30 FFHN Montenegro film festival: Večeras premijera crnogorskog filma “Ispod mosta, među...

30 FFHN Montenegro film festival: Večeras premijera crnogorskog filma “Ispod mosta, među stijenama”

995
0
Podijeli

Hercegnovski filmski festival, Montenegrio film festival ulazi u završnicu, a na pretposljednjoj, šestoj večeri, programom na 4 lokacije očekuje nas  16  filmskih ostvarenja. U takmičarskoj konkurenciji dugometražnog igranog filma na Kanli Kuli i prva premijera i to crnogorskog filma. Početak projekcija je od 21 h.

Kanli Kula: „Ispod mosta, među stijenama“, „Like crazy“

Picerija i restoran

U selekciji dugometražnih igranih filmova selektora Srdana Golubovića na Kanli kuli, večeras će biti prikazana dva filma „Ispod mosta, među stijenama“ i „Like crazy“.

spod mosta, među stijenama

„Ispod mosta, među stijenama“ je psihološki triler iz Crne Gore, reditelja Pavla Simonovića. Urađen je ove godine, po scenariju  Stefana Boškovića i Sehada Čekića. Traje 80 minuta.

U samom centru Podgorice, pod mostom na Morači, pronađen je leš. Brzo se doznaje da se radi o vrlo poznatom pripadniku zločinačke organizacije. Salo je inspektor koji, u jednom vrlo teškom danu za njega, mora još i da istražuje ubistvo. U posljednje vrijeme mu se dešavaju izlivi bijesa, a ni problemi sa medijima ga nijesu zaobišli. Uz to, za vratom mu je banka koja ga maltretira oko nekog duga, ljubavna veza mu se raspada, a zbog istrage nije u mogućnosti da isprati čas baleta na kojem je njegova kćerka iz razvedenog braka.    Pojavljuju se prvi rezultati obdukcije i osumnjičeni, pa Salo, zajedno sa svojim partnerom Ratimirom počinje da obilazi grad i sklapa kockice zločina koji je uzbudio Podgoricu. Iznenada, jedan poziv mijenja pravila igre. Salo ulazi u utrku sa vremenom, a pritisak je neizdrživ. Stara izreka kaže da svaki detektiv tokom istrage zapravo pronalazi sebe.

Uloge tumače: Miloš Pejović, Stefan Bošković, Jelena Đokić, Marko Baćović, Branimir Popović, Mišo Obradović, Dejan Ivanić, Ana Vučković, Radmila Škuletić.

Izvan konkurencije, biće prikazana komedija/drama italijansko – francuske produkcije „Like crazy“. Režiju i scenario potpisuje Paolo Virzi, dok je koscenaristkinja  Francesca Archibugi.

Na psihijatrijskoj klinici u Toskani rađa se prijateljstvo između Beatrice i Donatelle. Tokom obrazovnog radnog programa izvan klinike, ukazuje im se prilika za bijeg. Tako počinje put pun avantura koje će promijeniti njihove živote.

Uloge tumače: Micaela Ramazzotti, Valeria Bruni Tedeschi, Valentina Carnelutti, Tommaso Ragno, Bob Messini, Bobo Rondelli.

Trg Mića Pavlovića: Devet dokumentaraca za kraj

Na Trgu Mića Pavlovića, u selekciji dokumentarnih filmova selektora Vladimira Perovića, ovo je posljednja noć festivala, pa je za večeras odabrano čak 9 projekcija: „Linija života“, „Farda“, „Slanina i gnjev božji“, „Lice Ukrajine: audicija za Oksanu Bajul“, „Moj medeni mjesec“, „Moriom“, „Nož u ženu“, „Nalina“, „Nova porodica“.

„Linija života“ je diplomski film srpske rediteljke Katarine Bulajić, urađen 2014.  Junakinja je njena, sad već pokojna, rođaka Vida. Priča o oslobođenoj zatvorenici političkog logora Goli otok. Teret ratnih godina, ranjavanja i priznanja završavaju se optužbom za izdaju i okrutnim zatočeništvom. Život stida i razočaranja u nadi za bolje sjutra, želja za slobodom i porodicom sa onima koji nose “isti žig”. Borba za ideale kao vrlina ili sredstvo za manipulaciju, stoji u sinopsisu filma.

“Farda“ je rediteljksi debi norveške rediteljke Ragnhild Serhajm urađen prošle godine. Film je nagrađen kao najbolji kratki norveški dokumentarac. Devetogodišnja Farida, poslije skoro četiri godine u Norveškoj, u februaru je iseljena i deportovana u Avganistan, zemlju u kojoj nikad nije bila, i čiji jezik i kultura su joj strani. U Norveškoj je pohađala osnovnu školu u Doka, i tu je bila najbolja. A sad – njena klupa je prazna. Kako joj je u Kabulu?

