Agrumi, vinova loza, masline na udaru štetočina: Kako ih zaštititi?

Agrumi, vinova loza, masline na udaru štetočina: Kako ih zaštititi?

3
Podijeli

Aktuelne vremenske prilike – visoka vlažnost i temperatura vazduha, pogoduju nizu biljnih štetnika, pa stoga u Savjetodavnoj službi za biljnu proizvodnju u Herceg Novom apeluju na uzgajivače, naročito vinove loze, agruma i maslina da zaštite stabla.

Naime, uzgajivači vinove loze trebalo bi tokom ovog mjeseca da postave tzv. žute klopke u zasadima, kako bi se obavio monitoring američkog cvrčka, koji je prenosilac žutice vinove loze, apeluje savjetnica za biljnu proizvodnju, Mileva Marić:

Picerija i restoran

– Kad se žutica vinove loze zapati ne može se uništiti niti suzbiti, u obzir jedino dolazi krčenje vinograda. Američki cvrčak registrovan je u Crnoj Gori, ali, još uvijek nije „napao“, nema bolesti. Jedan cvrčak naseljava pavit i donosi bolest u vinograd, dok bolest među čokote širi drugi cvrčak – objašnjava Marićka.

Stoga je, kako kaže, neophodno postaviti žute, ljepljive klopke, koje se koriste i za mandarine, kako bi se pratilo eventualno „kretanje“ ovog štetnika i djelovalo preventivno.

Napadnuti agrumi

Posebnu pažnju uzgajivači treba da obrate na stabla agruma, odnsno mandarina, limuna, narači, grejpa zbog napada biljnih vaši raznih vrsta. Za sada nema podataka da su vaši napale plodove, ali jesu druge organe biljke, koje utiču na formiranje i veličinu ploda, kaže naša sagovornica:

– Vaši naseljavaju mlade izdanke, na poleđini lista, grančicama, naročito na sočnijim djelovima, isisavaju biljku, luče mednu rosu, zbog čega se tu nastanjuju gljive čađavice. Stoga je u ovom trenutku neophodna zaštitta insekticidima u kombinaciji sa mineralnim uljima. Koncentracija mineralnog ulja u ovom periodu je manja nego u zimskom, 1%, u kombinaciji sa confidom ili calypsom u koncentraciji od 1% – savjetuje Marić.

Maslinova muva

U toku je monitoring maslinove muve na južnom dijelu Jadrana, budući da je njeno postojanje registrovano u djelovima gdje nijesu obrani stari, odnosno plodovi od prošle godine:

– Maslinari koji nijesu obrali prošlogodišnje, moraju obratiti pažnju na ovogodišnji rod jer već postoji infestacija od maslinove muve. Predlažem zaštitu preparatima tima perfektiona, histemina ili imidana – poručuje Marić.

I cvijeće napadnuto

Ni ukrasno bilje nije pošteđeno, budući da se dosta uzgajivača žalilo na prisustvo šimširovog moljca:

– Apelujem na vlasnike šimšira da ih tretiraju preparatom avaunt kako bi se štetnik eliminisao. Jedno tretiranje nije dovoljno pa se mora ponavljati nekoliko puta tokom godine. Šimširov moljac je aktivan od marta do oktobra i pravi velike probleme estetske prirode – upozorava Marić.

Obuka

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i ove godine će organizovati obuku korisnika sredstava za zaštitu bilja za upotrebu ovih sredstva.

Nakon uspješno završene obuke, polaznicima se izdaje sertifikat o položenom specijalističkom kursu, na osnovu kojeg se upisuju u registar korisnika sredstava za zaštitu bilja. Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove na osnovu sertifikata izdaje legitimaciju uz koju će moći da kupuju sredstava za zaštitu bilja.

Kroz prvi ciklus obuke realizovane tokom prošle godine u opštinama Podgorica, Ulcinj, Berane, Bijelo Polje i Nikšić, 156 korisnika je prošlo obuku i dobilo sertifikat. U skladu sa Nacionalnim planom za održivu upotrebu sredstava za zaštitu bilja, koji je Vlada uvojila 2016. godine, Crna Gora je započela uspostavljanje EU sistema u prometu sredstava za zaštitu bilja. Prema tom sistemu, pesticide i ostala sredstva za zaštitu bilja moći će da kupe samo lica koja imaju legitimaciju da su prošla određenu obuku.

Podsjećamo da su Uprava i Ministarstvo početkom prošle godine realizovali kampanju jačanja svijesti o održivoj upotrebi pesticida u Crnoj Gori, koja se realizovala uz podršku EU projekta „Razvoj bezbjednosti hrane i fitosanitarnih službi u Crnoj Gori”.

Kako bi uspostavili sistem u kome će se eliminisati negativne posljedice korišćenja pesticida, neophodno je da svi učesnici i interesne grupe, prije svega korisnici i distributeri, prepoznaju vlastite uloge. Korak dalje u osiguravanju održive upotrebe pesticida, upravo je kupovina ovih sredstava uz legitimaciju koju će dobiti oni koji uspješno prođu obuku.

3 Komentari

  1. Lijek je za bolest,a rad je za zdravlje,to niko ne spominje.Sve smo zapuštili,nemamo radnika doma,a ni para da ih plaćamo,ako tražimo ne možemo da nađemo normalnoga…..Problem je kompleksan,društvo napada američki cvrčak,a ne vidimo ga.

    4
    1
  2. Pesticide ne treba upotrebljavati. Uloziti dodatni trud kao sto je rucno okopavanje ili frezanje i to je to. Upotreba pesticida se treba izostaviti zbog zdrqvlja konzumatora proizvoda.

    7
    5

Ostavite komentar

*

code