Početna Društvo Akademija o jačanju kapaciteta vodovoda i smanjenju gubitaka vode i energije u...

Akademija o jačanju kapaciteta vodovoda i smanjenju gubitaka vode i energije u BiH i Crnoj Gori

0

U okviru projekta „Akcija za povećanje energetske i vodne efikasnosti usluga vodosnabdijevanja“, koji finansira Evropska unija kroz IPA program prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina – Crna Gora, od 07. do 10. septembra 2021. godine u Herceg Novom održan je trening pod nazivom „Akademija o poboljšanju energetske i vodne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja“.

Foto: Vodovod HN

Cilj akademije je jačanje kapaciteta vodovodnih preduzeća za resurno efikasnije poslovanje i pružanje što kvalitenije usluge vodosnabdijevanja, saopštila je tehnička koordinatorka, Šejla Mahmutović.

„Preko šezdeset predstavnika vodovoda iz prekograničnog područja između Bosne i Hercegovine i Crne Gore steklo je teorijsko i praktično znanje potrebno za smanjenje gubitaka vode i energije. Izradom strategija za poboljšanje vodne i energetske efikasnosti kreira se jasan put koji će dovesti do ostvarenja postavljenih ciljeva kroz efikasno planiranje i pravovremeno praćenje uspješnosti implementacije mjera za poboljšanje ali glavni preduslov je snažna organizacijska posvećenost ka stalnom unaprijeđenju resursne efikasnosti koji se kontinuirano provodi“, navodi se u saopštenju.

Pored teorijskog i praktičnog znanja, učesnici su kroz diskusije razmijenili brojna iskustva, podijelili dobre prakse i uspostavili korisne kontakte.

Foto: Vodovod HN

„BiH i CG imaju značajan potencijal za upotrebu obnovljivih izvora energije koji vodovodima mogu omogućiti dugoročnu fiskalnu stabilnost i sigurnost snabdijevanja. Vodovodno preduzeće Čajniče trenutno priprema projekat posvećen izgradnji cijevne turbine i stoga nam se posebno dopao segment Akademije posvećen zelenoj energiji“, istakao je Lazar Stavnjak iz JKP Vrelo Čajniče.

Ljiljana Pasuljević iz ViK Herceg Novi kazala je da je raduje što se putem ovakvih događaja promoviše benchmarking, alat koji je pomogao da se uspostavi bolja saradnja među sektorima unutar firme i prioritizuju problemi.

„Događaji poput ove Akademije su vrlo korisni budući da okupljaju veliki broj predstavnika vodovodnih preduzeća i omogućavaju im razmjenu iskustava. Svi mi se suočavamo sa svakodnevnim problemima, a na ovaj način stičemo osjećaj da nismo sami kao i motivaciju da ustrajemo u borbi za njihovim prevazilaženjem. Osim toga, čuli smo mnogo važnih i korisnih informacija, kako na predavanjima, tako i na terenu. Smatram da su učesnici stekli vrijedno znanje koje je moguće primijeniti u praksi, što će, za ViK Herceg Novi, biti još jedan korak ka unaprijeđenju poslovanja i smanjenju gubitaka vode i energije“, zaključila je direktorica ViK Herceg Novi, Olivera Doklestić.

Uz slogan „Svaka kap i kilovat su važni“, Evropska unija je radi postizanja dugoročne resursne efikasnosti u sektoru vodosnabdijevanja finansijski podržala sprovođenje ovog projekta, čime se kroz primjenu zajedničkih akcija na poboljšanju energetske i vodne efikasnosti vodosnabdijevanja nastoji ojačati održivi razvoj u preko 70 opština i gradova prekograničnog područja BiH i Crne Gore. Zajedno ga od 1. decembra 2019. sprovode Centar za energiju okolinu i resurse – CENER 21 iz Sarajeva (BiH) te Crnogorski centar energetske efikasnosti iz Podgorice (CG) i trajaće 24 mjeseca. Ukupni budžet projekta je preko 305.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila 259.603,82 eura bespovratnih sredstava.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code