Početna Društvo Adaptacija doma nobelovca biće završena do juna 2019. godine: Kuća prema Andrićevim...

Adaptacija doma nobelovca biće završena do juna 2019. godine: Kuća prema Andrićevim estetskim standardima

6

Kuća Iva Andrića će do juna 2019. godine dobiti reprezentativan izgled. U toku su građevinski radovi, koji su započeti rušenjem dijela potpornih zidova i betonske oplate u dvorištu, saopšteno je iz lokalne uprave.

Dom čuvenog nobelovca biće rekonstruisan tako da zadrži izgled i autentične elemente, kako bi u potpunosti odgovarao estetskim standardima koje je sam Andrić postavio.

Picerija i restoran

– Tendencija je da se sačuva izvorni izgled zgrade. Mi ne idemo u gradnju nečeg novog, vrlo vodimo računa da je ideja projekta da se očuva i unaprijedi naše kulturno nasljeđe. Nemamo namjeru da devastiramo ono što je Andrić postavio kao svoje estetske standarde, tako da će zgrada biti u onom izgledu u kojem je prvobitno bila zamišljena i izvedena – ističe šefica Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi Simonida Kordić.

Priprema terena počela je polovinom oktobra, a do Nove godine će biti okončano uklanjanje dijelova oplata u objektu u koji ništa nije ulagano decenijama. Potom slijedi „fina faza“ postavljanja novih oplata i podloga, te pažljivo osmišljavanje i uređenje vrta.

– Iako je projektom predviđeno da ovi radovi traju do 2020. godine, uzbrzali smo jer su potrebe Herceg Novog takve da nam je bitno da ova zgrada bude u funkciji već za narednu sezonu – objašnjava Kordić.

Nakon građevinskih radova uslijediće nabavka opreme za unutrašnjost zgrade i vanjskog prostora. Ideja je da objekat i njegovo okruženje funkcionišu kao cjelina, baš kao što je bilo kada je Andrić ovdje boravio.

– Biće dosta interaktivne opreme, jer je ideja da zgrada ne bude samo spomenik Andriću već i dio života Novljana i posjetilaca. Pored te opreme, kojom Kuću Andrića uvodimo u novo doba, nabavićemo i onu koja odiše duhom samog pisca – autentični namještaj iz tog perioda i drugu opremu muzeološkog kvaliteta, da bi se sačuvao duh vremena – kaže Kordić.

Dodaje da će objekat izgradnjom rampe biti prilagođen osobama sa invaliditetom i slabije pokretljivosti.

Paralelno sa izvođenjem rekonstrukcijie, važno je definisati budući način funkcionisanja Kuće Iva Andrića, ističe sekretarka za kulturu i obrazovanje Ana Zambelić Pištalo.

– U saradnji sa Muzejem grada Beograda radimo na koncipiranju postavke, rasporedu sadržaja u prostoru, definisanju budućeg statusa Kuće, upravljačkih tijela i utvrđivanju izvora finansiranja programskih aktivnosti.  Osnovni model kojeg se pridržavamo je samoodrživost Kuće Iva Andrića. Važno je da ovaj objekat i sadržaji u njemu budu dostojni velikog pisca, ali i da kvalitetom postavke i programa obezbijedimo njegovu održivost – kaže Zambelić Pištalo.

Rekonstrukcija Kuće Iva Andrića sprovodi se kroz prekogranični projekat „Co.Co. Tour“, koji realizuje Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, a odobren je u okviru programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.  Ukupna vrijednost obezbijeđena iz projekta iznosi 190.000 eura.

Građevinske radove izvodi međunarodni konzorcijum „Hills & Waters“, a trenutno su na terenu radnici kompanije „Boka gradnja“, koja je dio tog konzorcijuma. Izvođač je izabran na tenderu, jer posjeduje međunarodno iskustvo u implementaciji projekata koje finansira Evropska unija. Projekat adaptacije uradila je Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

6 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code