Početna Oko nas Kotor 19. Međunarodni festival klapa Perast: Najbolje klape Cavtajke i Krijanca, a domaća...

19. Međunarodni festival klapa Perast: Najbolje klape Cavtajke i Krijanca, a domaća novski Castel nouvo

1

Ceremonijom dodjele nagrada zatvoren je 19. Međunarodni festival klapa Perast, koji je donio prvu nagradu u kategoriji ženske klape Cavtajkama, a drugu klapi Alata.

Foto: Kotor Art

Za kategoriju muških klapa prvo mjesto pripalo je Krijanci, drugo klapi Pokornik, a treće Štiglićima.

U kategoriji ženskih klapa nastupile su Cavtajke (Cavtat) i Alata ( Podgorica), dok su u kategoriji muških klapa nastupili Štiglići ( Podgorica), Krijanca (Rab) i Pokornik (Dugi Rat).

U kategoriji nova klapska pjesma na temu Boka Kotorska – more i pomorstvo, takmičile su se klape Castel Nuovo (Herceg Novi) sa pjesmama ,,Skalu po skalu“ i ,,Daljina” i klapa Štiglići (Podgorica) sa pjesmama ,,Boka” i ,,Ova moja tanka jedra”.

Nagradu za najbolju komponziciju nove klapske pjesme osvojili su : prvo mjesto pjesma ,, Daljina” Mije Vidović koju je izvela klapa Castel Nuovo , drugo mjesto za pjesmu ,,Ova moja tanka jedra“ Maria Petanija koju je izvela klapa Štiglići, i treće mjesto pjesma ,,Boka” Maria Katavića koju je izvela takođe klapa Štiglići.

Za najbolju obradu takođe je nagrađena pjesma ,,Daljina” Mije Vidović.

Tako su Novljani i Klapa Castel Nuovo proglašeni za najbolju klapu iz Crne Gore, osvojvši još i prvu nagradu žirija za najbolju novu kompoziciju “Daljina” i nagradu za najbolju klapsku obradu pjesme, za istu kompoziciju.

Nagradu za najbolju debitantsku klapu, dobila je klapa Krijanca.

O nagrađenima je odlučivao stručni žiri: Jasminko Šetka- predsjednik, a članovi Marina Dulović, Vladimir Begović, Zorana Latković i Aleksandar Tamindžić.

Stručni žiri koji je ocjenjivao nove klapske pjesme i uručuje nagradu Julije Balović za najbolje stihove u kategoriji nova klapska pjesma, radio je u sastavu:Tina Brajić Ugrinić -predsjednica i članice Maja Grgurović, Mila Moškov i Vjera Banićević.

Oni su odlučili da se novac nagrade za najbolji tekst usmjeri u podršku dječijim festivalskim klapama Marineri i Ponta .

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code