31. HFF-MFF: Grand Prix Veliku Zlatnu mimozu i Zlatnu mimozu za scenario...

31. HFF-MFF: Grand Prix Veliku Zlatnu mimozu i Zlatnu mimozu za scenario filmu “Glory”

1
Podijeli

Grand Prix – Veliku Zlatnu mimozu i Zlatnu mimozu za scenario žiri je dodijelio filmu Glory, koji poklanja tragikomičnu priču sa izuzetnom posvećenošću detaljima i sa najvećom empatijom za svoje likove, dok u isto vrijeme konstantno iznenađuje preokretima u priči, kaže se u obrazloženju odluke.Nagrada Živko Nikolić za najbolji film na 31. Hercegnovskom filmskom festivalu – Montenegro film festivalu, žiri je većinom glasova dodijelio filmu Goran Nivija Marasovića.
Film GORAN je po ocjeni žirija rijedak i poseban u kinematografijama regiona. Zaobilazi istorijski – politički – ideološki ustaljeni okvir i pravi hrabar žanrovsko – stilski iskorak, navodi se u obrazloženju odluke. Žiri je radio u sastavu Đorđe Milosavljević kao predsjednik, uz članove Sunčicu Unevsku i Stefana Boškovića.

Zlatna mimoza za režijuj dodjeljena je rediteljki Hani Jušić za film Ne gledaj mi u pijat za suverenu i suptilnu orkestraciju svih stvaralačkih sastavnica ovog dirljivog filma.

Picerija i restoran

Zlatna mimoza za najbolju mušku ulogu dodjeljena je glumačkom ansamblu filma Muškarci ne plaču, kojim je festival otvoren, za ubjedljiv i snažan prikaz psiholoških trauma izazvanih ratom devedesetih godina na Balkanu. Ovom nagradom odaje se prpriznanje i jednoj posebnoj glumačkoj sinergiji regionalnih glumaca, Ermin Bravo, Borisu Isakoviću, Leonu Lučevu, Emiru Hadžihafisbegoviću i Borisu Leru.

Zlatnu mimozu za najbolju žensku ulogu žiri je dodijelio Margiti Goshevoj za ulogu u filmu Glory za slojevito i uvjerljivo kreiranje lika mlade žene u kontrastima tranzicijskog društva, rastrzanog tradicionalnim vrijednostima i sveopštom korupcijom i javnim nemoralom.
Zlatnu mimozu za kameru žiri je dodijelio grčkom filmu Toplotni udar za uspješno dočaravanje atmosfere malog grčkog ostrva, vrelog ljeta, te za jak sugestivan način vizualizacije psihološkog stanja glavnog lika.
Predsjednik žirija bio je Milcho Manchevski uz članove Natašu Ninković, Ines Tanović, Zrinka Ogrestu i Ivana Salatića.

Grand Prix za najbolji studnetski film dodijeljen je filmu Anna, u režiji Or Sinai. U obrazloženju se kaže da je nagrada dodijeljena za spretnu upotrebu svih elemenata filmskog izraza pri kreiranju skladne i nadasve istinite priče o jednoj ženi i njenim potrebama.

Nagrada žirija dodjeljuje se filmu Nebo u režiji Juš Premova, za poseban estetski ugođaj, atmosferu i korišćenje nekarakterističnih, naučnofantastičnih elemenata u prikazivanju emocija mladih žena, tokom jednog od ključnih momenata njihovih života.

Specijalno priznanje, tzv “Special Mention” dodjeljuje se filmu Žeđ u režiji Nikole Vučinića za rediteljski potencijal koji je vidljiv kroz cijeli film i vještu primjenu minimalističke estetike u priči koja se istovremeno bavi tragičnom situacijom jedne porodice i okrutnom okolinom u kojoj oni prebivaju.

Žirijem je predsjedavala Nataša Damjanović, uz članove Tinu Šmalcelj i Draganu Baćović, a žiri je sve odluke donio jednoglasno.

GRAND PRIX – ZLATAN MIMOZA dodijeljen je i najmlađoj rediteljki u dokumentarnoj selekciji, Zofiji Kovalevskoj, za film Bliske veze, koji svojim suptilnim pristupom i svedenim filmskim jezikom nudi topao i sveobuhvatan prikaz ljudskih odnosa bez nametanja emocija.

Nagrada žirija dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodjeljuje se Luki Popadiću, za inovativan portret života i rada pjevača tradicionalne muzike u filmu Ringišpil, kroz smjelo kadriranje, izuzetnu montažu i iskren odnos prema svojim protagonistima, koji ne upada u zamku romantizacije, tipičnu za datu temu.
Specijalno priznanje dokumentarne selekcije Filmskog Festivala Herceg Novi za 2017. godinu dodjeljuje se filmu Granice, Damjana Kozolea, za drugačiji pogled na fenomen imigrantske krize, koji izbjegava eksplicitnost i pretjerano dramatizovanje praveći jednostavnu, efektivnu, nenametljivu filmsku postavku, dopuštajući publici da sama promisli dok doživljava delić fizičke patnje kroz koju su ovi ljudi prošli.
Žirijem je predsjedavao Ioannis Pothos, uz članove Stefana Maleševića i Gojka Berkuljana, a odluke je donio jednoglasno.

Žiri u sastavu troje filmskih kritičara Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidačković – filmski kritičar i direktor Pulskog filmskog festivala nagradili su film Slava (Glory), kazavši da su autori inspirisani stvarnim događajima vješto i uvjerljivo realistično kroz prizmu crnog humora, uz upečatljiva glumačka ostvarenja, dali uznemirujuću sliku odnosa pojedinca i društva opterećenog korupcijom. Slava je film o sumornoj današnjici u kojoj pošten čovjek uvjerljivo gubi bitku sa nemanima okruženja zaraženog bolestima tranzicije.

Nagrada publike pripala je filmu Biser Bojane, Milana Karadžića, sa ocjenom 4,76.

1 komentar

  1. Festival nikad gori.Jedno veliko s….Kako je to nekad bio lijep festival sa puno šarma.Kad bi me pok dir Herceg Festa gdin Skobalj častio sa propusnicom za sve filmove umalo nisam zaplakao od srece.

    2
    6

Ostavite komentar

*

code