330 godina Kotobiljske bitke: Crnogorci, Hercegovci, domaći ustanici oslobodili Herceg Novi od...

330 godina Kotobiljske bitke: Crnogorci, Hercegovci, domaći ustanici oslobodili Herceg Novi od Turaka

8
Podijeli

Sjutra, 15. septembra, biće 330 godina od Kotobiljske bitke, presudnog događaja čiji je ishod otvorio vrata oslobođenju Herceg Novog od dugotrajne turske vlasti.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Toga dana je u hercegnovskom zaleđu razbijeno veliko tursko pojačanje koje je išlo u pomoć turskoj vojsci u Herceg Novom. Događaj se zbio pod Tajnim brdom, neposredno nakon prolaska Turaka kroz selo Kameno, na drevnoj pješačkoj komunikaciji ka Herceg Novom.

Picerija i restoran

– U uskom klancu između vrletnih brda, vojska sastavljena od Crnogoraca, Hercegovaca, Mletaka, milicije iz Kotora, kao i samih domaćih ustanika, iznenadila je vojsku Husein Topal Paše, nanijevši mu težak poraz. Spriječili su ga da stigne do opsjednutog grada, čime je oslobođenje Herceg Novog, koje je uslijedilo 15 dana kasnije, postalo neminovnost – podsjećaju iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena.

Događaj od ponedjeljka 15. septembra 1687. godine, kada su Crnogorci u selu Kameno, iznad Herceg Novog razbili vojsku Husein Topal paše, kasnije je opjevao Petar II Petrović Njegoš u Gorskom vijencu.

“Topal – paša su dvadest hiljadah
da pomože Novome hitaše;
sretoše ga mladi Crnogorci
na Kameno, polje pouzano.
Turskoj kapi tu ime poginu,
sva utonu u jednu grobnicu;
mož i danas viđet kosturnicu.”

Kotobilj, kao i šire okruženje nedavno su uređeni, u organizaciji Agencije, radi njihove valorizacije i uključivanja u turističku ponudu grada. Tom prilikom urađen je mural „Kotobiljska bitka“, štampane odgovarajuće brošure, te postavljeno više istorijskih info-tabli koje pominju ovaj važni istorijski događaj.

8 Komentari

 1. Glavni za opsadu su bili Venecijanci, Mleci, sa Italijanima i Dalmatincima. Nije Vrad oslobodjen, nego ga je zauzela druga, jednako strana vojska. Oslobodjenje bi bilo da su ga predali Crnogorcima ili Hercegovcima u posjed i upravljanje.

  22
  8
 2. E moj Kotobilj,
  na to što opravdano podsjećate,nema ugradnje.
  Aktuelno je softver,semafor,kružni tok,šetslište.
  Vlastima u HN poslijednjih 17 godina oči nisu okrugle,
  nego na %.

  17
  6
 3. Ako se citiraju izvori, zašto se ne citira izvještaj br.95 Đerolama Kornera (Gerolamo Corner) od18. septembra 1687. godine datog u knjizi poštovanog pokojnog profesora Novljanina dr. Srđana Musića ” Izvještaji generalnog providura Dalmacije i Albanije Kornera o zauzimanju Herceg Novog 1687. godine”, objavljene u Herceg Novom 1988. godine. Nažalost , nikada se, izgleda , vlasti neće dosjetiti da naprave reprint ove knjige kao i knjiga Toma Popovića, popa Save Nakićenovića ili Jovana Tomića. Njegoš je bio pjesnik , a ne istoričar. Husein Topal paša je mogao po Gabeli, Ljubuškom, Mostaru, Gackom i drugim hercegovačkim mjestima u vrh glave skupiti 4.000-5.000 ljudi.

  15
  4
  • @Anonimus
   Potpuno tačno,čak ni upola toliko,
   ali to su razumljiva pjesnička preuveličavanja,
   kao ono razbi ga na tri polovine.
   Ali događaj je veliki,a neopravdano zanemaren,
   valjda zbog sloge različitih konfesija,pa ne odgovara ni jednim današnjim mrziteljima.

   14
   2
 4. Veliki otklon od 14 naedtogodisnje vladavine prosrpskih partija u Herceg Novom nova vlast obucena u demokratski plast pokazala je i dokazala odnosom prema scecu sv Leopoldu..e bojim se da bi im ovaj istorijski istiniti momenat kad su Crnogorci branili i oslobodili HN od Turaka bio tezi zalogaj ..Nadam se ipak da ce pokazati demokratski kapacitet i naci nacina da se obiljezava ovaj znacajan datum za grad jednako vazan kao i 28.oktobar Dan oslobodjenja.

  21
  7
 5. Kotobilj je u pravu, I ne samo to, ima toliko slicnih I zapostavljenih stvari, neiskoriscenih, bog nam dao sve a ne znamo da unovcimo.

  20
 6. Dajte nam vise podataka o ovoj bitci.Recimo,ko je organizovao ,ko je ucestvovao,koliko je bilo boraca iz Venecije,Crnogoraca,Srba….Ova istorijska bitka je nepravedno zapostavljena pa bi bilo lijepo saznati nesto vise o njoj,njenom znacaju i ucesnicima.U Herceg Novom nema ni jedno spomen obiljezje (osim taj mural od prosle godine) koji bi na nju potsjecao.A zasluzuje i te kako.

  39
  1

Ostavite komentar

*

code