30. FFHN Montenegro film festival: Večeras 14 filmova

30. FFHN Montenegro film festival: Večeras 14 filmova

0
Podijeli

Na programu četvrtog dana jubilarnog 30 FFHN, Montenegro Film festivala je 14 filmova na 4 lokacije. Početak projekcija je od 21 h.

 

KANLI KULA: „Otadžbina“, „Diplomiranje“

Picerija i restoran

 

filmski otadzbinaU selekciji dugometražnog igranog filma, selektora Srdana Golubovića, na Kanli kuli biće prikazana dva filmska ostvarenja: „Otadžbina“ i van konkurencije „Diplomiranje“.

 

„Otadžbina“ je drama, rađena 2015. u režiji Olega Novkovića, a po scenariju Milene Marković.

Prije petnaest godina, Maca je izgubila dijete nesrećnim slučajem i muž je napustio. Sada radi kao kafanska pjevačica u lokalu svog vjenčanog kuma Boleta. Njen muž Jovan, napušta iskušenički život u manastiru jer osjeća da mu je dato da obavi neki zadatak među ljudima i da se iskupi. Maca osjeća da se svijet mijenja, puna je mržnje, plaši se Božje kazne, stalno se moli i posti. Jovan misli da je pronašao Boga u slaboumnoj djevojčici Milici.

Uloge u filmu povjerene su: Nadi Šargin, Vuku Kostiću, Marti Bjelici, Nebojši Glogovcu, Aniti Mančić, Milici Mihajlović, Bojanu Žiroviću, Dubravki Kovjanić i Marku Janketiću.

Na istom mjestu, od 23 h biće, izvan konkurencije prikazan film „Diplomiranje“, rumunska drama režisera i scenariste Cristian-a Mungiu-a.

Romeo Aldea, ljekar iz malog mjesta u Transilvaniji, podizao je svoju ćerku Elizu s idejom da će ona kad napuni osamnaest godina otići da studira i živi u inostranstvu. Njegov plan je skoro ostvaren – Eliza je dobila stipendiju za studije psihologije u Velikoj Britaniji, potrebno je samo da položi završni ispit – čista formalnost za tako dobrog studenta. Na dan polaganja, prije nekog prvog pismenog ispita, incident ugrožava Elizin odlazak. Romeo mora da donese odluku. Postoje načini da se situacija riješi, ali ni jedan u skladu sa moralnim principima po kojima je vaspitavao ćerku.

Uloge tumače: Adrian Titieni, Maria–Victoria Dragus, Rares Andrici i Lia Bugnar.

 

TRG MIĆA PAVLOVIĆA: Sedam ostvarenja

 

filmski americka kuhinjaU selekciji dokumentarnog filma, reditelja Vladimira Perovića, na Trgu Mića Pavlovića, biće večeras prikazano 7 filmova: “489 godina“, „Kraj bulevara“, „Zovem se Adnan i neću vas raznijeti“, „Američka kuhinja“, „O mrljama, gvožđuriji i gumama“, „Djeca zemlje“ i „Veruda – film o Bojanu“.

 

„489 godina“, rediteljke Hajun Kvon, je transkript napravljen na osnovu svjedočanstva Kima, bivšeg vojnika u Južnoj Koreji. Film pruža uvid u DMZ (demilitarizovanu zonu), i omogućava da uronimo u srž ličnog pamćenja jednog vojnika. On nam priča o svom iskustvu u misiji i o zapanjujućem otkriću do kog je došao u polju prepunom mina (mine je položila Južna Koreja, bez evidencije gdje su locirane). On govori o mjestu gdje su ljudi zabranjeni, mjestu gdje se priroda u potpunosti povratila na svoj prastari oblik.

 

„Kraj bulevara“ rediteljke Nore Fingšajt, je njemački film iz 2014. godine. U sinopsisu filma navodi se da na kraju Bulevara Vašington, gdje ulice Los Anđelesa uranjaju u okean, počinje pristanište Venecija. Grubi betonski stubovi odvažno se suprotstavljaju pacifičkim olujama, a svojim posjetiocima pružaju tišinu i mir. Tu susrijećemo i dva emigranta koji nas vode na njihovo putovanje kroz istoriju.

 

„Zovem se Adnan i neću vas raznijeti“ je film reditelja Adnana Smajića iz BiH, produciran 2015. godine. To je satirično-dokumentarni prikaz medijski izazvanih paranoja od terorizma. Film preko lične priče teži da prikaže subjektivni doživljaj pojedinca u sukobu s društvom, koje stavove bazira na propagandi i stereotipima.

 

„Američka kuhinja“ je film francuske režiserke Žistin Plivinaž. „Američka kuhinja“ je tumaranje, uranjanje u jednu stambenu zgradu, kompleks subvencionisanih stanova, u kojem živi narator filma. Naprijed i nazad, film se odvija, zauzima stav, razumijeva lavirint, lelujajući unutar zdanja i oko njega. Prodire u pojedinačne stanove, pretražuje arhitekturu i istovremeno nam omogućava pristup u intimu stanovnika. Američka kuhinja je intimna arhitektonska balada, između stvarnog i virtuelnog. Film se idealističkoj viziji urbanističkog planiranja suprotstavlja stvarnošću te zgrade, njenih žitelja i njihove svakodnevice.

