Početna Eco 20 hiljada sadnica smrče i crnog bora za hercegnovsko zaleđe

20 hiljada sadnica smrče i crnog bora za hercegnovsko zaleđe

15

Buđenje svijesti o zajedničkoj brizi i odgovornosti za očuvanje dragocjenih prirodnih resursa kakve su šume cilj je akcije “Za svakog stanovnika po jedna sadnica“, koja je danas počela na Vrbanju.

Prema riječima menadžera Opštine Herceg Novi, Dragana Šimraka sadnja drveća je jedan od najljepših i najplemenitijih gestova koje čovjek može učiniti prema prirodi, prema drugim ljudima i samom sebi.

– Planeta bez drveća je planeta bez kiseonika, a planeta bez kiseonika je planeta bez ljudi. Ta veza između drveća i ljudi je nešto što održava ovaj svjet u savršenom skladu. Na žalost, svake godine Zemlja izgubi veliki dio svojih šuma, kako zbog požara tako i zbog sječe. Zbog toga mi danas, kao ekološka država i njeni građani, imamo veliki i plemeniti zadatak, da pomognemo i damo svoj doprinos zaštiti i očuvanju šuma, stvarajući uslove za bolji kvalitet života svih zajedno, našeg grada, naše države, a samim tim i planete Zemlje – navodi on.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za šume u okvoru ove akcije donirala je Herceg Novom 20 000 sadnica, smrče i crnog bora, koje će biti raspoređene na 150 000 kvadratnih metara.

– Jedan od najboljih načina da sačuvamo našu plavu planetu jeste da svako od nas u toku svog života zasadi bar jedno drvo. Tako se i ova akcija simbolički sprovodi pod sloganom-Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica. Djelujući lokalno, upravo ovakvom akcijom, svako od nas može i mora dati svoj doprinos – ističe Šimrak.

U akciji su učestvovali državni sekretar za šumarstvo, lovstvo i drvnu industriju u Ministarstvu poljoprivrede Milosav Anđelić, sa saradnicima, zatim predstavnici Uprave za šume, Agencije za razvoj i zaštitu Orjena iz Herceg Novog, predstavnici lovačkog udruženja “Orjen”, učenici JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić”, planinarska sekcija Osnovne škole “Milan Vuković” , kao i članovi izviđačkog odreda “Orjen”.

Podjećamo da je Vlada Crne Gore, u okviru brojnih aktivnosti za očuvanje i unapređenje šumskih resursa, opredijelila 200.000 eura za pošumljavanje na cijeloj teritoriji države. U jesenjoj sadnji, na prostoru svih područnih jedinica Uprave za šume, biće posađeno 630.000 sadnica, autohtonih vrsta drveća.

15 Komentari

 1. Ima li neki čarobni pasulj da se posadi, a na kome bi rasli Kanaderi? Kada se od ovih 20.000 sadnica smrče i crnog bora oformi suma sasvim je izvjesno da ce kad-tad buknuti pozar…

  3
  1
 2. “Tako se i ova akcija simbolički sprovodi pod sloganom-Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna sadnica.”
  Za svakog stanovnika Crne Gore po jedna PENZIJA, što prije to bolje!

  5
  2
 3. Fantastično je da je neko prepoznao potrebu da se Orjen pošumljava.

  Međutim, problem je što su četinari invazivne vrste koje zemljištu ne “vraćaju” ništa. U četinarskim šumama jako slabo raste bilo šta od drugih vrsta. Četinari ne oplemenjuju zemljište svake jeseni svojim lišćem na kome raste pečurke, služe kao skrovište za insekte, gliste i crve…

  Zbog čega nije pošumljavano bjelogoricom: bukvom ili hrastom?

  Zato što je crnogorica ekonomski isplativija, brže raste i lakša je eksploatacija poslije

  19
  4
   • A biće najbolje i muniku ( prastaro crnogorično, endemsko stablo) uništiti. Kakve gluposti. Najbolje je saditi bukvu pa će koze imati da se goste. Svi danas hoće da su dendrolozi.

    4
    2
 4. Bravo za akciju.
  Gdje je Šimrak? Nema ga na slikama.
  Mogao je i on uzeti jednu lopatu, pa da posadi koje drvo, za primjer svojoj bivšoj i sadašnjoj koaliciji!

  9
  3
 5. A mogli ste što posaditi i kroz grad a ne samo kidaj, sklanjaj, nekad smo bili grad zelenila a kako vreme prolazi polako pocinjemo ličiti na Budvu…

  21
 6. Ne viđesmo na slikama one iz agencije, osnovane za šurake i bližu im rodbinu, da su zasukali rukave, da posade neko drvo.
  Ili im je radno mjesto gracka(Gradska).

  19
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code