Početna Društvo 9 GODINA OD KLIZIŠTA I NEBRIGE U MOJDEŽU

9 GODINA OD KLIZIŠTA I NEBRIGE U MOJDEŽU

0

mojdez1Sjeća li se iko danas u Herceg Novom, osim pogođenih, da je prije 9 godina, Mojdež, nekada najbogatije selo u Herceg Novom na današnji 28. februar, zahvatilo klizište?
Bijaše velika tragedija, u kojoj su kuće Vuka i Đorđa Porobića, Aca Vilova, Stoja Vujovića, pomjerene iz temelja i napukle. Oštećene su i porodicama Unković, Radulović, Milatović, Velaš, Ćipović, Režić, Šabović, Milović…. Na površini od 12 hektara, klizište je ugrozilo, ili progutalo, preko 20 kuća, štala, voćnjake, vinograde i maslinjake, lokalni put, instalacije, osam mostova iz doba Austrougarske… aco vilovOve podatke već devet godina uzalud ponavljaju mještani Mojdeža, čekajući da opština i država saniraju hidrotehnički tunel Potkop, da zaustave dalje propadanje i iseljavanje sela i da im pomognu da se opet skuće.
Acu Vilovu nije preostalo ništa drugo nakon silnih obećanja, od vrha opštinske do vrha državne vlasti, no da se jada medijima. Vilov za Radio Jadran priča da Mojdež danas izgleda – nikako:
– Niti je što urađeno, niti je za života, pogotovo za mene, mada je za druge tri porodice nešto i urađeno. Ali ja sam ostao bez kuće i imanja, sin mi je podstanar, pola porodice su podstanari. Ja jesam dobio montažnu kućicu, ali ne možemo tu svi živjeti, mnogobrojna je porodica.
mojdez potkopVilov tvrdi da je danas Mojdež potpuno zaboravljen, kao i njegova porodica koja je, dok nije proradilo klizište, imala najviše imanja.
– Ja imam 250 eura penziju, ne radi niko drugi, ni sin niti kćerka.. Radili su ljetos dva mjeseca i to je to. Prije smo živjeli od imanja, od toga sam kuću izgradio. Ali, ja se ne mogu predati. Dok mogu da mičem moram stvarati, da jedem i da živim – priča Aco Vilov.
On se sjeća da su još od 2004. godine, nakon katastrofe u Mojdežu, dolazili predstavnici Vlade, stručnjaci, obećavali su mnogo puta sanaciju tunela. Napravlen je i projekat u tri faze, a opština je takođe najavljivala da će pomoći, ali ništa.
– Ni put nije urađen, to je najgrđi put u državi. Nekad je Mojdež bio ugledno selo, dolazili su ugledni ljudi i posjećivale su ga svjetske ličnosti, a danas je stanovnika sve manje. Ni koza ne može putem, a ne kola.
Vilov ukazuje da zbog nedovršene sanacije Potkopa stalno žive u strahu, voda pronalazi put svuda. Presjeka se razliva na sve strane. Pukotine se šire na kućama i imanjima. Primjećuje da je žiteljima u Srbiji, kojima je 100-tine kuća stradalo u klizištu ili zemljotresu za godinu-dvije stigla pomoć i imaju nove domove.
mojdez3– Ne mogu da vjerujem da se nije moglo naći novca za dvije-tri kuće Mojdežanima. Kad su mi dali plac na petlji u Igalu, rekli su – radite vi, biće para. Poslije sam išao svuda da tražim, ali rekli su, nema! Stao sam s gradnjom.
U Mojdež, gdje je trebalo da se eksploatišu izvorišta, pala je i struka, jer se novoizgrađeni dio Potkopa urušio. Vlada je tako bacila oko 900 hiljada, a opština nije ni dala obećanih oko 400 hiljada eura. Mojdež i poslije 9 godina klizi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code