Početna Kultura 50 godina Exodusa – Osnovalo ih vrijeme

50 godina Exodusa – Osnovalo ih vrijeme

3

Koncertom za prijatelje i poštovaoce njihovog rada, vokalno instrumentalni sastav “Exodus” proslaviće 25. aprila u Dvorani Park u Herceg Noovm pet decenija postojanja. Koncert je simbolično nazvan „Prvih 50 godina – veče sjećanja“ i dio je pratećeg programa 23 HAPS-a.

Dugo je najavljivana i očekivana proslava jubileja novskih i bokeljskih muzičara sa kojima su stasavale generacije i živjeli Novi i Boka, a dosta se o njima znalo i u staroj Jugoslaviji. Imaju, ipak, samo dva izdata albuma, tokom nekoliko hiljada nastupa za pola vijeka. Kroz sastav je prošlo preko 30 instrumentalista, ali Exodusi su opstali, bez obzira na trendove koje je diktiralo tržište. Još rado sviraju i odazivaju se pozivima za nastupe, a Praznici mimoze nezamislivi su bez Zora, Antona, Nebojše, Radomira i Đoka. Ovo je jedin bend koji je objedinio muzičare Boke, potvrđuje nam Anton Ante Krstović, gostujući na Radiju Jadran.
Što je tajna ovih „vječno mladih“, kako su se uspjeli održati sve ove godine:

„Često nas to pitaju posljednjih dana, jer 50 godina je zaista jedino u čemu se smatramo velikim. Jer, traješ 50 godina, nijesi ni popularan, ni poznat, nemaš 50 cd-ova, niti ploča…. Novembar, ’66. Zoro, Tomo Ćurčija, Dragan Đorđević, pok Andrija Nikolić i Vlado Kovač su osnovali Exoduse. Zoro je jedini od osnivača koji je stalni član od osnivanja. Sa druge strane, često ističem da je Exoduse i druge slične grupe tada osnovalo vrijeme, jer tad nije bilo ništa važnije nego uzet gitaru u ruke“, prisjeća se Krstović.

Ipak, kako kaže, novinarska je floskula da su se uz gitaru osvajale cure:

„Jeste bilo važno uzet’ gitaru, ali zato što te takla ta muzika koja je dolazila sa zapada. Jer, mene recimo nije „takao“ kralj rock&rolla, Elvis Prisli, formalno osnivač roka, nego Bitlsi. Uz njih i Rolingstonsi. Tada se nijesmo ni dijelili na taj pop i rock…to je bila beat-muzika. Imali smo i duge kose, jer je to išlo uz gitaru, ali ne radi djevojaka, nego zato što si vidio Bitlse ili Rolingstonse“, priča dalje Krstović.

Prva nagrada stigla je 25. januara ’69 kada su osvojili I mjesto na crnogorskoj Gitarijadi.

Uz novčanu nagradu, TVCG – Studio Titograd omogućio im je emisiju „Amateri“ koja je kasnije išla u regionalnoj JRT šemi, koju je mogla da prati cijela ex Jugoslavija:

„Obaveza nam je bila da makar jednom u emisiju dođe neko popularan. Tada su nam iz Beograda slali Maju Odžaklijevsku. Međutim, mi smo na taj „štos“ – neko poznat, tražili da nam gostuje „Novljanin iz Pariza“ umjesto Maje. Bio je to Slobodan Lutka Perišić, koji je, evo obećao da će nam se pridružiti i 25-og u Dvorani Park“, priča Krstović.

Iako su već bili ovjenčani nagradom kao sastav, novski privrednici – hotelijeri, restorateri nijesu im baš bili naklonjeni:

„Mi jesmo svirali ’69. i ’70. u hotelima, 13 i po mjesci, ali u Budvi. Tek ’73. su nas novski hotelijeri počeli angažovati, uglavnom, hotel Topla i Plaža, pomalo Riviera. Ali najsrećniji smo bili u hotelu Topla.“, prisjeća se Ante.

