Početna Kultura 50. Praznik mimoze – Održano gastro veče slovenačke kuhinje

50. Praznik mimoze – Održano gastro veče slovenačke kuhinje

0

Gastro veče slovenačke kuhinje održano je sinoć u Gradskoj kafani, u okviru programa 50. Praznika mimoze. Učešće pobratimskog grada Novog Mesta iz Slovenije, sa kojim Herceg Novi ima ostvarenu saradnju već skoro pola vijeka, upotpunilo je program ukusnim specijalitetima, dobrom atmosferom i sjajnim muzičkim repertoarom za sve prisutne, saopšteno je iz Press službe lokalne uprave.

FOTO: Zvezdana Kujović

Pobratimstvo Herceg Novog i Novog Mesta traje već 48 godina, podsjetio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić, te naglasio učinjeno tokom prethodne godine: delegacija Herceg Novog prisustvovala je obilježavanju 190. godina Gradske muzike Novog Mesta, a hercegnovska Gradska muzika je nastupila na proslavi ovog jubileja. Pored toga, organizovan je Karavan mimoze u Novom Mestu, Gradska muzika Novog Mesta nastupila je na Međunarodnom susretu duvačkih i mažoret ansambala u našem gradu, a traje i saradnja turističko-ugostiteljskih škola kroz projekat GATUS.

Picerija i restoran

– Odnos naša dva grada godinama se zasniva prijateljstvu, uvažavanju, razmjeni iskustava i međusobnoj podršci i promociji. Svakako da se izdvojila saradnja u oblasti kulture i obrazovanja, a od ove godine i u organizaciji Praznika mimoze – kazao je Katić.

Gostima gastro večeri obratio se Župan Novog Mesta Gregor Macedoni, kao i ambasador Slovenije u Crnoj Gori Mitja Močnik, izrazivši veliku čast što su Dani Slovenije dio ovogodišnjeg Praznika mimoze.

FOTO: Zvezdana Kujović

– Herceg Novi i Novo Mesto već toliko godina sarađuju, odnosi su zaista prisni i prijateljski, kakvi su i odnosi između Crne Gore i Slovenije. Drago mi je da u okviru Praznika mimoze imamo i Dane Slovenije. Saradnja između opština dviju država je jako značajna. Pored prijateljstva i saradnje Herceg Novog i Novog Mesta, sve više i više gradova iz Crne Gore sarađuju sa slovenačkim – kazao je Močnik, uz konstataciju da na samom početku svog mandata nije bio svjestan brojnosti ličnih kontakata građana dvije zemlje.

FOTO: Zvezdana Kujović

Učenici ugostiteljske i turističke škole Grm iz Novog Mesta pripremali su niz specijaliteta. Na meniju su bile pogača sa slaninom i lukom, čorba od povrća sa komadićima suvog mesa, Gorjanska šnicla sa šunkom i pečurkama, Dolenski štrukelj i heljdina kaša sa mrkvom, štrudle sa orasima, mrkvom, grožđicama, suvim voćem, heljdinu štrudlu sa mladim sirom i pehtranovu štrudlu.

FOTO: Zvezdana Kujović

Gosti večeri u Gradskoj kafani uživali su uz hor “Pomlad” i vokalno muzički sastav “De’ci” iz Novog Mesta, koji su izveli više numera karakterističnih za podneblje iz kojeg dolaze, a izvođenje pjesme “Još ne sviće rujna zora” izmamilo je prolongirani aplauz i ovacije Novljana i gostiju našeg grada.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code