Početna Kultura 33. FFHN-MFF: Žiri dugometražnog igranog filma

33. FFHN-MFF: Žiri dugometražnog igranog filma

2

Na Filmskom festivalu u Herceg Novom predstavljen je petočlani žiri dugometražnog igranog filma: Vinko Brešan, Nikola Ristanovski, Nikola Ljuca, Dunja Klemenc i Mr Jelena Mišeljić.

Dunja Klemenc (Ljubljana, Slovenija) je vlasnica nezavisne filmske produkcijske kuće Studio Maj.. Do sada najuspješniji film u njenoj karijeri je Ničija zemlja, dobitnik Oskara i preko šezdeset drugih svjetskih nagrada. Ona kaže da u svojim godinama radi s jako malo vršnjaka, većina se povukla u pravu penziju, ali ona to ne priznaje. Ove godine ima I prvi dokumentarac od 70 minuta za festivalu u Sarajevu.

Nikola Ljuca je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Učestvovao je u brojnim međunarodnim projektima i radionicama, a na festivalima osvajao međunarodne i domaće nagrade Imao je svjetsku premijeru na Forumu Berlinala 2016. godine.

– Dosta sam radio na festivalima i onda uvijek ideš ka onome što se tebi dopada. Žiri koji treba da se postavlja sa nekim parametrima, to je smješno, jer svi se mi bavimo filmom I negdje ćemo se naći. Ima dosta nagrada u Herceg Novom. Da je jedna to bi bilo komplikovano – kazao je Ljuca.

Vinko Brešan (Zagreb, 1964) studirao je filozofiju i komparativnu književnost, a diplomirao režiju na Akademiji dramskih umjetnosti. Kao student 1988. dobio je nagradu u Oberhausenu za kratki film Naša burza. Njegov prvi dugometražni film Kako je počeo rat na mom otoku, dobio je pet nagrada na Festivalu igranog filma u Puli, na Danima hrvatskog filma 1997. i glavnu nagradu na Cottbus Film Festival of Young East European Cinema. Film Svjedoci bio je jedini istočnoevropski film u konkurenciji Berlinala na kojem je osvojio Nagradu za mir i priznanje Ekumenskog žirija. U Karlovim Varima najbolji je film u programu Istočno od Zapada, u Jerusalimu je osvojio nagradu za najbolji strani film, a najbolji je I na festivalu filmova snimljenih prema književnim djelima u Vlissingenu.

U ulozi člana žirija, Brešan se zapitao čemu služe festivali, jer priroda filma nije natjecataljska , kaže on :

-Vrlo je teško upoređivati jedno umjetničko djelo sa drugim, jedan svemir sa drugim svemirom. Festivale su izmislili producenti I distrubuteri da upozore publiku na neka vrijedna umjetnička djela, da upozore sa selekcijom, nagradama I da kažu publici: Ljudi, idite, pogledajte ovaj film, on je jako dobar! To je svrha I smisao festivala- ističe Brešan. Zato je uvjeren I da će ovaj žiri dati pravu poruku publici.

Mr Jelena Mišeljić (1987) je producentkinja iz Herceg Novog. Diplomirala i magistrirala na Fakultetu dramskih umjetnosti Cetinje, gdje radi kao saradnica u nastavi na predmetu Filmska produkcija. Producirala kratke filmove Zakloni (red: Ivan Salatić, 2014; Specijalna nagrada žirija Sarajevo Film Festivala) i Biserna obala (red: Dušan Kasalica, 2015; Srce Sarajeva za najbolji kratki film Sarajevo Film Festivala). Izvršni je producent dugometražnog igranog filma Ispod mosta, među stijenama (red: Pavle Simonović, 2016). Radila je u oblastima video produkcije, menadžmenta projekata iz kulture, u menadžmentu festivala (Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival; Internacionalni televizijski festival Bar; Kotorski festival pozorišta za djecu).Alumni je Sarajevo Talents i Berlinale Talents programa. Članica je mreze EWA. Od 2018. godine, članica je Evropske filmske akademije (EFA).

Jelena je u novoj ulozi, u svom gradu i na festivalu, jer je lani uređivala program i bila direktorka:

Drago joj je što je ove godine nastavljena logika u kreiranju glavnog programa i pratećih. Saglasna je I da su producenti izmislili festivale, koji su uvijek izazov , kao I hercegnovski.

Nikola Ristanovski (Ostrava, Češka 1969) diplomirao je na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skoplju. Prvak Makedonskog narodnog teatra od 1994. godine. Jedan je od najznačajnijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, od pedeset predstava u karijeri, samo u četiri nije igrao glavne uloge. Ostvario je velike uloge poput Ahmeda Nurudina u predstavi Derviš i smrt, reditelja Egona Savina, za koju je dobio i nagradu Sterijinog pozorja. Ristanovski je poznat i po filmovima, snimljenim u regionu. Jedna od njegovih skorijih uloga je u filmu Igla ispod praga, debitantskom ostvarenju crnogorskog reditelja, Novljanina, Ivana Marinovića.

I njemu je nova uloga , člana žirija glavnog programa filmskog festivala u Herceg Novom prilika da se sretne sa ljudima, koje možda nikada i ne viđa:

-Neko mora da bude u žiriju. A ako postoji festival gdje se osjećam normalno onda je to ovaj festival – kazao je Ristanovski.

2 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code