7 GODINA NEZAVISNOSTI CRNE GORE – U HERCEG NOVOM OPOZICIONO

7 GODINA NEZAVISNOSTI CRNE GORE – U HERCEG NOVOM OPOZICIONO

0
Podijeli

poreska uprava hnNajsvjetliji dan crnogorske novije istorije, Dan nezavisnosti 21. maj za mnoge građane Herceg Novog to i jeste. Za vladajuće partije, međutim, slaviti, ili bilo kako obilježiti Dan kada je Crna Gora obnovila državnost, nije bitno. Nekima je čak mučno i najradije bi da sve drugo rade, osim da slave. Baš kao što je mučno svakom lojalnom građaninu Crne Gore kad se sedam godina poslije demokratskog referenduma suočava sa nepriznavanjem njegovih rezultata i ignorisanjem države Crne Gore i njenih simbola.
Ipak, opština Herceg Novi i javna preuzeća i ustanove itekako poštuju odredbe o neradnim danima za sve, pa i za ovaj praznik, Dan nezavisnosti. Taman toliko, dva dana, lepršaće i crnogorska zastava na vrhu opštinske zgrade. A onda će, munjevito, već trećeg ujutru, biti sklonjena. Da, to je po zakonu! I u čemu je problem?

Pa, valjda u tome što se i dalje vlast u Herceg Novom (SNP, NOVA, PZP, Srpska koalicija, Novska lista) stidi crnogorske bandijere i drugih državnih obilježja. Ili – bar većini od 6 partija u vlasti bliža je tuđa, “tamo daleko”. Samo što „tamo daleko” to sve manje hoće da razumiju. Imaju isuviše sopstvenih briga.Građani i građanke Herceg Novog, koji su svoji na svome, slobodni i nezavisni, koji vole svoju državu Crnu Goru, a druge poštuju, osjećaju zato tjeskobu.
Dan nezavisnosti i ovoga puta protiče u Herceg Novm bez akademije, neke prigodne promocije, takmičenja, čiji bi organizator ili pokrovitelj bila opština, ili JU Herceg fest, ili JU Gradska biblioteka i čitaonica, ili JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković, ili…
Zamislite, za 130 pacijenta iz Norveške u Institutu Igalo, na Dan nezavisnosti Kraljevine Norveške, 17. maj, svirala je Mjesna muzika Đenovići i organizovan je defile mažoretki „Diana”, KUD-a „Ilija Kišić”. Sve iz poštovanja prema njihovom prazniku i državi, dugogodišnjem prijateljstvu. Zar i danas 21. maja u ime Crne Gore i njenog najvećeg praznika bar toliko svečanosti nije moglo biti u gradu pod Orjenom? Ko to može da shvati, ili da opravda?
Glavnom ulicom i dalje vise trobojke, a jedna velika crnogorska prija, nekima i bode oči, iznad Poreske uprave. Crnogorska zastava je i na zdanju Ruskog doma u Starom gradu, na zgradi Muzičke škole i Suda, na državnim institucijama, čije je sjedište u Podgorici, na nekim privatnim kućama, tek, malo ih je i lako se mogu prebrojati. Kako ovakvu atmosferu i stanje u Herceg Novom objašnjava politički analitičar, Gojko Pejović?
gojko pejovic– Od dana kada je Crna Gora obnovila svoju nezavisnost, već punih sedam godina, opština Herceg Novi, ili bolje rečeno opštinska administarcija se trudi da taj dan maksimalno marginalizuje.  U tome su veoma uspješni. Isto kao što su uspješni da ovaj grad marginalizuju kao jednu ozbiljnu turističku destinaciju kakva je ona nekada bila.Mislim da je to najviše zato što se rukovodstvo vladajućih partija u opštini Herceg Novi još uvijek nije pomirilo sa crnogorskom nezavisnošću, za razliku od građana, koji su to, ja sam ubijeđen, prihvatili poodavno – ocjenjuje Pejović.
Građani mnogi i jesu, jer oni koje smo anketirali uglavnom misle da je tužno što se u Herceg Novom ničim ne obilježava Dan nezavisnosti, pa ispada, kažu, da je ovaj grad sam sebe izopštio iz države kojoj pripada.
nada karadzicAli, uvijek ima izuzetaka. Već tri godine, otkako je direktorka Nada Karadžić, Muzička škola Herceg Novi organizuje u čast Dana nezavisnosti svečani koncert. Tako je bilo i sinoć, a direktorka ističe da treba da su primjer drugima – školama, opštini i Hereg festu, koji se ne osvrću na Dan nezavisnosti.
Zanimljivo je da je juče na Trgu Nikole Đurkovića spremana scenografija za snimanje filma „November man”. Zbog crvenog tepiha skalinima, podno gradske tore, mnogi su pomislili – eto neke važne ličnosti i svečanosti povodom nacionalnog praznika Crne Gore! Ali, stigao je Džems Bond, odnosno glumac Pierce (Pirs )Brosnan. Neke scene Brosnan snimao je prethodno u Petrovcu i Perastu, a danas će u Novom s 200 statista. Sekretar sekretarijata za društevne djelatnosti opštine, Vladimir Žutković oduševljen:
crveno tepih hn– Ovo je prvi put da Herceg Novi ima to zadovoljstvo da ugosti Holivud. Pirs Brosnan, poznati Džems Bond, je u našem gradu i veliko nam je zadovljstvo da smo takav spektakl uspjeli da dovedemo u Herceg Novi. Svi su u pripravnsoti, od Stambeno – komunalnog preduzeća, komunalne policije, opštine… Uspjeli smo da 200 Novljana animiramo za statiste i to je jedan veliki uspjeh za cijeli grad. Herceg Novi će u filmu biti Herceg Novi, što nam je vrlo bitno za promociju grada, kulture i svega što je bitno.
Na pitanje zar opština ne organizuje ništa povodom Dana nezavisnosti, Žutković je odgovorio:
– Dan nezavisnosti biće obilježen na drugim lokacijama.
Na insistiranje da kaže na kojim lokacijama, Žutković je diplomatski izbjegao odgovor: „Nisam uključen u organizaciju, tako da ne mogu da kažem”.
No, ako nije uključen Žutković, kao opštinski funkcioner koji vodi sektor društvenih djelatnosti i kulture, nije, provjerili smo, ni bilo ko drugi iz opštine, jer proslave nema.
Snimanje nekoliko scena filma „November man”, što, bez sumnje, jeste promocija Herceg Novog i Crne Gore, taman se koincidiralo s praznikom. Živnuće srce Novog, mladi željni izazova u usnulom gradu, pa i džeparca od 25 eura za snimajući dan, a stariji izlaska iz svakodnevice. Neće ni razmišljati o važnosti 21. maja 2006. godine i tome što se on ne obilježava u Herceg Novom. Možda, ipak, jednog dana, sve bude i u Novom kako dolikuje.
SREĆAN DAN NEZAVISNOSTI!

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code