Početna Kultura 18. maj – Dan i noć muzeja: Stalne i nove postavke u...

18. maj – Dan i noć muzeja: Stalne i nove postavke u muzejima u Crnoj Gori

6

Međunarodna manifestacija Dan i noć muzeja u Herceg Novom biće obilježena danas u Gradskom muzeju “Mirko Komnenović” od 8 do 20 časova i Domu kapetana Štumbergera od 8 do 15 časova, gdje posjetioci mogu da pogledaju stalne postavke.

Vrata  OJU “Muzeji“ Kotor, povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. maja otvorena su za sve posjetioce, kako bi mogli uživati u bogatom kulturnom programu.

U Muzeju grada Perasta najavljena je “Izložba STRIPA”, autorke Tijana Cvetić iz Kotora, uz muzičku i multimedijalnu prezentaciju 18 – 21h.

U Galeriji solidarnosti u Starom gradu posjeioci mogu pogledati izložbu “Dvanaesti” Aleksandra Rafajlovića iz Beograda, od 9 – 19h.

U crkvi Sv. Pavla je izložba “Osluškivanje zidova koji govore”, autora Aleksandra Dragojevića iz Beograda, koju možete razgledati od 9 – 17h

Iz OJU “Muzeji” Kotor informišu i da će izložba “ Zmajevići pod plaštom opata i kapetana” iz fundusa Muzeja grada Perasta, istoričarke umjetnosti Aleksandre Simeunović, biti predstavljena u Ljetnjikovcu Buća u Tivtu večeras u 20h.

Muzej i galerije Tivat organizuju još četiri programa u okviru kompleksa Buća – Lekovići, dok u Podgorici JU Muzeji i galerije organizuju dva stračna predavanja i izložbu “Štafeta mladosti 1945 – 1988”.

Publika u Budvi imaće priliku da besplatno posjeti  stalne postavke i privremene izložbe Muzeja grada Budve, Moderne galerije, Spomen doma „Stefan Mitrov Ljubiša“, Spomen doma „Reževići“ i Spomen doma „Crvena komuna“, a planirano je i otvaranje izložbe „Ordenje i oznake crnogorske vojske“, kao i izložbi slika Kristine Pirković i Jovane Vujanović.

„Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije“

Međunarodni dan muzeja 18. maj obilježava se od 1977. godine pod pokroviteljstvom Međunarodnog muzejskog savjeta (ICOM), zbog afirmacije muzeja i isticanja njihove uloge u promovisanju kulturne različitosti i interkulturalnog dijaloga.

Cilj ovogodišnje teme “Muzeji kao kulturni habovi: budućnost tradicije”, je skretanje pažnje na ulogu muzeja u savremenom društvu, uz naglašenu interakciju sa posjetiocima koja doprinosi stvaranju novih kulturnih tradicija, i unaprjeđuje dijalog.

Noć muzeja je manifestacija koja se od 2005. godine, na inicijativu Francuske muzejske direkcije, organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i ICOM, u subotu najbližu 18. maju, kada je Međunarodni dan muzeja. Na poziv Ministarstva kulture i komunikacija Republike Francuske, Ministarstvo kulture Crne Gore se od 2007. godine pridružuje ovoj međunarodnoj manifestaciji, dajući podršku muzejima u Crnoj Gori da prezentuju, valorizuju i približe široj javnosti pokretnu kulturnu baštinu.

Ustanovljena praksa manifestacije je da muzeji, u okviru obilježavanja, budu otvoreni do kasnih večernjih sati i da svojim posjetiocima besplatno stave na raspolaganje sadržaje svojih zbirki i programa.

6 Komentari

 1. Mozda grijesim, ali Noc muzeja je sasvim sasvim osobena manifestacija, i to po tome sto muzeji rade NOĆU. Ili kao sto to stoji u najavi obilježavanja Noci muzeja za Crnu Goru – U KASNIM VEČERNJIM SATIMA. Dakle, do ponoci – bar.
  U pomenutoj najavi stoji da ce se Noc muzeja obilježiti u 13 opstina u CG, sa 35 programa.
  Kao i obično, mi smo na začelju. Nema izložbe ni posebnog programa. Ni ambicije! Jer ako muzej, na Međunarodni dan muzeja (obilježava se od 1997.), nema nikakvu izložbu, predavanje ili radionicu, onda ne radi dobro svoj posao. Na stranu Noc muzeja, koja se obilježava od 2005. sa željom da muzeje jos vise približi posjetiocima, pa su muzeji otvoreni i noću.
  I? Đe smo mi? Ko je odgovoran? Zar nisu mogli da sklepaju bilo kakav program, sa početkom u 21h kao i svi ostali, tese na pravi način “uključe” u ovu manifestaciju na nacionalnom, tj evropskom nivou?
  Obesmišljavate nam život i još se pravite da je sve u redu. Ili je kao politika kriva, besparica i sl. Istina je da ne valjate ni kao ljudi ni kao profesionalci, jer da ste jedno od ova dva, vi bi ste nešto učinili. Ako kažem – Sram vas bilo…govorim u prazno jer vi očigledno srama nemate. Zato je bolje da kažem da je mene stid, jer cijeli svijet može da vidikoliki smo diletanti i primitivci?

  9
  9
  • Vaši negativni komentari nisu realni i nikog ne dotiču.
   Samo je zrno razuma potrebno da se shvati da ste mogli makar radionicu za djecu da organizujete, koktel u đardinu, ili ne daj Bože tolikog truda jer bi se moglo crć od rada – kakav Okrugli sto o tome đe smo sada i kuda dalje…sa gradskim muzejem, naravno.
   Toliko i ja znam a daleko sam od vase struke.
   Stvar je u tome da nemate iskrenog poštovanja za to što radite i što ste lijeni.
   I naravno, JER STE TAKO U MOGUĆNOSTI. Plata stiže i bez rezultata.
   PS. Jadranaši, kada ćete da pokrenete rubriku slusaoci-reporteri, ili čitaoci-komentatori, da se malo potrudimo mi koji ne možemo mirne duše da posmatramo negativne pojave u društvu? I da vam šaljemo tekstove, naravno besplatno? Ovi naši komentari na sajtu nisu dovoljni…pa bi valjalo uključit u diskusiju i širu zajednicu. Da svi vide da ne moraš bit iz DPS-a da bi kritikovao aktuelnu vlast.

   4
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code