 

„O mrljama, gvožđuriji i gumama“ je djelo režisera Sebastijana Brameshuber-a, smirena dokumentarna minijatura koja za temu bira izvozni posao tri mlada Nigerijca u regionu Ercberga, kao asocijativnu tačku od koje kreće da bi formulisala nešto fundamentalnije o prvim i trećim svjetovima, pokretu i mirovanju, poslu, prostoru, i slobodi.

 

„Djeca zemlje“ je film peruanskog režisera Diega Sarmienta Pagana. Rano svakog jutra, mladi Horhe bere mačetom banane. Nakon doručka ide nazad u selo, tumara sa prijateljima kroz bujnu divljinu negdje u gornjem toku Amazona. Date kroz djetinji pogled, ove svakodnevne scene opisuju miran život jedne urođeničke seoske zajednice usred praiskonskog okruženja. Ovdje svi pomažu u uzgoju hrane. Ne ostane previše za prodaju, ali na novac se ovdje ionako ne gleda kao na najvažniju stvar.

 

„Veruda – film o Bojanu“ je film hrvatskog režisera Igora Bezinovića. Bojan ima 24 godine. Četiri i po godine proveo je u zatvorima u Turopolju, Sisku, Glini, Remetincu, Puli, Zagrebu i Rijeci. Dvadeset godina svog života proveo je u pulskom kvartu Veruda.

 

KUĆA IVA ANDRIĆA: „Autorefleksija“, „Svetski rekorderi“, „Na novo“

 

filmski svetski rekorderiU bašti kuće Iva Andrića na Toploj, u selekciji studentskih filmova selektora Srđana Koljevića, biće prikazana tri filma: „Autorefleksija“, „Svetski rekorderi“ i „Na novo“.

 

„Autorefleksija“ je šestominutni film, za koji je režiju i scenario uradio Alen Alilović. Predstavlja ljubav prema sarajevskom fudbalskom klubu Željezničar, tačnije rediteljevu ljubav prema navijačkoj grupi Manijaci kojoj je nekada i sam pripadao. Prolazeći pored jedne ulice prisjeća se navijačkih događaja iz prošlosti koji su obilježili njegov život u mlađoj dobi. Na jednom mjestu susrijeću se prošlost, stvarnost i budućnost. Godine su prošle, ostala je ljubav i strast, samo u nekom drugom obliku. Glavne uloge igraju: Amar Spahić, Admir Bašić.

 

„Svetski rekorderi“ je polučasovni kratki igrani film, u režiji Nikole Zdravkovića, a po scenariju Borisa Grgurevića i Tise Milića. Ilija se trudi da obori Ginisov rekord u vožnji bicikla unazad, dok njegov otac pokušava da spriječi promjenu naziva ulice u kojoj žive. Te dvije radnje dovode do sve većih problema u njihovom međusobnom odnosu. Glavne uloge tumače:  Filip Hajduković, Aleksandar Đurica, Đorđe Marković i Dejan Tončić.

 

„Na novo“ je dvadesetominutni film slovenačke režiserke Eme Muc, koja je zajedno sa Piom Vatovec uradila i scenario. Daša i Petra pokušavaju da se nose sa strašnim gubitkom – svaka od njih na svoj način. Čini se kao da one nikada neće naći zajednički put prema kraju ove noćne more. Glavne uloge tumače: Draga Potočnjak, Gregor Gruden, Ana Urbanc, SašaTabaković i Živa Selan.

 

FORTE MARE: „Caprtain Fantastic“, „Blood father“

 

U selekciji pobjednika filmskih festivala, selektora Srdana Golubovića, na Forte Mare biće večeras prikazana dva filma: „Captain Fantastic“ i „Blood father“.

 

„Captain Fantastic“ film je za koji je režiju i scenario uradio Matt Ross. U šumama sjeverozapadnog Pacifika, „vojničkim“ metodama i veoma rigoroznim načinom obrazovanja, posvećeni otac podiže svoje šestoro djece. Napuštanjem svog „raja“ i ulaskom u stvarni svijet, otac preispituje svoje metode i ideje roditeljstva. Uloge tumače: Viggo Mortensen, Frank Langella, Kathryn Hahn i Steve Zahn.

 

„Blood father“ je akcioni triler baziran na noveli Peter-a Craig-a, koji je ujedno i scenarista filma, dok se kao koscenarista potpisuje Andrea Berloff. Reditelj filma je Jean-François Richet. Bivši kriminalac obnavlja odnose sa svojom otuđenom, buntovnom, šesnaestogodišnjom ćerkom, kako bi je zaštitio od narko dilera koji pokušavaju da je ubiju. Uloge tumače: Elisabet Röhm, Mel Gibson, Erin Moriarty, William H. Macy.

Nema komentara

Ostavite komentar