Početna Ekonomija Aerodrom Tivat dobio Terminal 2, vrijedan 3,5 miliona eura

Aerodrom Tivat dobio Terminal 2, vrijedan 3,5 miliona eura

7

Novoizgrađeni Terminal 2 Aerodroma Tivat namijenjen je odlazećim putnicima, površine oko tri hiljade metara kvadratnih, sadrži šest šaltera za prijavu putnika, dvije trake za kontrolu, savremenu sortirnicu za opsluživanje prtljaga, prostorije za predstavnike aviokompanija, policije i carine.

Otvorio ga je premijer Duško Marković, ocjenjujući da ta investicija predstavlja neophodan odgovor na infrastrukturno zagušenje aerodroma. Ono je posljedica intenzivnog turističkog rasta i povećanja broja putnika koji dolaze u Crnu Goru.

Saradnja Vlade i menadžmenta Aerodroma Crne Gore primjer je koji treba da slijede i drugi u državi, poručio je Marković:

Kako je saopšteno iz Vladine službe za odnose sa javnošću, menadžment Aerodroma predložio je Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Vladi da se u Tivtu i Podgorici izgrade dodatni objekti, koji za kraće vrijeme mogu obezbijediti elementarni komfor putnicima i funkcionalnost aerodromskim službama, naročito tokom turističke sezone.

Kako je naveo Marković, Vlada je to prihvatila i u ovaj objekat uloženo je oko 3,5 miliona eura.

– Za objekat koji će se graditi u Podgorici, Aerodromi uz saglasnost Vlade treba da izdvoje još oko dva miliona eura. Sadržaj i kvalitet onoga čemu danas svjedočimo već je postavio određene standarde i za druge kompanije koje u Crnoj Gori upravljaju resursima i infrastrukturom od javnog interesa – rekao je Marković.

Govoreći o prednostima koje će biti ostvarene ulaganjima u Aerodrome, Marković je rekao da povezanost Crne Gore sa evropskim metropolama, pored daljeg unapređenja dostupnosti države kao turističke destinacije, ima dimenziju i kroz bolje veze sa građanima, koji su otišli u inostranstvo da rade ili da se školuju.

– Direktne linije do Beča, Rima, Frankfurta, Ljubljane, Beograda, Istanbula, Moskve, Ciriha i Stokholma, važne su za očuvanje veza sa njima. S ponosom se najavljuje skori početak rada Lufthansinih linija prema našim aerodromima, ali ništa manje važna je raspoloživost brojnih jeftinih letova do zapadnoevropskih gradova – naveo je Marković.

Prema njegovim riječima, uspjeh u vazdušnom saobraćaju ne smije da zakloni pogled na izazove u ostalim segmentima saobraćaja. Posebno kada je riječ o prilično opterećenoj infrastrukturi Boke Kotorske, gdje nas čeka dosta posla, rekao je Marković.

Izvršni direktor ACG Danilo Orlandić podsjetio je da je sadašnja terminalna zgrada izgrađena 2006. godine.

– Dvanaest godina kasnije, Crna Gora je stabilna država, priznata i uvažena širom svijeta i članica je NATO-a. Upravo zato su se mnoge renomirane aviokompanije odlučile da saobraćaju ka našoj zemlji, posljednja od njih je Lufthansa – naveo je Orlandić.

Novi kapaciteti i poboljšani uslovi na Aerodromu Tivat bili su ključna tačka konačnog dogovora sa najznačajnijom evropskom kompanijom, sedmom na svjetskom nivou, koja će od aprila povezivati Crnu Goru sa Frankfurtom i Minhenom, svojim glavnim čvorištima, dodao je Orlandić.

– U posljednje dvije godine, Crna Gora povezana je sa čak 30 novih destinacija, broj opsluženih putnika je uvećan za 600 hiljada. Bio je krajnji momenat da uvećamo naše kapacitete – kazao je Orlandić.

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP), organizacije koja je učestvovala u projektu, Miodrag Dragišić, rekao je da je Terminal 2 izgrađen u skladu sa principima energetske efikasnosti, od fasadnih materijala i izolacije, preko savremene opreme, modernih sistema klimatizacije i ventilicije do rasvjete.

7 Komentari

 1. Da bi se bilo lider u regionu taj Aerodrom je mogao da budejedno vazno cvoriste a ako ne taj onda da se ulozilo u Niksicki Aerodrom !
  zasto? Zato sto je to Blizu i Hrvatske i Bosne its i Niksic je najpogodniji da bude veliko Cvoriste za slijetanje da zadovolji pptrebe sve tri drzavice…Ali da se napravi Veliki moderni Aerodrom koji biimao i razna Skladista..itd..
  A reminal 2 to je jedna soba vise..nadamo se da ce imati klimu koja radi i osoblje koje ne gleda da primijeni harac na strane turiste.
  mene su naplatili 100evra za 5 kila Crnogorskih Suvernira..ha ha..bilo me sramota da ih bacim..
  neki J . V. na Serbia Air salteru…bruka..

  3
  1
 2. Ima li išta što valja ovome narodu, bez zluradih komentara.
  Savjet sveznalicama:
  Prijed bilo kakvog komentara stanite pred ogledalo i pogledajte se. Ne treba te postavljat sebi nikakvo pitanje – SAMO SE POGLEDAJTE!

  6
  6
 3. Naravno da se napravila nova zgrada pa treba to sad privatizovat sto kod nas znaci da se maksimalno ulozi u preduzece i onda se pokloni nekome od ….koji su na vlasti pod nekim drugim imenom ili sakriveni iza kako to oni kazu kastodi racuna u stranim bankama.

  18

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code