3 NVO URGENTNO ZAHTJEVAJU PREISPITIVANJE DOZVOLA ZA GRADNJU U SAVINI

3 NVO URGENTNO ZAHTJEVAJU PREISPITIVANJE DOZVOLA ZA GRADNJU U SAVINI

113
0
Podijeli

savina4– Upozoravamo one koji su izdali građevinsku dozvolu za zid i objekat u Savnskoj dubravi da u ovom području ne smije ništa da se gradi bez Studije boniteta. Za bilo kakvu gradnju mora biti konsultovana Agencija za zaštitu životne sredine i mora postojati procjena uticaja na životnu sredinu, jer je riječ o prostoru izuzetnog značaja. Napravljen je kriminal sa krivim papirima – ustvrdili su predstavnici Ekološkog društva Boka, Udruženja građana za zaštitu Herceg Novog i Društva prijatelja Herceg Novog.
Oni su se danas okupili u znak protesta na gradilištu u Savinskoj dubravi, gdje je proteklih dana nastavljena izgradnja, po njima spornog zida. Zahtjevaju hitno rješenje nadležnih u opštini za zaštitu Savinske dubrave, na šta, izgleda, uzaludno decenijama ukazuju. Prema riječima Olivere Doklestić, obišli su gradilište koje je blatnjavo, s odronima i građevinskim mašinama na samom ulazu u Savinsku dubravu. Razgovarali su sa šefom i dogovorili da raščiste zemlju koja se obrušila u rov iskopan za izgradnju zida.
Uputiće urgentno pismo predsjendiku opštine Dejanu Mandiću i sekretaru Sekretraijata za prostorno planiranje da preispitaju dobijenu građevinsku dozvolu za zid, kao i gradnju stambenog objekta ruske državljanke, površine 275 kvadrata, kojeg bi zid trebalo da zaštiti.
S obzirom da na tabli piše da su dozvole izdate u novembru 2012, kao i da će gradnja biti okončana u junu 2013, to se poklapa s početkom pregovora za izradu Studije boniteta i zaštite Savinske dubrave, ponovila je i danas Doklestićka ono što je već rekla Radiju Jadran prethodnog dana. Za ove tri NVO to je dokaz da je opština potpuno zanemarila njihova i nastojanja građana da zaštite Savinsku dubravu.
Ona dodaje da je tek prije par dana sačinjen ugovor za izradu Studije sa Agencijom za zaštitu životne sredine, jedinom meritornom ustanovom u Crnoj Gori za ovakve poslove.
Iz NVO sektora najavljuju za ponedjeljak ponovni obilazak gradilišta.
Jer, ubjeđeni su da je Sekretarijat za prostorno planiranje dao dozvolu za gradnju zida i objekta u srcu zaštićene park šume. To nikako nije smjelo prije izrade Studije boniteta, pa još na istoj lokaciji na kojoj je prije skoro dvije godine bez dozvole nikao 40 m dug i 3 metra visok betonski zid.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code