Rio de Žaneiru prošle godine.

„Sveti motori“ naziv je drugog filma koji stiže iz ovogodišnje francuske produkcije, a u režiji Leosa Caraxa.

Djelo koje je ove godine prikazano na Kanskom festivalu govori o životu monsieura Oscara, misterioznog lika iz sjene koji putuje iz jednog života u drugi. On je, pak, jednom stara žena, drugi put bogati poslovni čovjek, ubojica, skitnica, čudovište, obiteljski čovjek… U potrazi za čistim činom ljepote, tajanstvenom pokretačkom snagom, žena i duhovi prošlih života kreću na odiseju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code