8. MART – GUBI PRAVO ZNAČENJE

8. MART – GUBI PRAVO ZNAČENJE

95
0
Podijeli

8march2008I ovaj 8.mart za sve žene, kako zaposlene, tako i one koje su domaćice prolazi manje više kao i svaki drugi dan.
Žene su u redovnim obavezma i danas, mnoge bez minute vremena da ga posvete priči o svom poslu ili životu.
Pokušali smo da razgovaramo sa dirktorkama, sekretaricama, sportistkinjma, naučnicama, kao i onima koje imaju neki privatni biznis.
“A,kud baš danas, ne znam kud udaram glavom od posla'”…”ma, kakav 8.mart i ne znam da je danas,”…”danas neću kući prije 18 časova, a dijete mi ostalo kući bolesno”.
Ovo su samo neka od objašenja koja smo slušali, i potpuno ih razumjemo, jer danšnjoj ženi nije lako. Previše obaveza, a još više očekivanja porodice, poslodavca, društva, da “pokrije” sve segmente života.
Malo je onih koje su na svoj dan bile oslobođene obavaze i koje su negdje otputovale, Novljanke će Dan žena uglavnom proslaviti radno i možda tek posljednje sate ovog dana odvojiti za sebe.
Inače, ovogodišnji slogan Dana žena, prema preporuci UN-a je: “Obećanje je obećanje: Vrijeme za akciju da se okonča nasilje protiv žena”. U poruci povodom Dana žena, generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da je prethodna godina bila godina “šokantnih zločina i nasilja protiv žena i djevojčica”, i da treba da se svi zapitamo kako da krenemo ka boljoj budućnosti. Ove godine na Međunarodni dan žena, preobratićemo naš gnjev u akciju – rekao je Ban Ki Mun.
U Evropi svakog dana biva ubijeno 18 žena, saopštila je Kancelarija UN za borbu protiv narkotika i kriminala (UNODC), prenose agencije. U saopštenju povodom Dana žena, UNODC ukazuje da su u 12 slučajeva ubice bračni ili životni partneri, odnosno drugi članovi porodice. Prema procjeni UNODC, 2010. je širom svijeta ubijeno 84.000 žena i djevojčica. Dalja procjena ove organizacije jeste da šest od 10 žena biva izloženo fizičkom ili seksualnom nasilju.
Godine 1910 prva međunarodna ženska konferencija bila je održana u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke Internacionale te ustanovila ‘Međunarodni dan žena’ na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin.
Stiče se utisak da je praznik izgubio svoje pravo značenje i da je previše komercijalizovan. Obilježavanje ovog praznika u Crnoj Gori svelo se na kupovinu poklona “reda radi”,a pri tom najčešće žene poklone kupuju jedna drugoj.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code