17. Orjenski maraton: Za sportiste i rekreativce

17. Orjenski maraton: Za sportiste i rekreativce

0
Podijeli

Orjenski maraton 2016, plakatSedamnaesta sportsko-rekreativno-turistička manifestacija „Orjenski maraton“, u organizaciji Planinarskog kluba „Subra“, biće održana ovog vikenda. Prvi dan posvećen je zaljubljenicima u planinsko trčanje, zahtjevnu sportsku disciplinu pogodnu za planinare sa nadprosječnom kondicijom i atletičare.

Start i cilj trke je planinarski dom „Za Vratlom“ (1160 m), a tokom 24 kilometra markiranih staza prolazi se kroz sam centar Orjena, pa čak izlazi i na Veliki kabao (1890 m), najviši vrh primorskih Dinarida. Staza je pokrivena sa volonterima na više punktova, gdje se mogu dobiti voda i energenti. Najspremniji takmičari stazu prelaze za nešto više od tri sata, a aktuelni rekord je 03:15:27 (Janko Grdović, AK “Niskogorci”, Igalo). Nakon dodjele diploma, medalja, pehara i robnih bonova, u domu će biti organizovan ručak za sve učesnike.

Picerija i restoran

U nedjelju, 29. maja, u 8h startuje se iz centra Herceg Novog, sa trga Nikole Đurkovića, na Rekreativnoj trasi, pogodnoj za sve, od planinara, do povremenih šetača,  i ide se do sela Žlijebi (oko 700 m nv.) Ova trasa je osmišljena upravo za popularizaciju posjete zaleđu. Stoga su i odabrani baš Žlijebi, kao izuzetan ruralni kompleks tradicionalne kamene gradnje, sa izvanrednim vidicima na ulaz u Boku Kotorsku. Pristup do sela vodi odlično sačuvanim pješačkim kanicama (serpentinama), što je, uz samo selo i glavna atrakcija rekreativne trase. Na Žlijebima je planiran duži odmor, i razgledanje, što na vidikovcu kod Sv. Nikole, što u kompleksu kod konobe porodice  Sikimić.

– Realizaciju 17-og Orjenskog maratona su omogućili: Turistička organizacija Herceg Novog, Opština Herceg Novi i Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, uz podršku Planinarskog saveza i Atletskog saveza Crne Gore, a u saradnji sa Graničnom policijom. Svima njima se i ovim putem zahvaljujemo, uz poziv i za sve ostale da nam se ovog vikenda pridruže – poručuju iz Planinarskog kluba „Subra“.

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code