Početna Kultura 52. Zimski likovni salon: Paralele akademija, škola, stilova

52. Zimski likovni salon: Paralele akademija, škola, stilova

8

U Galeriji “Josip Bepo Benković” u četvrtak, 31. januara biće otvoreno 52. izdanje Hercegnovskog likovnog zimskog salona. Pripreme za manifestaciju, pod konceptom “Paralele”, koji donosi više novina, su pri kraju. O njima je na pressu govorila selektorka, sociolškinja kulture i umjetnosti iz Budve, mr Senka Subotić.

Prvi put se na Salonu pojavljuju izlagači sa Akademija iz Mostara i Banja Luke:

Picerija i restoran

– Riječ je o relativno mladim akademijama, osnovanim nakon rata u BiH. Sa tih akademija pozvala sam po jednog profesora i po dva njihova već završena studenta – navodi Subotić.

Još jedna od novina je da će Salon otvoriti neko od izlagačica, ovoga puta profesorica dr Silva Radić sa mostarske Akademije. Uz nju izlagači su i Josip Ivešić sa skulpturama i Ivana Pavlović sa uljima na platnu, dok će iz Banja Luke izlagati grafičar prof. Milan Krajnović, kao i Boris Eremić i Renata Rakić.

Na Salonu su zastupljeni umjetnici iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a među njima je veliki broj mladih, ali afirmisanih autora. Subotić je izdvojila dr Miliju Belića, poznatog profesora sa Sorbone, koji će se takođe prvi put predstaviti hercegnovskoj publici.

Koncept “Paralele” predstavlja poređene zastupljenih škola i akademija, stilova, regiona, pa i porodičnoh odnosa, jer na Salonu će izlagati i Miša i Marija Vemić, otac i ćerka.

Subotić je objasnila da je kriterijum bio kvalitet autora, ali i tradicionalno slikarstvo, kojem ona daje prednost u odnosu na moderno i apstraktno, u kojem dominiraju instalacije i konceptualna umjetnost. Radove je, kako je kazala, sakupljala po prepurukama profesora sa akademija iz regiona.

Direktorca Galerije “Josip Bepo Benković”, Ivana Palikuća istakla je da se višemjesečne pripreme privode kraju, kao i da su svi u organizaciji zadovoljni izabranim djelima.

– Drago nam je što je Salon jedna od mnogobrojnih manifestacija u okviru jubilarnog 50. Praznika mimoze. To je tradicionalno uvod u Praznik, a ove godine posebno smo ponosni zbog velikog jubileja – ističe ona.

Palikuća je kazala da su i ove godine za najbolje radove obezbijeđene novčane nagrade, a odabir je povjeren tročlanoom žiriju u sastavu: istoričarka umjetnosti Tamara Rajković iz Trebinja, slikar Savo Pavlović iz Budve i slikar Radoslav Milošević sa Cetinja.

Svečano otvaranje 52. Hercegnovskog likovnog zimskog salona zakazano je za 31. januar u 19 časova.

8 Komentari

  1. Ovo je stvarno postala mizerija od grada.Za pokvarene lokalne politicare sto komentara,a za ovakav kulturni dogadaj,jedva pet,i to tako niskog i mizernog sadrzaja.

    2
    3
  2. Kakvog crnog jubileja? Salon je stariji od Mimoze. Direktora ne zna koliko datira jedna od najznacajnih likovnih manifestacija u regionu, nekada.

    20
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code