Početna Kultura 24. HAPS i 40 godina od zemljotresa: EarthQuake Montenegro ili iskušavanje sjećanja

24. HAPS i 40 godina od zemljotresa: EarthQuake Montenegro ili iskušavanje sjećanja

3

Predstavom „Crna kutija“ Nikšićkog pozorišta, u režiji Gorana Bulajića, sjutra veče u  Dvorana PARK, od 20:30h počeće 24. izdanje Hercegnovskih apriliskih pozorišnih svečanosti (HAPS).

Organizatori, Hercegnovsko pozorište i Herceg fest su, s obzirom da se početak HAPS-a podudara sa 40. godišnjicom od razornog  zemljotresa posvetili tome  jedan segment  programa. Autor i producent interaktivne izložbe Earthquake.me je Vuk Vuković

– Iskušavanje sjećanja kao da je povod za medijsku arheologiju Herceg Novog i Boke Kotorske, odnosno za istraživanje sačuvanih medijskih i misaonih artefakata o katastrofalnom zemljotresu, koji je prije 40 godina zadesio Boku Kotorsku i Crnogorsko primorje. Prva interaktivna izložba unutar projekta #earthQuake-montenegRo podsjećanje je na Herceg Novi iz aprila 1979. godine, a kroz objektiv fotografa i medijskog radnika Milivoja Jugina čije je negative, s posebnom pažnjom, 40 godina čuvao Ante Krstović – objašnjava Vuk Viković.

Osim „vremenske“ migracije u Herceg Novi bez interneta, migracija koju činimo ovim projektom je, paradoksalno, i digitalna: izložba je prvobitno namijenjena tzv. digitalnim domorocima, onima koji su rođeni odmah nakon zemljotresa, odnosno 1980. godine ili kasnije.

– I dok je, odmah nakon zemljotresa, ključni izvor informacija bio Radio Boka – 40 godina kasnije, digitalni domoroci oslanjaju se na digitalne i interaktivne medije… Promjene koje su se desile od 1979. do 2019. godine, uslovile su da svijet posmatramo drugačije – digitalno, ali su učinile i nužnim da sačuvamo „analogni“ Herceg Novi.

Ako je zadatak ovogodišnjeg HAPSa da komparira umjetničku produkciju regiona sada i ovdje, postavljamo pitanje možemo li komparacijama zahvatiti i vrijeme? – napisao je Vuk Vuković za knjižicu HAPSa.

Izložba će simbolično biti otvorena 15. aprila u 7:20 i od tada će biti dostupna u prostoru digitalnih medija putem QR koda koji je moguće skenirati u foajeu Dvorane „Park“.

Tokom HAPSa  simbolično, a u saradnji sa Muzičkom školom, biće otvorena i stara Palata Burovina, koju je takođe „ranio“ zemljotres, ali je u njoj tri decenije stanovalo i brinulo o zgradi – Hercegnovsko pozorište.

– Od 12 do 14 sati, 15. aprila, planirali smo kao uvod u pozorišne svečanosti, koncert u Parku „Boka.“ u kome od 1979. nema istoimenog hotela – i on nam nedostaje. Učestvovaće hor SMŠ “Ivan Goran Kovačić” i grupa Kuplung, a Heavy Hour Band započeće koncert pjesmom Yu grupe u kojoj je stih ‘TRESLA SE ZEMLJA CELI DAN’  što je i naziv koncerta, koji je iskorak HAPSa ka mlađoj publici – najavljuju organizatori.

3 Komentari

  1. O sprdate li se vi to?
    Ooooo digitalni nomadi, oooo!
    “Cudna suma” je pjesma o sasvim necem drugom, a ne o strahu, beznadju i unistavanju koje smo tada osjetili. Da ste bar malo razmislili, stih “Tresla se zemlja celi dan, ne zna skim igra ko” bi vam bio najgluplja moguca analogija.

    3
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code