Iako nema oboljelih u Crnoj Gori, opasnost od malih boginja vreba

Iako nema oboljelih u Crnoj Gori, opasnost od malih boginja vreba

1
Podijeli

U situaciji kada se slučajevi oboljevanja od malih boginja bilježe širom regiona pravi je trenutak da se svi osjetljivi pojedinci zaštite i tako spriječe epidemijsku pojavu malih boginja – poručuju iz Instituta za javno zdravlje.

U srijedu je prijavljena epidemija malih boginja na teritoriji Grada Beograda sa 5 oboljelih kod kojih je laboratorijski potvrđena ova dijagnoza. Oboljevanje nije povezano sa importacijom virusa niti su oboljeli imali zajednički izvor infekcije, što je bio jedan od razloga za proglašenje epidemije. Prema preliminarnim podacima svi oboljeli su nevakcinisani ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Picerija i restoran

U prvih deset mjeseci ove, kao i tokom cijele prethodne godine, u Crnoj Gori nije zabilježen ni jedan slučaj obolijevanja od malih boginja – bilo da se radi o „importovanim“ slučajevima iz okolnih država niti je prijenos virusa zabilježen kod nas.

Šta više, u posljednjih 12 godina uprkos postojanju osjetljivog epidemiološkog i laboratorijskog nadzora kod nas su registrovana samo 32 oboljela pri čemu u posljednje tri godine nije bilo domaćih (autohtonih) slučajeva oboljevanja već se radilo o sporadičnom oboljevanju najviše tokom 2015-e koje je bilo povezano sa „uvozom“ virusa iz okolnih država – uglavnom iz Bosne i Hercegovine – Republike Srpske. Zahvaljujući ovoj činjenici, Crna Gora je ove godine po prvi put, zajedno sa druge 32 države (od ukupno 51) u Evropskom regionu SZO-a, označena kao država sa prekinutom endemskom tj. nacionalnom transmisijom virusa malih boginja

Institut je u saradnji sa ostalim zdravstvenim ustanovama i elementima zdravstvenog sistema pokrenuo niz aktvnosti na spriječavanju epidemijskog javljanja morbila. Zdravstvenim ustanovama je predložen set mjera koje je neophodno sprovesti kako bi se preduprijedila epidemija morbila, te se tako trenutno sprovode revizije vakcinalnih kartona, identifikuju nezaštićeni i osjetljivi pojedinci, te se roditelji pozivaju na vakcinaciju dok su zdravstveni radnici u domovima zdravlja i oštim bolnicama trenutno dio intenzivne edukacije kroz sprovođenje Programa kontinuirane medicinske edukacije. Vakcine protiv malih boginja ima dovoljno za sve kojima je namijenjena i nema potrebe za bilo kakvom panikom.

Crna Gora je gotovo jedina država u regionu koja je upravo zbog visokih stopa imunizacija i visokog nivoa kolektivnog imuniteta iz ranijih godina bila pošteđena epidemijskog javljanja zaraznih bolesti. Na žalost, to što nismo imali slučajeva nekih zaraznih bolesti (posebno morbila) učinilo je da zaboravimo njihovu opasnost i razarajuću moć što je dovelo do razvoja pogrešnog uverenja da uzročnika zaraznih bolesti više nema te da nam vakcine, kao najbitnija zdravstvena intervencija u istoriji čovječanstva, više nisu potrebne.

Prava opasnost od malih boginja leži u činjenici da virus pored uobičajene kliničke slike (ospa po koži i lezije sluznica, praćenih visokom tjelesnom temperaturom – groznicom, i dr.) izaziva anergiju i opšti pad imuniteta kod inficiranih, tako da se na male boginje često „nadovezuju“ druge bolesti i infekcije. I upravo ono što prati male boginje predstavlja najveću opasnost a to su su moguće komplikacije – upale gornjih i donjih respiratornih puteva, prije svega teške upale pluća, zatim upale uha, ali i najteže komplikacije koje mogu da se jave u vidu upale mozga – encefalitisa. Komplikacije čine da se na oko hiljadu oboljele dece, bilježi u prosjeku jedan smrtni slučaj. Ponekad je ova učestalost i veća te su tako uprkos relativno malom broju oboljelih, smrtni slučajevi već zabilježeni na Kosovu.

Epidemije ne poznaju granice i bez ikakve namjere da se roditelji ili bilo ko zastrašuje, u dvadeset prvom vijeku svaka dječija smrt od zarazne bolesti koja se može spriječiti vakcinacijom u našoj zemlji bila bi ravna katastrofi. Obaveza je cijele zajednice da do toga ne dođe, te da se svi zajedno odupremo navali pogrešnih informacija, iskrivljenih podataka, nenaučnih činjenica i zlonamjernih tvrdnji protivnika vakcinacija jer će antivakcinalne poruke, koje se nerijetko služe emocionalnim manipulacijama, samo dovesti do daljeg nepotrebnog pada obuhvatima i pojavi epidemija.

Sve mjere zdravstvenih vlasti ostaće bez efekta ako nema saradnje sa roditeljima. Jako je bitno da se sva nevakcinisana djeca povedu kod izabranog pedijatra i na vrijeme zaštite. Zato molimo roditelje da sve zdravstvene savjete traže od ljekara te da se bezbrižno igraju sa svojom djecom, a ne sa zdravljem svoje djece – poručuju na kraju iz Instituta za javno zdravlje

1 komentar

Ostavite komentar

*

code