9. maj Dan pobjede i Dan Evrope: Fašizam još nije poražen i...

9. maj Dan pobjede i Dan Evrope: Fašizam još nije poražen i pobijeđen

1649
9
Podijeli

Nizom manifestacija i odavanjem pošte žrtvama fašizma i palim borcima u Drugom svjetskom ratu danas se  širom Evrope  obilježava 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope. Ovaj dan simbolizuje  završetak Drugog svjetskog rata i početak stvaranja Evropske unije.

Ovog dana 1945. godine potpisana je bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke. U ime Njemačke akt je potpisao feldmaršal Wilhelm Keitel, u ime Sovjetskog saveza maršal Georgij Žukov, a u ime zapadnih saveznika britanski zrakoplovni general Arthur Tedder.

Picerija i restoran

U ratu, koji je trajao nešto manje od šest godina učestvovala  je 61 država i blizu 110 milliona vojnika, a poginulo je između 55 i 60 miliona ljudi. U tadašnjoj Jugoslaviji ubijeno više od 1,7 miliona ljudi, među kojima nešto više od 300.000 boraca.

Predsjednik SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, Zuvdija Hodžić kao prvi  čelni čovjek krovne organizacije boraca NOR-a koji iza sebe nema status partizana borca, za TV CG govorio je o nekadašnjem i sadašnjem crnogorskom istorijskom trenutku kada je riječ o borbi protiv fažizma.

Prema riječima Hodžića fašizam u svijetu, pa ni u Crnoj Gori još nije poražen i pobijeđen. Na to upućuju brojne retrogradne pojave na ulicama, metodi ulaska u Skupštinu, mitinzi, dojave o bombama, istakao je Hodžić.

Po njemu, niije demokratija ako upadate u parlament, ako rušite institucije, ako ste opozicija državi. Bolja je ikakva nego nikakva vlast. Ali, u Crnoj Gori, ipak, možemo biti zadovoljni, jer je antifašizam jak, ocijenio je Hodžić, podsjećajući da po svom antifašističkom predznaku  Crna Gora uživa veliki ugled u Evropi.

U Crnoj Gori organizacija Subnora i antifašista okuplja oko 20 hiljada  članova i okuplja sve više mladih.

9 Komentari

 1. Neva. . Milos Obilic nije istorijska licnost te nema govora o ofsajdu. Bajazitov seiz je ubio Murata da bi Bajazit preuzeo vlast. Usput je eliminisao i brata. O tome i Andric nesto pise. I ovo je tema o pobjedi a Kosovski boj je poraz, doduse u produzetcima jer se Vuk Brankovic i jos par srpskih velmoza drzao lijepi broj godina. Poslije su masovno povazalili i poudavali zensku deljad za Turke. Molim te da nas ne podsjecas na poraze jer se devetog maja slaviila pobjeda Rusa i saveznika nad Njemcima a ovdje partizana nad Njemcima, ustasama i cetnicima, ruskim belogarejcima, Bugarima i ostalim fasistima

 2. Samo da dodam,za pedesetogodisnjaka.I ja sam ta neka generacija.ne poznajem nikoga ko je bio protiv Tita i partije.Kada si lagao,sada ili onda,mislim uvijek,pa se ti stidi koliko hoces.A neva karantunic je lasica koja se vidja samo po noci,a ne rijeka Neva,ali ti to ne mozes znati jer nisi zivio u starom gradu gdje su neve zivjele.danas ih nema.pobjegle od vas.

 3. pedesetogodisnjak,glupost je vjecita.sretno ti bilo cetko,zastidje je biti na strani saradnika okupatora.to st e i dan danas,vazniji vam je beograd od novoga i cetinja.Dje bi vi nesretnici,u DUBROVNIK’

 4. U Herceg Novom je svečano obilježen Dan Pobjede. Delegacija Demokrata, Demokratskog Fronta, Novske Liste, SNP-a, SDP-a i Izbora je tim povodom položila vijenac na spomenik palih boraca Demokratske partije socijalista.

  15
 5. Evo nama,blago nama najsvjezijeg dokaza naslova teksta.Ocekujem od novog saziva skupstine da ponisti kosovsku bitku,zbog evidentnog ubistva Obilica iz ofsajd pozicije,te evidentno dopingovanog Bajazita.Takodje od Novske liste trazim da se iskljucivo u novskom parlamentu ponisti rezultat Crvene Zvezde protiv VOZDOVCA.Sve drugo su sitnice.Zvezda Srbija nikad Jugoslavija.CETNICI SU POBJEDNICI U HN NE PARTIZANI.Kako 1945 tako i 2017.

  9
  12

Ostavite komentar

*

code