Početna Kultura 50. Praznik mimoze – Perspektive i romantičarski osvrti na Malom salonu hercegnovskih...

50. Praznik mimoze – Perspektive i romantičarski osvrti na Malom salonu hercegnovskih galerija

2

U foajeu Dvorane Park sinoć je otvoren Mali salon hercegnovskih galerija, koji je nakon dvogodišnje pauze, vraćen u kalendar Praznika mimoze. Ove godine predstavile su se Gradska galerija “Josip Bepo Benković”, galerije Sue Ryder, Luča, Spinaker, Nebesko ognjište i Spa galerija Instituta “Dr Simo Milošević”.

Foto: Zvezdana Kujovic

Kako je saopšteno iz Službe za informisanje, manifestaciju je otvorila direktorica JUK “Herceg fest” Gordana Porobić Krcunović, uz poruku da osmo izdanje Malog salona pokazuje kako hercegnovske galerije mogu da odgovore na sve tematske izazove, da su njihovi fokusi rudnici umjetničkog blaga i čuvari kulturnog pamćenja.

Tema ovogodišnjeg Malog salona je novski pejzaž, a u postavci je 16 radova u različitim tehnikama.

– Ovaj okret ka pejzažu kao romantičarskoj temi nije slučajan izbor, već se uklapa u koncept 50. jubilarnog Praznika mimoze, koji obiluje perspektivama i romantičarskim osvrtima na prethodne decenije, kazala je Porobić Krcunović.

Foto Zvezdana Kujovic

Organizator, magistar slikarstva i muzejski savjetnik Vojislav Vojo Kilibarda, zahvalio se publici na znatiželji da zaviri u funduse novskih galerija, ali i aposlutno svim novskim galeristima na podršci Malom salonu.

– Zahvaljujući njima, Mali salon opstaje i opstajaće još dugo – zaključio je Kilibarda.

Publici se obratila i istoričarka umjetnosti, Kristina Milatović, koja je mišljenja da jedna ovakva postavka zavređuje da bude prikazana široj publici.

– Moje želje i vjerovanja usmjerene su ka Malom salonu hercegnovskih galerija koji se “otvara” u cijeloj Crnoj Gori, a i šire. Smatram da je Herceg Novom, gradu sa epitetom grada kulture, neophodno da se koristi umjetničkim resursima pri samo-promociji, a ovaj Salon nam svojim postojanjem nameće rješenje – kazala je Milatović.

Ove godine izloženo je ukupno 16 radova inspirisanih pejzažima Herceg Novog, a zastupljeno je klasično štafelajno slikarstvo – ulja na platnu, kao i crtež i grafička tehnika – litografija.

2 Komentari

  1. Da niste nesto pogrijesili
    od kad je direktorica JUK “Herceg fest” Gordana Porobić Krcunović,mozda na nekom papiru
    direktor je zna se Vojislav Vojo Kilibarda

    17

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code