19. HAPS: ISTRAJNOST UPRKOS IGNORANTSKOM ODNOSU GRADA PREMA HERCEGNOVSKOM POZORIŠTU

19. HAPS: ISTRAJNOST UPRKOS IGNORANTSKOM ODNOSU GRADA PREMA HERCEGNOVSKOM POZORIŠTU

0
Podijeli

Na Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti ove godine nadvila se velika sjenka, jer organizator, Hercegnovsko pozorište, iako je uspjelo da pripremi manifestaciju, ubrzo ostaje bez krova nad glavom.

Izostala je prava briga grada za ovu kulturnu instituciju, koja mora da iseli iz stare palate “Burovina”, odnosno Muzičke škole. Gradu je Hercegnovsko pozorište podarilo proteklih decenija mnogo premijera. Istrajava i sa festivalom HAPS punih 19 godina, dok opštinski oci ili ne haju, ili imaju “preča” posla i interese od nalaženja prostora za Hercegnovsko pozorište. Dakako, ovih dana sve je podređeno lobiranju i kalkulacijama oko izbora novog predsjednika opštine, pa je umjesto u Klubu Pozorišta prvi press HAPS-a prireređen u kafeu “Atelje”.
Zato i potpuno opravdan slogan ovogodišnjeg festivala –„Pozorište koje vam nedostaje”. HAPS će trajati od 15. do 30. aprila i novska publika moći će da pogleda četiri predstave, dvije premijere i nekoliko predstava za djecu.
Predsjednica UO Hercegnovskog pozorišta, Vitka Vujnović ponavlja da nema pozorišta bez grada, ali ni grada bez pozorišta.
– Slogan ovogodišnjeg HAPS-a “Pozorište koje vam nedostaje” znači pozorište koje nestaje. Ali, ako nemamo zgradu, imamo još entuzijazma i dobre volje da pozorišnu umjetnost ne napustimo – poručuje Vujnovićka.
Selektor i umjetnički direktor festivala Zoran Živković najavljuje gostovanje nekoliko kvalitetnih predstava iz Crne Gore i regiona uprkos nedostatku sredstava.
Festival će početi u utorak, predstavom “Slasti slave” – Gradskog pozorišta iz Podgorice. Uslijediće veoma popularan komad “This/casting” – Teatra „Rugantino” iz Zagreba. Beogradski Zvezdara Teatar odigraće “Čorbu od kanarinca”, rediteljke Staše Koprivice. HAPS će zatvoriti predstava “Očevi su gradili” – Crnogorskog narodnog pozorišta.
Pokrovitelj festivala je opština Herceg Novi sa Turističkom organizacijom, ali on će opstati i zahvaljujući brojnim prijateljima, kazao je Živković.
Producentkinja Milina Kovačević najavila je dvije domaće premijere. Prvo, obnovljenu urnebesnu komediju Reja Kunija “Briši od svoje žene”, koja je bila hit 90-tih godina. Na kraju HAPS-a uslijediće dugonajavljivana premijera Hercegnovske opere “Đani Skikić”. To je komična jednočinka “Gianni Schicchi”, Giacoma Puccinija, koju su s “domaćim snagama”, pripremile direktorka projekta profesorka Mirela Šćasni i rediteljka Slađana Vujović.
U okviru pratećih programa biće održan popularni HAPSIĆ, sa nekoliko predstava za djecu. “Magareće godine” po tekstu Branka Ćopića odigraće gosti amaterskog pozorišta iz Kolašina, a iz Beograda stiže predstava Bajkamela – Šljivarski boj, putujućeg lutkarskog pozorišta.
Nije izostao ni bogat prateći program, pa će tako u Domu kulture u Bijeloj biti odigrana monodrama “Đavo došao” u kojoj glumi Milovan Mićo Lalović. Slikar Vojo Kilibarda, koji je autor plakata HAPS-a, prirediće izložbu u galeriji Sju Rajder, pod nazivom “Stvaram pozorište ispred i iza scene”. Treba očekivati i postavku crteža i figura Dragana Tešanovića. Planirana je i promocija knjige: “Herceg Novi noću” – muzički život grada 1950-2000. autora Mila Perišića, kao i više muzičkih događaja.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code