34. Dani muzike – Ljubav prema umjetnosti i Herceg Novom

34. Dani muzike – Ljubav prema umjetnosti i Herceg Novom

2
Podijeli

Koncertom klarinetiste Dejvida Grifitsa (Australija), violončelistkinje Svetlane Bogosavljević (Srbija/Australija) i pijaniste Vladimira Miloševića (Srbija) sinoć su u Dvorani Park počeli 34. Dani muzike u Herceg Novom. Oni  su izveli djela Betovana, Šopena i Bramsa.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić otvarajući  desetodnevni međunarodni festival klasične muzike, kazao je da je tradicija Dana muzike postala  posebnost grada, potvrđena kvalitetnim repertoarom i visokim izvođačkim nivoom:

Picerija i restoran

– Stvaraoci festivala se trude da publiku vaspitaju, pridobiju, privuku je klasičnim ostvarenjima koje se izvode na najvećim svjetskim koncertnim scenama. Potvrđuju to i odnosom prema publici i našem gradu, koji se ogleda i u gestu na koji su se muzičari ove godine odlučili – sakupljanje novca za kupovinu novog klavira. Jasno je da se ne radi o poslu, već o ljubavi prema umjetnosti i Herceg Novom, kazao je prvi čovjek Opštine, uz potvrdu da su Dani muzike važan dio kulturne ponude grada i obećanje da će biti podržan i ubuduće kako bi manifestacija ovog nivoa i tradicija nastavili da traju.

Poput mnogih kulturnih centara, i Herceg Novi je na svoj specifičan način dio širokog evropskog, pa i svjetskog auditorijuma, u koji se naš jedinstveno lijep, zanimljiv i gostoprimiv grad pretvara posebno ljeti, kazao je u uvodnoj riječi umjetnički direktor festivala Boris Kraljević.

– Ovaj grad znao je, a znaće i ubuduće, njegovati ljubav, gostoljubivost i duhovnost, kao civilizacijske potrebe. To su prepoznali i naši gosti i umjetnici. Neobično lijep gest, znajući da našem gradu i festivalu nedostaje dobar klavir, neki umjetnici odrekli su se djelimično ili u potpunosti honorara za učešće na ovogodišnjem festivalu, kako bi doprinijeli da se ovaj problem riješi na zadovljstvo svih nas. Gest vrijedan svake pažnje i pamćenja, zaključio je Kraljević uz aplauz ljubitelja klasične muzikle.

Dani muzike će trajati 10 dana, uz sedam koncerata koji će počinjati u 21.30 u Dvorani „Park“. Pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture Crne Gore i Opština Herceg Novi, a realizuje se uz pomoć Turističke organizacije Herceg Novi, JUK „Herceg fest“ i Hunguest hotel „Sun resort“.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code