Exodusi su neodvojiv dio Praznika mimoze, kojeg su pratili na svim turnejama u staroj Jugoslaviji, ali i danas.
“Svirali smo na prvom maskenbalu poslije rata, kad nije bilo Praznika mimoze, koji je osnovalo PK Subra i Turističko društvo Savina, sa pomoćnicima…“.

Druženje, pjesma, maškarane povorke izrodile su mnoga prijateljstva, ali i ljubavi:

„Ih, koliko je samo brakova sklopljeno tokom Praznika“, rado se sjeća on.

Uz Praznik mimoze Exodusi su obišli i veliki dio Evrope, a osjećaj putovanja po inostranstvu bio je, kaže, primjeren vremenu:

„Cijeli Praznik mimoze počivao je na tom osjećaju – entuzijazmu i dobrovoljnosti. Sjećam se 80-ih godina i Budimpešte u koju smo išli tri godine i svirali u tada najboljem hotelu u Evropi, Atrium Hyatt. I nijesmo se uopšte osjećali inferiorno, jer dolaziili smo iz Juge“, kaže on.

Osjećaj je i danas fantastičan, iako, kaže, ni sam ne zna šta ih je održalo sve ove godine, ali najvjerovatnije prijateljstvo i entuzijazam, ljubav prema muzici.

„Odluku“ da se muzikom ne bave profesionalno donijele su životne okolnosti – zaposlenja na drugim poslovima, ženidbe, stvaranje porodice.

„Te naše dileme hoćemo li se profesionalno baviti muzikom ili ne, raskrstili smo ’70-ih godina u Budvi… Stvorili smo neki život sebi, što nas je opredijelilo da se ne bavimo muzikom profesionalno, već da sviramo za svoj ćeif. Onda su se uključili novski hoteli, pa si osim ljubavi prema muzici, svirao i zato što ti se isplati. Uz to, jako je važna i tolerancija pored ljubavi prema muzici“, pojašnjava naš sagovornik.

Pet decenija rada kolosalan je uspjeh. Dio onoga što su radili, za nauk mladim generacijama ili podsjećanje onima koji su rasli uz njih, nalazi se na DVD-ju. On je odštampan 2015.godine, a na njemu su snimci sa svirki od ’69-2015. godine.

„Iako se nijesmo profesionalno bavili muzikom, imali smo nastupa i na televiziji i na drugim mjestima, pa smo se usaglasili – a zašto ne bismo napravili i to ? Pola ploče je iz ’69 god koju smo snimili za vrijeme putujuće jugoslovenske Gitarijade. Prikupljali smo sav taj materijal na razne načine i posebno sam zahvalan Gojku Kastratoviću, jer smo dvije tv emisije našli zahvaljujući njemu. Na DVD-u je 114 minuta raznih materijala, uz turistički spot sa pjesmom „Koga to volim u Herceg Novom?“, pojašnjava Krstović.
Osim nje, tu su i kultna „Zeleničke tihe vale“, Dimnjačar…Ipak, ovaj DVD biće posljednje „studijsko“ izdanje ovog sastava.
Pod „etiketom“ Exodusa biće pečat.

Njime će biti utisnuta svaka pošiljka koja na dan koncerta, 25. aprila ode iz Herceg Novog sa simboličnim natpisom– 50 godina VIS Exodusi. Pored toga, odštampana je i fotomonografija na 120 strana.

Gosti koncerta biće, pored ostalih, TEATAR 303 iz Kotora kao i Dragan Sklender Pele.

Ulaz na koncert biće besplatan, ali će JUK Herceg Fest, ipak štampati besplatne karte, da ne bi bilo nesporazuma zbog ograničenog broja mjesta. One će narednih dana biti dostupne na blagajni Dvorane Park.

3 Komentari

  1. SREĆAN JUBILEJ. Hvala vam za lijepe trenutke naše mladisti.Želim vam još dugo da zabavljate uveseljavate naše sugraďane i njihove goste.U vašem društvu večeri su bile raj za dušu.

    11
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code