300 MJESTA ZA SREDNJU ŠKOLU U HERCEG NOVOM

300 MJESTA ZA SREDNJU ŠKOLU U HERCEG NOVOM

125
0
Podijeli

ivan goran kovacicMinistarstvo prosvjete je 25. maja raspisalo konkurs za upis u prvi razred srednjih škola za novu školsku godinu, a SMŠ Ivan Goran Kovačić u Herceg Novom moći će da upiše oko 300 svršenih osnovaca, za IV stepen stručne spreme. Na prvom upisnom roku konkursom je predviđen upis 120 učenika za opšti smjer gimnazije, kazao nam je direktor škole Momir Dragićević.
“Biće još jedno odjeljenje za turističkog tehničara od 30 učenika, jedno kombinovano odjeljenje tehničara usluživanja i kulinarstva, jedno odjeljenje ekonomskih tehničara, i u programu zdravstva i socijalne zaštite – jedno odjeljenje fizioterapeutskih tehničara”. Pored ovoga, prema riječima Dragićevića, biće formirano i odjeljenje iz područja trgovine. Ukupno, biće formirano 10 odjeljenja za sljedeću školsku godinu, manje u odnosu na prošlu.
“Osnovnu školu završilo je 286 učenika i nadamo se da ćemo uspjeti sve da ih upišemo, s obzirom da je po konkursu jedno odjeljenje manje nego prošle godine, jer je i broj polumaturanata manji za 40 učenika”.
Za upis u prvi razred srrednje škole polumaturantima nije potreban izvod iz matične knjige rođenih, jer će sve neophodne podatke škole dobijati od Ministarstva unutrašnjih poslova po službenoj dužnosti preko Ministarstva prosvjete. Redosljed upisivanja određuje se, između ostalog, i na osnovu uspjeha na eksternoj provjeri znanja na kraju osnovne škole.
“Boduje se i opšti uspjeh iz posljednja tri razreda osnovne škole, zatim uspjeh iz četiri predmeta značajna za obrazovni profil gimnazije – to su crnogorski, srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost, matematika, fizika i hemija, kao i rezultati sa takmičenja i diploma “luča”.
Kod stručnih škola vrednuje se opšti uspjeh u posljednja tri razreda osnovne škole, uspjeh na eksternoj provjeri znanja, kao i broj nagrada.
Prijave na konkurs podnosiće se od 17. do 21. juna, a rang lista kandidata biće objavljena do 23. juna. Potvrda upisa predviđena je od 28. do 30. juna, a za sve koji ne budu uspjeli da se upišu u prvom, ponovni upisni rok je u avgustu.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code