275 hiljada za borbu protiv surlaša, uskoro i posebni Akcioni plan

275 hiljada za borbu protiv surlaša, uskoro i posebni Akcioni plan

17
Podijeli

Vlada Crne Gore je na sjednici razmotrila i usvojila Informaciju o obezbjeđivanju 275.000 eura za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja i uništavanja crvenog palminog surlaša i za saniranje štete nastale njegovim djelovanjem, a na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Vlada je saglasna da se ova sredstva, u skladu sa Zaključkom Upravnog odbora JP za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, uplate na poseban račun Vladi Crne Gore, odnosno Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, za realizaciju Posebnog Akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera, radi suzbijanja surlaša sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem.

Picerija i restoran

Stoga je obaveza Ministarsva finansija da, na osnovu zahtjeva Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, otvori poseban račun za obezbijeđena sredstva za sprovođenje fitosanitarnih mjera radi suzbijanja i uništavanja surlaša i saniranja šteta nastalih njegovim djelovanjem.

Takođe, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove imaju obavezu da u roku od 15 dana donesu Posebni Akcioni plan za sprovođenje fitosanitarnih mjera, radi suzbijanja surlaša sa planom revitalizacije i sanacije šteta nastalih njegovim djelovanjem.

Uz to, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove moraće polugodišnje da izvještavaju Vladu o realizaciji aktivnosti iz Posebnog Akcionog plana za sprovođenje fitosanitarnih mjera, kaže se u predlogu zaključaka sa sjednice Vlade.

U obrazloženju predloga zaključaka navodi se da je od 2012. godine, kada je evidentiran prvi slučaj surlaša u Ulcinju, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, preduzela hitne mjere radi uništavanja napadnutih palmi. U te svrhe do sada je uloženo 89,7 hiljada eura.  Takođe, prema podacima Uprave, od 2012. do 2017. u primorskim opštinama napadnuta je I uništena 561 palma. Taj broj je od 2012. kada ih je napadnuto 6 rastao da bi u prošloj godini dostigao cifru od 284 napadnute palme. Najviše napadnutih palmi do sada je u budvanskoj opštini – 159, zatim ulcinjskoj 116, hercegnovskoj 106, barskoj 76, tivatskoj 61 I na kraju Kotor, u kome su “stradale” 43 palme.

U Crnoj Gori je u oktobru 2012. godine prvi put zabilježena pojava surlaša na teritoriji Ulcinja. Nakon toga, i pored svih preduzetih fitosanitarnih mjera, ovaj insekt je nastavio širenje na teritoriji svih primorskih opština: Budva 2014. godine, Tivat, Kotor i Bar 2015.godine i Herceg Novi 2016. godine.

17 Komentari

 1. Znaci pojavio se 2012., u Ulcinju (sest palmi zarazeno?!), i u sledecih 6 godina se prosirio na sve primorske gradove pri cemu je zarazeno 560 palmi (to su racunali samo one na drzavnoj zemlji, bez “opstinskih” i “privatnih”, realno broj je mnogo veci), te zbog toga nasa Vlada saziva “hitnu” sjednicu Vlade krajem Januara 2018.??!? Alooo?! Hitna sjednica Vlade 6 godina prekasno!!?! Samo kod nas!!!

 2. To je smnešno,taj iznoz zamazivanje očiju.
  Kao prvo surlaš se pojavio iz uvezenih palmi.
  Porto Montenegro,pa donacije gradovima.
  Nisu sprovedene mjere nadzora,karantina i sl.
  Na Debelom Brijegu svake sedmice kamion,
  fito sanitarni pregled traje 30 sekundi,dok se lupe pečati.
  Neka neko demantuje!
  E problem je kao i kod prethodnih oboljenja, pepelnica,čađ,mediteranska muva,medna vaš i sl.
  što se prenose sa vrste na vrstu.
  Pa će stradati,osim palmi i po koja banana i sve naranče,mandarine,limuni,masline,oleanderi,
  pa mimoze i sve ostalo zeleno.
  Ali iskreno šta će nam svo to zelje.
  Virus betona polako iz Budve prelazi na Herceg Novi.

  23
  8
  • Cekaj… oces reci da je u sve drzave Sjeverne Afrike, Male Azije i Mediterana usao preko palmi iz Porta u Tivtu? Kakva glupava prica nevidjeno. Znaci ne bi usao preko debelog brijega ili Ulcinja nego je pritajen usao preko palmi… aj ne bulazni…

   7
   17
 3. Prvo, broj oboljelih palmi je mnogo veći nego što je konstatovano u ovom izvještaju.
  Drugo, kad se ova suma podjeli na sve primorske opštine, šta dobijamo?
  Treće, šta se radi na lokalnom nivou, ili se sve završava vanrednom skupštinom? Dobismo li taj novi, krizni odbor za palme?

  18
  2
 4. Sve je to obično mučenje. Treba ukloniti bolesne palme i posaditi drugu vrstu, po 2 komada za svaku uklonjenu. Jedno je što bismo htjeli, a drugo je što mora biti.

  25
  4
  • Ne mogu da shvatim što znači ovo potkresivanje bolesnih palmi. Da li neko očekuje da se omlade? Valjda u opštini imamo dendrologa. Ja znam bar jednog. Ovako, stabla su ruglo, a postoji opasnost da padnu i , ne daj Bože, povrijede nekoga.

   17
   2
  • Trebali su to pokrenuti u republičkoj skupštini. Ovo nije samo problem HN, nego čitave primorske regije CG. Tek da su to uradili imali bi moje poštovanje.

   16
   5
 5. Dok oni odlyce i krenu te pare ce moci da koriste za uklanjanje nekad lijepih palmi koje je surlas unistio. Nece 1 ostat.
  Toliki o efikasnosti koalicije kumova.

  30
  7

Ostavite komentar

*

code