4. Luštica fest: U znaku kulture i humanosti

4. Luštica fest: U znaku kulture i humanosti

0
Podijeli

Projekcijom filma „Oprosti za kung fu“, hrvatskog ostvarenja iz 2004. godine sinoć je u Klincima na poluostrvu Luštica otvoreno četvrto izdanje filmske revije Luštica fest.
U atraktivnom okruženju našeg najvećeg poluostrva, posebnu draž Luštica festu daje ambijent porte crkve Svetog Arhangela Mihaila, gdje je otvoren festival i gdje će se održavati projekcije svih pet dana Luštica festa.

Podsjećajući na humanitarni karakter Luštica festa i činjenicu da su prošle godine, kada je poluostrvo bilo praktično zarobljeno nezapamćenim požarima, na festivalu skupljena značajna sredstva za nabavku vatrogasne opreme, predsjednik DVD Luštica, Nikola Trojanović je kazao da kultura ljudima budi ono najhumanije i doprinosi duhovnom bogatstvu koje je značajnije od materijalnog.

Picerija i restoran

– Stoga je na neki način logično spajanje duhovnosti koju daje ovo mjesto i umjetnosti i kulturnog napretka koji se ovakvim događajima donose našoj Luštici. Ovaj festival je uspio da nas okupi prošle godine u onim teškim momentima, kada je Luštica bila 40 dana u paklu požara i kada smo donacijom posjetilaca i zahvaljujući nesebičnoj podršci Turističke organizacije Herceg Novi sakupili sredstva da kupimo dva vatrogasna vozila. Nadamo se da nam ta vozila neće nikada zatrebati, ali smo zahvaljujući solidarnosti i jedinstvu sada spremniji da dočekamo eventualne nove nepogode i vanredne situacije – kazao je Trojanović otvarajući Luštica fest.

I ove godine tokom fetivala prikupljće se dobrovljni prilozi za saniranje posljedica prošlogodišnjih požara i unaprijeđenje opreme za djelovanje u vanrednim situacijama.

Organizatori manifestacije Klinci Village Resort, uz podršku Turističke Organizacije Herceg Novi, obezbjedili su filmove nastale u novom milenijumu na prostorima bivše Jugoslavije. Pored filma prikazanog prve večeri, publika u Klincima moći će da vidi i ovogodišnji hit “Zlogonje”, te jedno od najpopularnijih novijih alternativnih ostvarenja “Život po Moskriju” nastalom prošle godine. Pored njih, tu je i “Ljuljaška” jedan od najinteresantnijih drumskih filmova (road movie) snimljenih na ovdašnjim prostorima kao i još jedan naslov koji spada u najznačajinija ostvarenja hrvatske novije kinematografije – “Kino Lika“.

– Ideja je ovog festivala da ljude, između ostalog, dovedemo u portu crkve, da se tu dešavaju kulturni događaji i da ih približimo svima. Beskrajno smo zahvalni i Mitropoliji i mještanima Klinaca koji su se saglasili da već četvrtu godinu održavamo festival na ovom predivnom mjestu – rekao je u ime organizatora, Bogdan Kaluđerović.

Drugog dana Luštica festa na programu je ovogodšnje hit ostvarenje „Zlogonje“ režisera Raška Miljkovića. Priča u kojoj uloge tumače Mihajlo Milavić, Silma Mahmuti, Jelena Đokić, prati desetogodišnjeg Jovana rođenog sa parcijalnom cerebralnom paralizom.

Sve projekcije počinju u 21:30 h. Ulaz je slobodan i do Klinaca je obezbijeđen i prevoz, koji iz Rosa kreće pola sata prije početka projekcija.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code