Početna Kultura 23. HAPS – svojevrsna apologija bajke

23. HAPS – svojevrsna apologija bajke

3

Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti, objedinjene pod konceptom “Pozorište i bajke”, trajaće od 16. do 30. aprila. U realizaciju programa uloženo je 30 hiljada eura, od čega će iz kase lokalne TO biti odvojeno 8 hiljada, iz opštinske 15 hiljada eura, a Opština će i kroz kompezacije sa hotelima obezbjediti smještaj za učesnike iz regiona.

Glavnom programu, odnosno večernjim predstavama iz regiona, ove godine dodati su i program za najmlađe “HAPSić”, kao edukacija najmlađe pozorišne publike i prateći program “za sve koju su spremni da otkrivaju čari pozorišta, bajki i drugih umjetnosti”, čulo se na press-u povodom 23. HAPS-a.

Herceg Novi je grad koji voli pozorište, za čiju publiku važi da ima dobar ukus i snažan apaluz, kojem se glumci rado vraćaju, kazao je na press-u predsjednik Optine, Stevan Katić.

– Održati ovakvu reputaciju jedna je od misija HAPS-a i jedan od razloga što kao Opština rado podržavamo ovaj festival. On zadržava regionalni karakter, pa ćemo imati prilikle da na novskoj sceni vidimo ostvarenja iz Srbije, Hrvatske i BiH. Posebno mi je drago da je ove godine HAPSić opet dio festivala, jer je veoma važno da obrazujemo nove generacije novske pozorišne publike – kazao je on.

Katić je istakao značaj koji pozorište ima za lokalnu kulturnu politiku, kao i ulogu HAPS-a u kulturnom životu grada, promociji pozorišta i edukaciji publike.

Podršku realizaciji programa HAPS-a pružiće Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi, kazala je sekretarka Ana Zambelić Pištalo, ističući značaj vraćanja HAPSića u programski sadržaj, jer njegovanjem najmlađe publike pozorište će u budućnosti biti posjećeno.

HAPS je manifestacija koja potvrđuje kako je Herceg Novi destinacija kulturnih događaja u svako doba godine i važan je za kulturni identitet grada, smatra Natalija Terzić iz lokalne TO.

Objašnjavajući koncept ovogodišnjeg programa, v.d. diorektorice JUK Herceg festa, Gordana Porobić Krcunović kazala je da je priča baza i filmske i pozorišne umjetnosti, a bajka je vrsta priče koja u vremenu digitalizacije polako nestaje.

– Kultura pamćenja koju reprezentuje bajka kao arhetipsko pamćenje, danas je zamjenjena spoljašnjim memorijama, softverima koji predstavljaju memorijsku bazu kulture zaboravljanja, kojoj mi sve više pripadamo. Zato ovogodišnji HAPS promoviše bajku. Zapravo, 23. HAPS je svojevrsna apologija bajke, ali i pozorišta, koje ne može opstati bez priče pa time i bajke – objašnjava ona.

Program HAPS-a ove godine, pored predstava za odrasle i djecu, čini i prateći program, a Porobić Krcunović izdvaja radionice za djecu i odrasle koje su zamišljene kao “terapija bajkama”.

Selektorka HAPS-a, Milina Kovačević uz najavu predstava u objasnila je razloge zbog kojih je svaka od njih zauzela mjesto u ovogodišnjem programu.

U dječijem dijelu programa ona je izdvojila komad “Modro blago” Gradskog pozorišta Podgorica, kako je kazala, iz više razloga.

– Prvi je da se radnja komada dešava u Herceg Novom. Drugi, da su autori Stevan i Staša Koprivica, što samo po sebi puno znači novskoj publici, a treći je sjajan mladi anasmbl iz Podgorice, koji je takođe dobitnik plakete “Miloš Šami”, a u kojem je još jedan Novljanin, Dejan Đonović – objasnila je Kovačević.

Ona je za Radio Jadran kazala da se za predstave HAPS-a interesuje publika iz Francuske, Italije, a ove godine i sa Kipra. Očekuje se gostovanje direktora pozorišta iz Limasola sa kojim će biti razgovora o nekoj budućoj saradnji.

Uz predstave i radionice, u ovogodišnji program uvršteni su i promocija knjige “Četiri ludila” Miloša Latinovića, zatim likovna i strip radionica koju će voditi Kasandra Popović i Filp Andronik, sa izložbom radova učenika srednje škole “Ivan Goran Kovačić” uz nastup benda Penzionerski rekreativni centar. Na programu je i pozorišna radionica za djecu “Bajke za sve izraste”, i za odrasle “Građenje lika kroz arhetip” koje će voditi Slađana Vujović uz asistenciju Senke Domović Bulut, najavljuje Vitka Vujinović iz Hercegnovskog pozorišta.

Prateći program 23. HAPS-a zatvoriće koncert benda Exodusi “Prvih 50. godina”, zakazan za 25. april, a najavljivan posljednjih 3 godine.

Jedan od članova ovog legendarnog sastava, Anton Krstović podsjetio je na organizaciju koncerta Klape Stari Kapetan i Exodusa, organizovanog 29. aprila 2000. godine, koji je obilježio 50 godina postojanja muzike u Herceg Novom.

– Za početni datum uzeli smo osnivanje gradskog hora 1950. godine. Učešćem svih mogućih izvođača tog doba, od zabavnih, preko pop i rok do klasične muzike i napravili koncert do danas poznat pod imenom “Nostalgija” – prisjetio se on.

Koncert je organizovan u saradnji sa Herceg festom u okviru tadašnjeg HAPS-a. Krstovć je za ovu priliku najavio “mali koncert” na kom će gostovati neki od bivših članova benda, kao i članovi Teatra 303 iz Kotora, na čelu sa legendarnim humoristom Draganom Sklenderom – Peletom. To veče biće upriličena i promocija monografije.

Exodusi su u saradnji sa Filatelističkim savezom pripremili i kovertu sa žigom, u kojoj će iz Herceg Novog biti poslate, ako bude odobreno, sve pošiljke tog, 25. aprila. Njegovi članovi biće gosti sjutra u 11 časova  u programu Radija Jadran.

HAPS organizuju JUK Herceg fest i Hercegnovsko pozorište, uz finansijsku podršku Opštine i TO Herceg Novi.

3 Komentari

  1. Selektor ima drustvenu I profesionalnu odgovornost za selekciju jer se ona placa novcem gradjana. Selektor obrazlaze svoj izbor I stoji iza njega. Ukoliko strucna tela I javnost daju negativan sud selektor snosi odgovornost. Finasijsku I moralnu. Ovde vidimo da je bajka delimicno prisutna u decijoj selekciji, a da selekcija za odrasle nema bas nikakav koncept. Ali koliko je poznato u Herceg Novom nema strucnih tela, nema ni zakonski obaveznog Saveta za kulturu nego se sve radi stihijski I krajnje nestrucno. Samim tim nema ni odgovornosti.

    13
    2
  2. Kakav selektor takav i HAPS… da li je moguće da je nakon Koprivice haps predat u ruke Milini Kovačević? Gospodo iz herceg festa, direktorice, savjetu, opštino, pokrovitelji, istorija će vam suditi za ove vaše poteze!

    31
    6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code