AGENCIJA ZA ZAŠTITU I RAZVOJ ORJENA SAMO PLANIRA, A PARA, OSIM ZA...

AGENCIJA ZA ZAŠTITU I RAZVOJ ORJENA SAMO PLANIRA, A PARA, OSIM ZA PLATU DIREKTORA, NEMA

149
0
Podijeli

Agencija za zaštitu i razvoj Orjena, koja je u Hreceg Novom osnovana još 15. decembra 2007. godine radi boljeg gazdovanja i korišćenja prirodnih resursa Orjenskog masiva, ali prije svega radi zaštite, promocije i njegove turističke valorizacije, gotovo da ne postoji.

Ona ima samo jednog zaposlenog, direktora Branka Vukovića, bez sredstava iz opštinskog budžeta, kojima bi realizovala planirane aktivnosti.
Prema riječima Vukovića, u planu je uređenje nekoliko pješačkih staza, naravno u zavisnosti od visine finansijske podrške koju Opština obezbjedi.
– Agencija planira sređivanje nekoliko staza : Bijela – Bunovići, Podi – Bunovići, Žvinje – Ilinica, ili stara pruga – Debeli Brijeg, možda Institut – Mojdež, Topla II – Sušćepan – Ratiševina – Mokrine, kao i staze Dugunja – Sv. Ilija i stazu Kuti – Žlijebi – kaže Vuković.
Vuković je direktorsku fotelju Agencije „preuzeo” 2012. godine. Jedan od značajnih „projekata” koji je uspješno realizovan jeste uređenje pješačke staze na Luštici, u dužini od 16 km, zajedno sa Opštinom Tivat i kompanijom „Luštica Development”. Staza je otvorena pred prošlu sezonu uz organizovanu pješačku turu. Takođe, učestvovao je i u izradi radne verzije studije zaštite Savinske dubrave, ali kada je riječ o Orjenu:
– Predali smo jedan projekat u okviru prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, prošle godine. Potpisali su ga predsjednik Opštine Dejan Mandić i direktor NP Sutjeska Zoran Čančar. Očekujemo odgovor.
Suština projekta je da se prekograničnom saradnjom poveća posjećenost Orjena i Sutjeske. Vuković kaže i da svakodnevno sa Upravom za šume i preko IPA fonda nastoji da dobiju neka sredstva za izradu studije zaštite regionalnog parka Orjen.
Agencija za zaštitu Orjena ima kontinuiranu saradnju i sa PK „Subra”, s tim što planinarima idu jedine zasluge za posjećenost orjenskog masiva, budući da veoma često organizuju pješačke ture i druženja u renoviranom planinskom domu „Za Vratlom”, za markiranje i uređenje pješačkih staza.
Agencija za zaštitu Orjena ne posjeduje ni opremu za protivpožarnu zaštitu, motorne sanke, a snjegočistače ne treba ni spominjati. Neophodno je poboljšati infrastrukturu parka Orjen, izgraditi osmatračnice, postaviti info punktove…
Sve u svemu,”mršav” skoro sedmogodišnji učinak ove Agencije sa direktorom koji nema podređene, niti novca za značajnije akcije.
Stoga je umjesno zapitati nadležne, prije svega osnivača, novsku Skupštinu: Čemu svrha postojanja Agencije? Rukovodi li njome neko „ko ne zna posao, ili je ona osnovana samo pro forme, radi plate od 820 eura jednom članu vladajuće koalicije? Što je blizu 10 hiljada eura godišnje, bez obaveznih poreza i doprinosa. Da li se od osnivanja Agencije moglo učiniti više za jedinstven planinski masiv koji nam je na samo par kilometara od grada? Zašto dijelioci opštinskog (čitaj građanskog) budžeta nijesu imali više sluha za to?

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code