Početna Ekonomija Adriatik Marinas i Damen jedini koncesionari brodogradilišne luke Bijela

Adriatik Marinas i Damen jedini koncesionari brodogradilišne luke Bijela

5

Na javnom tenderu za dodjelu koncesije za privredno korišćenje brodogradilišne luke u Bijeloj, na period od 30 godina, uz minimalno ulaganje od 20 milioan eura, pristigla je samo punuda tivatske kompanije Adriatik Marinas i holandske Damen.

Kako se navodi u Informaciji o aktivnostima u oblasti koncesija – korišćenje luka i marina, koju je usvojila Vlada, pregovori su završeni i očekuje se potpisivanje Ugovora.

Adriatik Marinas i Damen planiraju da se bave remontom jahti i megajahti.

Riječ je o prostoru u ograđenom krugu brodogradilišne luke sa operativnom obalom i gatovima, ukupne površine 108 hiljada kvadrata. Površina pod objektima zahvata nešto više od 25 hiljada metara kvadratnih.

Konzorcijum je ponudu dostavio početkom 2016. godine, ali se čekao ishod stečaja u Brodogradilištu, odnosno trebalo je prvo da kupe imovinu, a dodatni problem predstavlja i grit koji je još u Bijeloj.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Lučka uprava, raspisala je 28. decembra 2015. godine Javni poziv za dodjelu koncesije na brodogradilišnu luku.

Podsjetićemo da je za odvoz skoro 110 hiljada tona otpada od pjeskarenja brodova, koji se nalazi u Jadranskom brodogradilištu Bijela, izabrana fransuska kompanija “Valgo”. Posao vrijedan 119 miliona eura trebalo bi da traje 21 mjesec, a prema našim nezvaničnim saznanjima, krenuće početkom avgusta. Iz Brodogradilišta neće biti odneseno oko 23 hiljade tona tzv neopasnog grita, koji će biti tretiran u Bijeloj.

Stečaj u Brodogradilište je uveden polovinom 2015. godine i do sada je prodajom imovine, najviše zahvaljujići prodaji velikog i malog doka, namireno preko 70 odsto potraživanja.

5 Komentari

 1. Znači HTP ” Boka” se prodaje, Brodogradilište “Veljko Vlahović . Bijela” je prodao, prodati su “Mješovio”, “Prvoborac”, Bolnica “Meljine” samo što nije prodata, banja “Igalo” pod znakom pitanja, kada će biti prodata. Da li sam nekog zaboravio, šta je još ostalo u Herceg Novom što bi se moglo prodati, da se zadovolje apetiti Podgorice. Možda na kraju i sama Opština. Da, zaboravio sam “Dom invalida” u Igalu. Ko izađe posljednji, neka ugasi svijetlo.

 2. Radio Tivat 30/07/2018 – Prilikom sastanka Tivćanskih opštinara i rukovodstva Portomontenegra v.d. gradonačelnik Kusovac je ocijenio: “Posebno nam je zadovoljstvo što se aktivacijom brodogradilišta Bijela, otvaraju radna mjesta i mogućnosti upošljavanja za bivše radnike Arsenala”.

 3. Malo mi je čudno zbog čega Ministarstvo za zaštitu životne sredine i uređenje prostora Crne Gore ne uputi predlog Skupštgini CG da građani Herceg Novog moraju u sledeća 24 mjeseca da pojedu 100.000 tona ovog grita. Taj predlog bi bio usvojen većinom od 42 poslanika. Time bi se značajno korigovala cijena potrošačke korpe, a i planirani rast BDP od preko 4 procenta ne bi bio doveden u pitanje. Građani Herceg Novog bi bili uhranjeni po najvišim evropskim i evroatlanskim standardima.

  20
  2
 4. Tacno , reko bi neko sa strane da nas gadju eurima u glavu , mi ih ne bi znali uzet. Ali nije tako jer su nasi vani I na brodovima dokazano kvalitetni ljudi I uspjesni. Autonomija Boke bi sprijecila da u PG odlazi imovina nasih predaka I mogli bi nas rad kvalitetno doma naplatit.

  41
  3
 5. IMAMO GOTOVU MARINU I NE ZNAMO NIŠTA DA URADIMO . NISMO NIZAŠTA ,SAMO ZA ROBOVE,TREBA NAM I DRŽAVU ODUZETI. SAMO ZNAMO DA PROSIMO KOD MMF,I BANAKA DA NAM POZAJMLJUJU NOVAC. KAO BOLESNICI SA INFUZIJOM,KADA NAM JE ISKLJUČE TO JE KRAJ !

  38
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code