Početna Ekonomija Afera bez afere u Sindikatu Instituta Igalo: Ima li pronevjere novca iz...

Afera bez afere u Sindikatu Instituta Igalo: Ima li pronevjere novca iz stambenog fonda?

58

Članovi Izvršnog odbora Sindikalne organizacije Instituta Dr Simo Milošević „optužili“ su v.d. predsjednika Sindikata Igora Sijerkovića, da je sa računa stambenog fonda te organizacije „omogućio da jedan broj radnika uzima pozajmice na osnovu potvrda koje ne mogu redovno otplaćivati“. Riječ je o sumi od oko 300 hiljada eura.

S obzirom da za pozajmljivanje sredstava radnicima, Sijerković, kako su rekli, nije obavijestio ostale članove Sindikata, zatražili su na vanrednoj sjednici IO Sindikata reviziju finansijskog poslovanja i spisak radnika sa pojedinačnim dugovanjima.

V.d. predsjednik Sindikata, Igor Sijerković kazao nam je, pak, da za sve ima zakonsko pokriće i neophodnu dokumentaciju, kojom to može da potvrdi.

Na sindikalnom sastanku predstavnik poliklinike, Radojica Borović, pitao je koliki je saldo na računu i koliko radnici duguju prema dobavljačima, koliko radnici posebno duguju po osnovu pozajmica, kupovine na rate i zatražio reviziju oba računa, stambenog fodna i tekućeg poslovanja Sindikata.

Članica Sindikata  Marijana Vlaović, insistirala je na tome da se svi radnici moraju pitati za sredstva.

Vukosava Kovačić Dabović, kalaza je da maksimalna pozajmica može biti 300 eura, da je prethodno trebalo izvršiti provjeru iznosa za koji se radnik može zadužiti, uzimajući u obzir ne samo pozajmice i druge kupovine na kredit, nego i kredite kod banke, alimentaciju i drugo.

Sindikalci su ustvrdili da je njihov predsjednik Sijerković ovim postupkom omogućio da jedan broj radnika „koji je bio bezobrazniji, uzima pozajmice i potvrde koje ne može redovno otplaćivati, nego su „na čekanju“, a na uštrb pristojnih i savjesnih radnika koji su se zaduživali samo do iznosa koji mogu redovno otplaćivati.

– Povjerenje je izgubljeno, nemam razloga da vjerujem da su pare kod radnika – kazala je, pored ostalog, Kovačić Dabović.

Sijerković: Sve je po zakonu

Nije riječ o nepovratnim sredstvima, već o pozajmicama koje se radnicima kasnije odbijaju od plate i „vraćaju“ na račun, priča za Radio Jadran, v.d. predsjednik Sindikata, Igor Sijerković. Pojašnjava da novac nije isplaćivan direktno sa računa stambenog fonda, već su sredstva najprije morala biti prebačena na redovan račun, a sa njega radnicima:

-Nijedan član Zakona nije prekršen. Ne postoji odluka da ja to ne mogu da uradim. Prema Odluci iz 2015. godine, ukoliko postoje sredstva na računu, ona se mogu dati povratno, ali ne smiju nepovratno, što ja nijesam učinio. Sredstva su povratna, nije ništa otuđeno, ukradeno i ništa ne fali. Sva sredstva su tu, samo raspoređena na sindikalne račune. Za sva sredstva postoji odluka i ugovor o pozajmicama i nijedan euro nije otuđen. Spreman sam da „položim račune pred bilo kojim nadležnim i drugim državnim organima – uvjerava Sijerković.

On će, kako kaže, dostaviti ostalim članovima Sindikata narednih dana koliko je tačno i za koliko radnika dato pozajmica, a dok se sredstva kompletno ne vrate na račun Sindikata, odnosno stamebnog fonda, treba utvrditi i način na koji će se izvršiti raspodjela sredstava iz njega. Dok se to ne utvrdi, ta sredstva su obrtna i nijedan zakon to ne onemogućava, tvrdi Sijerković.

Stambeni fond je, prema njegovim riječima, „formiran“ još 2008. godine, od kada je Institut bio dužan da sredstva uplaćuje na račun Sindikata u visini od 3% bruto ličnog dohotka za rješavanje stambenih pitanja radnika. Institut je ta sredstva uplaćivao po ratama u iznosu od 10-12 hiljada eura mjesečno, dok sredstva u potpunosti nijesu bila na računu.

– Na računu stambenog fonda trenutno je 50.053,37 eura. Uplaćeno je 398.168,58 eura, umanjeno za 43 hiljade eura, što znači da „obrtna sredstva“ sa računa iznose 300 hiljada eura. Tih 43 hiljade eura stambeni fond „dugovao“ je ka redovnom računu Sindikata, kad je novac uplaćen na račun stambenog fonda, 43 hiljade vraćene su na redovni račun Sindikata, što je bio dug od ranijeg saziva Sindikata – tvrdi Sjerković

Dodaje dalje da se Izvršni odbor obavještava o sredstvima koja se radnicima daju nepovratno, kao što su jednokratne pomoći, što se isplaćuje iz drugog fonda.