„Slanina i gnjev božji“ je film animatora i reditelja iz Toronta, Sola Fridmana. U ovom nježnom i razigranom miks-medija doku-kolažu, devedestogodišnja Razi promišlja svoja životna iskustva dok se priprema da prvi put u životu proba slaninu! Njeno otkriće Gugla vodi je do procjenjivanja svoje jevrejske vjere koja joj je data za cio život.

„Lice Ukrajine – audicija za Oksanu Bajul“ je posljednji kratki film australijanske rediteljke Kitty Green koji je dobio  nagradu žirija na Sandensu i više nagrada po svjetskim filmskim festivalima. Ukrašene ružičastim šljokicama, djevojčice iz svih krajeva podijeljene i ratom razorene Ukrajine učestvuju na audiciji za ulogu zlatom ovjenčane umjetničke klizačice Oksane Bajul, čije su suze radosnice jednom davno ujedinile njihovu zemlju u nevolji.

„Moj medeni mjesec“ je film švajcarske slobodne novinarke, fotografa i filmskog stvaraoca Ajlin Hofer, urađen 2014. Tokom 2013, 11.600 tražilaca azila, većina Sirijci, stiglo je u Bugarsku, jednu od najsiromašnijih zemalja Evropske unije. „Moji prijatelji i porodica obezbijedili su mi sredstva da im kupim hranu i potrepštine tokom puta za Sofiju. Tako sam srela Berivan i njenog muža. Ovaj film improvizovali smo za manje od sat vremena!“, ispričala je rediteljka.

„Moriom“ je francusko – bangladeška koprodukcija, reditelja italijanke  Frančeske Skalizi i švajcarskog reditelja i producenta Marka Oleksa urađen prošle godine. Negdje u seoskim djelovima Bangladeša, jedna tinejdžerka trlja četkicom za zube po svom licu, a onda napusti zamračenu sobu. Nešto nije u redu sa Moriom, ali šta!? Dok razgovara sa svojom vaspitačicom, a kamera je usmjerena na nju, ona izjavljuje da je roditelji muče i drže okovanu. „Stavite ih u zatvor“, viče. Ali onda se roditelji okreću i od njih čujemo sasvim drugačiju priču, iz koje proizlazi veća trauma. U međuvremenu, Moriom živi u svijetu fantazije, sanja revanš: „Dolazim iz Raja. Došla sam da uništim sve loše stvari na svijetu. Ja sam cvjetni anđeo. Imam nešto da obavim u policijskoj stanici. Kazniću ih. Staviću ih u zatvor.“ Većina zločina protiv žena i djevojaka u Bangladešu nije prijavljena, a brojke o nasilju, ispisane na kraju filma, prosto zapanjuju. Ovaj naglašeno opservacioni film posvećen je djevojci Moriom.

„Nož u ženu“ je film poljske rediteljke Vite Marije Drigas iz 2014. Čišćenje oštrica, određivanje mjesta, podizanje cerade, kačenje plakata, objavljivanje megafonom – članovi malog porodičnog Cirkusa Arizona, pripremaju se za sljedeći nastup. Gledamo protagoniste u svakodnevnim aktivnostima i pratimo njihove rituale: umivanje, pranje suđa, rješavanje ukrštenica. Njihove akrobatske vježbe, rad sa zmijom, pa noževi bačeni na ženske članove trupe, sve to vam izgleda istovremeno groteskno i neveselo. A djeca – gledaju iz pubilke popodnevnu predstavu zacakljenih očiju. Magija iluzije stoji u sinopsisu filma.

„Nalina“ je filmsko ostvarenje italijanskog reditelja Luiđija Storta,  urađen 2014. Nalina je indijska transrodna osoba, i prema kulturi te zemlje pripada takozvanom „trećem polu“, nije ni muškarac ni žena. Kao žrtve koje se nude boginji Kali, indijske transrodne osobe zvane Hidžra, podvrgnute su ritualu kastriranja koji u tajnosti i bez anestezije obavlja Tajama, neka vrsta svete babice. Tradicionalno smatrane svetim bićima jer su kćerke i sveštenice boginje Kali, danas Hidžre žive kao izgnanici, čak i na nižoj ljestvici od kaste parija, a da bi preživjele, većina njih mora da prosjači ili se prostituiše.

