Početna Kultura 32. FFHN-Montenegro film festival otvoriće Milena Dravić

32. FFHN-Montenegro film festival otvoriće Milena Dravić

3

U Herceg Novom će od 1. do 7. avgusta, na pet lokacija, u tri takmičarske selekcije, dvije revijalne, sa nizom pratećih programa i preko 100 filmova, biti održan 32. Filmski festival Herceg Novi-Montenegro film festival.

Otvoriće ga na Kanli kuli legenda jugoslovenskog glumišta, Milena Dravić, a nakon toga i premijera kiparskog filma “Krijumčareći Hendriksa” Mariosa Piperidesa, aktuelnog pobjednika Tribeca film festivala. Film se prikazuje u okviru takmičarske selekcije dugometražnog igranog filma.

Gosti prve večeri festivala su reditelj filma Marios Piperides i producentkinja filma Janine Teerling. Nakon toga, takođe na Kanli kuli biće prikazan film “Diamantino”, autorskog dvojca Abrantes i Schmidt, nagrađen Grand Prix-jem Nedjelje kritike u Kanu.

Festival je od nacionalnog značaja, pa će ga sa 102 hiljade eura finansirati Ministarstvo kulture, a sa 68 hiljada eura osnivač, Opština Herceg Novi. To je saopšteno na prvom pressu u Dvorani Park.

Po riječima v.d. direktorice JUK Herceg festa, koji je izvršni producent, Gordane Porobić Krcunović, Herceg Novi je u regionu i šire prepoznat kao grad festivala, a Filmski festival ima status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore

– Filmski festival u Herceg Novom njeguje visoke umjetničke standarde i zato je namjenjen publici rafiniranog umjetničkog ukusa za filmsku umjetnost – navodi ona.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić ističe da iz godine u godinu Filmski festival opravdava nacionalni značaj, ali i postavlja nove standarde i domete. Zato je Opština Herceg Novi i ove godine jedan od glavnih pokrovitelja, zajedno sa Ministarstvom kulture Crne Gore.

– Opština Herceg Novi obezbijedila je 40% sredstava potrebnih za organizaciju jednog ovakvog festivala, što je 68.000 eura, dok je Ministarstvo kulture finansijer preostalih 60%, odnosno 102.000 eura. Kada se saberu ta dva iznosa dolazi se do podatka da će ovogodišnji Filmski festival koštati 170 hiljada eura – navodi Katić.

Kako je kazao poslovni direktor festivala, Zoran Živković brojni relevantni autori kontaktiraju Direkciju i nude saradnju, odnosno svoje filmove. On je saopštio imena članova žirija selekcije takmičarskog programa (Vladimir Petković, Andrijana Stojković, Ivan Đurović i Ermin Bravo), i kao i imena žirija sekcije Fedeora, odnosno filmskih kritičara iz zemalja regiona (Dubravka Lakić, Vuk Perović i Zlatko Vidaković).

Nagrade ovogodišnjeg izdanja Festivala biće:

– Velika zlatna mimoza, Grand Prix za najbolji film u cjelini, Zlatna mimoza za najbolju režiju, scenario i mušku i žensku ulogu. Od prošle godine imamo nagradu publike koja nosi naziv “Živka Nikolić”, a direkcija Festivala, odnosno Herceg fest i Centar film dodjeljuju i nagradu “Milan Žmukić” za izuzetan doprinos afirmaciji Filmskog festivala – navodi Živoković i dodaje da će u selekcijama dokumentarnog i studentskog filma biti dodjeljene Zlatna mimoza i dvije specijalne nagrade žirija.

Programska direktorka, Jelena Mišeljić najavila je tri takmičarske selekcije, dugometražnog, dokumentarnog i studentskog filma, sa selektorima Ivanom Marinovićem, Vladimirom Perovićem i Dušanom Kasalicom. Tu je i specijalni program – u okviru kojeg će biti Omaž 1968-oj jugoslovenski eksperimentalni film i specijalna projekcija restaurisane kopije filma Živka Nikolića “Ljepota poroka”.

– Pored takmičarske imamo i revijalnu selekciju, Kino Evropa sa dvanaest prestižnih filmova, festivalskih pobjednika i regionalnih premijera. Tu su i Ponoćne projekcije tri ekskluzivna filma u Dvorani Park – ističe Mišeljić.

Prateći program obilježiće industrijska selekcija Mini Pitch, odnosno radionice za razvoj projekata studenata crnogorske filmske akademije i škola, u saradnji sa Filmskim centrom Crne Gore i Zagreb film festivalom.

Organizatori obećavaju gostovanje mnogobrojnih poznatih filmskih radnika iz regiona i Evrope, među kojima su Marios Piperides, autor nagrađivanog filma “Krijumčareći Hendriksa”, kao i glavna glumica izraelskog filma “Djevice”, Keren Ben Rafael, koji su potvrdili dolazak.

3 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code