NVO istražuje slučaj

Sa druge strane, radnici su angažovali NVO Udruženje za implementaciju prava, kojom rukovodi Ranko Martinović, kako bi se tačno utvrdile činjenice. NVO je u postupku prikupljanja činjenica, zbog čega Martinović nije želio da kvalifikuje „slučaj“ niti saopštava više detalja:

– Od menadžmenta Instituta dobio sam potrebnu dokumentaciju o svim sredstvima koja su legla na taj račun. Od Sindikata nijesam dobio informaciju, koju su oni opravdali da Sindikat nije dužan da daje informacije NVO sektoru i pozvali se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama – član 9.1 stav 1. Međutim, radnici Instituta zavrijeđuju i zaslužuju da znaju gdje su pošle njihove pare. Nastaviću da prikupljam informacije i u slučaju potrebe obavijestiti nadležne državne organe – poručio je Martinović.

Sljedeća sjednica Sindikalne organizacije Instituta trebalo bi da bude održana nakon praznika.

58 Komentari

 1. Mislim da Sjerkovic zasluzuje da podigne i ostatak novca sa racuna ipak se on zrtvovao za te radnike,a oni mu tako vracaju.Sijerkovicu samo naprijed uz tebe smo

  13
  2
 2. Zasto predstavnici sindikata ne larmaju o ovome, bar onima koji su ih izabrali, nego clanovi saznaju s radio jadrana?!
  Je li i njih neko ucutkao?

  14
  10
 3. Što sad vičete,namjerno se biraju neuki koji ne znaju đe su kad vide pare i misle da je njihov cijeli svijet,banja je i po tome poznata.

  11
  9
 4. DPS-ov VD kome je davno istekao mandat je samovoljno isplatio 300.000 iz stanbenog i preko 100.000 iz poslovnog fonda . C.Gora se uzbudila zbog 97.000 a u Institut 400.000 nije nikakav problem za poslovodstvo i racunovodstvo.

  24
  9
 5. Ao, što rade ženice sa prvog sprata stare banje pod komandom finansijskog direktora, a opet se mudro niđe ne pominju.
  Koji se ođe ratovi vode, lele…
  Psi laju, karavani prolaze.
  Čim vi nećete nadležne službe da obavijestite već zovete radio jadran i Martinovića, nema tu ni “i” od istine, tako da sve mi ovo liči na šuplju priču !

  29
  21
 6. Davane su pare i osobama koje nijesu radnici instituta. Cak su pravljene transakcije za zemljiste. Zasto vam treba 10 dana da date spisak ko je i koliko uzimao. Nikad taj spisak nece izac na vidjelo.

  22
  10
 7. Radnicima PKB su pomagali advokat,NVO Lidija…i dotični pravnik…rezultat blokirane su sve tužbe, akcije zarobljenike podjelom akcionara….malo ko se naplati…sindikat PKB sta uradi sa parama…znali se?

  28
  4
 8. Sijerkovicu samo naprijed…zaposlenima instituta i treba tako….nidje ih nema kad treba..a kad osjete pare samo za svoju g….u misle….samo šišaj…

  22
  17
 9. Bravo presjednice..i to malo sto je ostalo potrosi….svaka cast…tako treba …
  Posto sam napisao dvije istinite poruke za presjednika (kako je putovao po evropi i provodio se po kafanam skoro svaku noc) a Radio Jadran ih nije objavio dako sad kad hvalim Presjednika objavi mi ovu poruku..
  Hvala Admine

  26
  7
 10. Dok drugi nemaju posla ova DPS banda i dalje radi mjesto da im se plijeni imovina a oni drže pod ključrm do nisu poslali razglednicu iz Južne amerike.

  16
  7
 11. ma kakve malverzacije , odje nema toga.u cg samo posten zivalj zivi.odje je ukrasti nepoznata rijec.ljudi cak placaju porez drzavi a ne da kradu….

  13
  7
 12. A koliko se potrošilo na studijske putovanja po banjama ex yu….tad je izvršni odbor ćutao i trosio…a sad su oni kao nevini….nisu oni znali ništa…besmislica..Sad oni prvi napadaju stojakovića…neka to izračuna neko od njih koji su pravili planove za putovanja…

  14
  8
  • Dps-sa aktivistima….upravni odbor je putovao od para koje dobijaju od firmi sa kojima imaju sklopljen dogovor o vracanju 3 posto od svih placanja…a oni traze pare od ” stojkovica” ili bolje da si napisao od ” sojica” koje je potrosio sa svojim dps- sdp aktivistima po kafananam i kladionicama i sto je najgore to su pare iz stambenog fonda

   9
   9
 13. A koliko je radnika Instituta(ukljucujuci brojne sa visokom skolom i fakultetom) doslo na ideju da jednostavno prijave pljacku sindikalnih para iz stambenog fonda policiji i javnom tuziocu?Nije mogao niti je smjeo vd predsednika sindikata da prebacuje pare sa jednog racuna na drugi.Novac sa racuna za stambeni fond nije smio bit upotrebljen u druge svrhe.To sto on prica je “ako prodje-prodje”.Drugo nije on licno bez blagajnika zamjenika i io sindikata odlucivat kome ce davati novac za pojedine potrebe,a sam priznaje(u zapisniku sa sastanka io sindikata) da je to radio.I trece malo je vjerovatno da je on sam ovo uradio.Pojavljuju se raznorazna imena a vrijeme (a mozda i drzavni tuzilac) ce pokazat koja.

