Početna Eco 5 DECENIJA INSTITUTA ZA BIOLOGIJU MORA

5 DECENIJA INSTITUTA ZA BIOLOGIJU MORA

0

Picture_038Jubilej, 50 godina Instituta za biologiju mora iz Kotora, koji je Zakonom o morskom ribarstvu prepoznat kao nacionalna referentna laboratorija za monitoring kvaliteta morske vode, obilježen je u Kotoru prigodnom svečanošću i međunarodnim naučnim skupom.

Institut je dokaz da geografska i populaciona odrednica jedne zemlje ne može biti prepreka znanju, poručeno je sa skupa. Danas stara palata Radončić u Dobroti, oblači novo ruho. Kamen joj i dalje daje snagu kao i Institutu za bilogiju mora, koji je postao vodeća naučna instuitcija u Crnoj Gori, a brojinim međunradnim projektima i pravi partner istraživačkim organizacijama Mediterana:

– Tragajući za istinom o životu u vječitim plavim tišinama, otkrivali smo elemente kratkog bivstvovanja na prolaznim površinama. Konačna spoznaja – čovjek je samo nit, duboko utkana u majku prirodu bez alternative opstanka mimo nje – kazao je direktor Instituta dr. Aleksandar Joksimović.

Aktivnosti pod krovom Instituta u jednom periodu su prevazišle naučne kapacitetete Crne Gore:

– Iako zbog veoma prizemnih interesa pojedinaca nijesmo uspjeli da uključimo Institut za biologiju mora u sastav CANU, kako bismo ga inaugurisali kao regionalni centar Akademije nauka, o čemu smo u jednom trenutku bili postigli dogovor sa našim partnerima, mi i dalje uspješno sarađujemo sa Institutom, želeći da on ponovo postane makar onoliko značajan u okruženju koliko je bio kada su u njemu radili na velikim internacionalnim projektima – naglasio je predsjednik CANU Momir Đurović.

Rektor Univerziteta Crne Gore dr. Predrag Miranović podsjetio je da više od 1000 objavljenih radova i preko 100 različitih projekata realizovanih na Institutu, potvrđuju činjenicu da se u ovoj instituciji njeguje kvalitetan naučno – istraživački rad, koji upotpunjuje našu akademsku zajednicu i doprinosi prepoznatljivosti Univerztiteta Crne Gore u međunarodnim istraživačkim krugovima.

Resorno ministarstvo svake godine opredjeljuje Agrobudžetom sredstva za Institut  za monitoringe ribljih resursa, kvaliteta vode na uzagalištima marikulture i ribe. Razvoj ove ustanove kroz IPA projekte podrazumijeva adaptaciju zgrade za ribarsku inspoekciju, modernizaciju sale i laboratorije.

Picture_033– Jednom od komponenti ovog projekta predviđena je nabavka naučno-istraživačkog plovila, vrijednosti od oko 130 hiljada eura, koje će biti u vlasništvu Ministarstva, a ustupljen na korišćenje Institutu – kazao je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Tarzan Milošević.

Skup u Kotoru okupio je naučne radnke iz Srbije, Hrvatske, Rusije i Italije, koji su se bavili aktuelnim pitanjima biodiverziteta i zaštite prirode.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code