„Nova porodica“ je film italijanskog montažera i reditelja Simonea Manetija, rađen 2014. U italijansko- kambodžanskoj koprodukciji. Čantreu su sinovi izbacili iz kuće kad su otkrili da ima HIV. Ona je prihvatila izgnanstvo, iako je razlog što je radila kao prostitutka bio održavanje porodice. Ona počinje da sakuplja smeće da bi preživjela, i susrijeće Šrej, napuštenu i usamljenu djevojku koja radi kao prostitutka da bi izdržavala svoju dječicu. Šrej u Čantrei vidi srodnu dušu i moli je da joj postane majka. Dvije usamljene Kambodžanke združuju se i stvaraju novu porodicu, u kojoj se međusobno podržavaju i vole.

KUĆA IVA ANDRIĆA: „Tako zakon nalaže“, „Sve je više stvari koje dolaze“, „Priznanje“

U selekciji studentskih ostvarenja u bašti kuće Iva Andrića na Toploj, večeras će biti predstvljena  posljednja tri filma ovogodišnjeg festivala, za čiju je selekciju bio zadužen selektor Srđan Koljević. Publika će moći da vidi filmove „Tako zakon nalaže“, „Sve je više stvari koje dolaze“ i „Priznanje“.

„Tako zakon nalaže“ je desetominutni kratki igrani film studenata AU Banja Luka, urađen ove godine. Režiseri scenarista je Mladen Vučković. Vraćajući se iz grada dva prijatelja odlučuju da snimaju i prate automobil koji se kreće ispred njih.Nisu ni slutili od kolike važnosti može biti taj snimak. Glavne uloge:  Marko Nedeljković, Marko Vukosav, Maja Vujanović, Alen Jović, Aleksandar Vučković.

„Sve je više stvari koje dolaze“ je dvadesetdvominutni kratki igrani film studenata FDU Beograd iz 2014. za koji je režiju i scenario uradila Jelena Gavrilović, dok je koscenarista Dimitrije Kokanov. Jovana se nedavno iselila iz svog porodičnog doma. Jednog dana, ona odlučuje da ih posjeti. Tamo zatiče svoju majku koja je u depresiji zbog gubitka posla i odlučuje da je

izvede na pivo. Glavne uloge: Ana Mandić, Draginja Voganjac, Saša Torlaković, Ljubica Nedić, Igor Žimbrek.

„Priznanje“ je osmominutni kratki igrani film studenata FDU Beograd iz 2015. Režiserke Nevene Bakić i scenariste Ognjena Obradovića. Suočen sa dijagnozom smrtonosne bolesti, muž priznaje ženi sve što nikada nije imao hrabrosti da kaže. Glavne uloge: Bojan Žirović, Vesna Stanković, Miljan Guberinić.

Forte mare : „Toni Erdman“, „After the storm“.

U selekciji Srdana Golubovića pobjednika filmskih festivala na Forte mare dva su filmska ostvarenja: „Toni Erdman“ i „After the storm“.

„Toni Erdman“ je ovogodišnji film njemačke filmske režiserke, producentkinje i scenaristkinje Maren Ade . Toni Erdman je njemačka komedija, drama o šezdesetpetogodišnjem profesoru muzičkog koji živi sa psom koji jednoga dana, nakon smrti njegovog ljubimca, bez upozorenja odlazi u posjetu kćerci koja je u inostranstvu, gradi karijeru i vrijeme provodi na poslovnim putovanjima. Njih dvoje žive u dva potpuno drugačija svijeta, a očeva posjeta, njegove šale i kritike će dovesti do sukoba, pa će na kraju shvatiti da što se više sukobljavaju postaju bliži. Na festivalu u Briselu film dobio nagradu za najbolji scenario, RTBF TV nagradu za najbolji film i Zlatnu Iris nagradu na Filmskom festivalu u Briselu. Uloge tumače: Peter Simonischek i Sandra Hüller.

„After the storm“ je japanska drama, režisera i scenariste Hirokazua Koride. Ryota (Hiroshi Abe), nagrađivani autor živi na krilima stare slave. Novac koji je zaradio kao privatni detektiv gubi kockanjem i sve teže uspijeva da plati alimentaciju za sina. Nakon smrti oca, Ryota uviđa da njegova majka (Kirin Kiki) i bivša žena (Yoko Make), nastavljaju sa svojim životima. Uspostavljajući odnose sa svojom nepovjerljivom porodicom Riota pokušava da se izbori za egzistenciju i svoje mjesto oca u životu sina (Taiyo Yoshizawa). Olujna ljetnja noć donosi mu šansu da se zaista poveže sa svima njima.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code