  35
  4
 14. Sram neka vas bude, lazivi! Kad imate zakonsko pokrice i svu dokumentaciju zasto je ne prilozite, a ne bjezite na godisnje odmore, odugovlacite sastanke, izmisljate razloge. Imalo se za kocku i putovanja, davalo se nemilice za objest, a za bolest nije imalo, kome je muka i potreba bila, stidite se. Sledeca objala RJ neka vam bude spisak lopova i duznika koji ne znaju da se dug vraca. Ovo se nece zataskat!!!

  29
  7
 15. Za druga vegetu.Sve sto pricas to je iz iskustva jeli?Pospremio te Milo na ulicu nakon sto si glaso za njega, pa bi ti tako sad i drugima.Znas ono sto je babi milo….
  Nastavi sanjat i sjeti se ovoga kad vidis da je banja otpravila Rakcevica ka i druge sto je.

  14
  7
 16. Probudio se osinjak! Gde su pare? Istina je na pragu! Nema pojedinim spavanja za praznike. Posle kiše biće bura! Za koji dan.Tražili ste, gledajte!

  41
  8
 17. Nije bitno ko je ko vec da se radnicima pomogne i vrate im se pare koje su godinama odvajali .Neka odgovara onaj ko je uzeo neka vrati novac.To je pravilno i za to se mora boriti.Da je srece svi bi se borili za radnike i njihova prava.

  37
  1
 18. najgore od svega sto je ista situacija u sva javna preduzeca samo podobni dobijaju pozajmice i imaju sve ostale privilegije , kako koja partija dodje na vlast sve nam isto postenome nema mjesta u ovome sistemu ma ko vlado !!!

  38
  4
  • Kao pravnik, zaposleni, koji ima iskustva sa ovakvim stvarima. Ne moze se narodu objasniti kako stvari stoje, sve i da Vam se prikaze dokumentacija i dokazi. A Vi ako nesto znate donesite dokaze. Ovako iza laznog imena moze da pise sta ko hoce i da proziva koga hoce, naravno ima pravo na isto, al isto tako moze i da odgovara pravno na javno prozivanje.. Svako ce da ima svoje misljenje o bilo kakvoj situatiji, al iznositi cinjenice za koje nemate dokaze je veoma nepromisljeno!

   26
   31
    • Stari sam covek, zavrsio sam pravo davnih dana, sada sam u penziji. Al me slatko nasmejao Vas komentar… Nije bitno gde sam zavrsio pravo, vec je tema o aferi! To je bilo moje misljenje, na koje imam pravo, isto kao i Vi! Samo sam hteo da prokomentarisem da imaju pravo da ne daju spisak dok im tuzilac ne trazi! Isto tako za pare koje su uzete postoje potpisi ko i kad ih je uzeo, a ako postoje potpisi znaci nije ukradeno. Smatram da je neko nesto hteo da ukrade, da ga ne bi vise videli, ukrao bi i nestao.. Nikog ovde ne branim, nego sam objektivan! I narodu kao nrodu ne mozes da objasnis, sve da mi prikazes dokumentaciju potpise, crno na belo, i da sa tim potpisom pare moraju da se vracaju, opet im ne bi bilo jasno i opet bi imali svoje misljenje i opet bi nekog optuzili jer im tako odgovara!

     16
     5
     • Kad je pravo u pitanju tu je najbolje nista ne objasnjavati jer i onako ni pravnicima nije jasno ,bar ovo nase ili nedaj Boze anglosaksonsko inkviziciono pravo gdje si prvo kriv a ako prezivis dokazi da si nevin.

      6
      1
 19. Zasto nijeste uplacivali ovim sto registruju auta? Sada zbog toga nemoze se registrovani auto na rate. Sramota Sjerkovicu. Nije sve po zakonu jer si davao nekima hiljade eura na potpis. Spisak javno!

  46
  7
 20. Kao bivši radnik Banje, sada penzioner, zainteresovan sam šta se to u Banji dešava. Nešto mi nije jasno. Zašto su radnici angažovali NVO “Udruženje za implementaciju prava”, a ne neku državnu instituciju kojoj je to posao? Šta je uopšte ta NVO “Udruženje za implementaciju prava”? Ko je gospodin Ranko Martinović, kakve su njegove stručne reference, šta je do sada radio?

  61
  9

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code