Početna Kultura 24. HAPS: Publika odgovorila zadatku komparacija

24. HAPS: Publika odgovorila zadatku komparacija

5

Organizatori Hercegnovskih aprilskih pozorišnih svečanosti JUK Herceg fest i NVO Hercegnovsko pozorište započeli su proces direktnog uključivanja publike u realizaciju teatarskog programa. Ovogodišnji koncept – komparacije trebalo je da gledaocu ostavi zadatak da uporedi različite forme izvođenja predstava, kao i različite žanrove.

Kako se čulo na okruglom stolu organizovanom za razgovor sa glumcima i rediteljima ostvarenja koja su prikazana na ovogodišnjem festivalu, bilo je publike koja je odgovorila zadatku. Najbolji primjer za to je komad „Sladoled“, koji su izvele Mladena Gavran i Ana Vilenica iz teatra Gavran iz Zagreba, a zatim i Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekiner iz Narodnog pozorišta iz Niša.

Okruglom stolu nisu prisustvovali svi reditelji, ali neki su se potrudili da doprinos daju pismom, odnosno tekstom, kazala je selektorka Milina Kovačević. Tako je Miro Gavran iz Zagreba poručio kako mu je najvažnija i najznačajnija stvar u pozorištu glumačka igra.

– Pisali su nam Latinović i Lidija Dedović, iz PR Službe Zetskog doma sa elaboracijom pravca iz kog su proizašle predstave „Kapital“ i „Kapital – djeca“ i dodatkom još jedne predstave „Dokle pogled seže“, koja je iz istog miljea, a u kojoj je igrao i Dejan Đonović – kazala je ona.

Iz Zetskog doma u pismu su kazali da je čak dvije godine trajalo istraživanje za pripremu obje verzije „Kapitala“.

Miloš Latinović na HAPS je poslao plesnu predstavu Bitef tetara „Carevo novo odelo“, koju publika večeras može da uporedi sa predstavom „Carevo novo odijelo“ Hercegnovskog pozorišta, a koja će ove godine zatvoriti i prestižni Kotorski festival pozorišta za djecu.

U neformalnom razgovoru sa rediteljima Goranom Bulajićem i Petrom Pejakovićem, kao i glumcima Dejanom Đonovićem, Jelenom Laban, Jelenom Šestović, Stevanom Vukovićem, Pavletom Prelevićem,Ivanom Nedović i Nađom Nedović Tekiner bilo je riječi o odzivu publike i reakciji na avangardni komad „Kapital“.

Glumac iz „Kapitala“ Stevan Vuković kazao je da je najvažnija stvar u pozorištu utisak koji komad ostavi na gledaoca, ali da aplauz ne mora da bude mjerilo kvaliteta, jer čak i ako publika ne nagradi igru, to ne znači da je komad loše postavljen. Glumice Jelena Laban i Jelena Šestović pričale su o iskustvu igranja ovog komada u Varni u Bugarskoj, gdje nije bilo titlova, ali publika je, ipak, shvatila poentu i poistovjetila se sa problemima koje iznosi Urbanov komad.

Reditelj Petar Pejaković pričao je o stvaranju komada „Kapital – djeca“, iskustvu sa djecom glumcima iz te predstave, kao i o stvaranju „Carevog novog odijela“. Taj projekat plod je niza glumačih improvizacija nastalih tokom proba. Ovaj komad, kako je kazao, bio je pokušaj da se napravi politički teatar za djecu, ali je na kraju rezultat nadvisio ideju.

Goran Bulajić, reditelj komada „Crna kutija“ napravio je paralele između svog komada i filma „Savršeni stranci“, prema kome je komad i nastao. On je kazao da mu je na prvom mjestu dramski tekst i da se sve u predstavi oslanja na to.

Glumice Narodnog pozorišta iz Niša, Ivana Nedović i Nađa Nedović Tekiner osvrnule su se na odnos majke i ćerke, koji je u komadu „Gavran“ i problematozovan. Kako su kazale, iako su u srodstvu, kroz komad se provlače situacije u kojima one nikada nisu bile, tako da je jedan dio predstave, ipak, gluma. Napravljena je paralela i sa istim komadom u izvođenju trupe Gavran iz Zagreba.

Hercegnovki glumac Dejan Đonović ispričao je kako je kumovao imenu festivala pozorišta, odnosno dodao mu „H“, iako je bilo protivnika, jer riječ podsjeća na hapšenje. On je istakao da je pozorište institucija koja mora da provocira i traži reakciju gledaoca, jer najgore je odsustvo bilo kakve reakcije. Đonović je otkrio da čeka podjelu uloga za novi komad Andraša Urbana.

Mladi glumac i student Akademije, Pavle Prelević osvrnuo se na sistem rada slovenačkog reditelja. On je kazao da Urban ne konstruiše komad na tradicionalni način, jer kod njega je važan izlazak iz zone komfora, što je evidentno u predstavi „Kapital“.

5 Komentari

 1. Nije problem bio Ceca i Zdravko nego svi ostali troskovi uzaludnih putovanja po okolnim drzavama koja vise kostaju nego sto se od njih kroz posjetu vrati gradu. Nek neko iz Opstine ili TO kaze koliko smo to gostiju imali i koliko su u prosjeku potrosili za vrijeme boravka gosti koji su dosli zbog karavana mimoze u Becu na primjer ?????

  Nikad vise ova opstinska vlast

  3
  1
 2. A davam kulturnim dešavanjima u gradu diriguje neko kompetentan umjesto Miće i družine a ? Pa umjesto surduknutih 200 000 u Cecu i pink karavan da smo imali vrhnski rok festival i jedno 10 vrhunskih predstava ?

  11
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code