Početna Društvo Akademija Srednje škole za tri jubileja

Akademija Srednje škole za tri jubileja

0

U Dvorani Park sinoć je jednočasovnim programom JUSMŠ Ivan Goran Kovačić obilježila nekoliko jubileja – 65 godina od osnivanja Gimnazije u Herceg Novom, 160 godina srednjeg stručnog obrazovanja, 105 godina od rođenja Ivana Gorana Kovačića odnosno 75 godina od njegove smrti.

Proslava Dana škole u ovoj obrazovnoj instituciji odavno je prevazišla uobičajeni programski kliše za učenike i roditelje, pa je sala Dvorane Park i sinoć bila ispunjena do posljednjeg mjesta učenicima, roditeljima, profesorima iz drugih škola te Novljanima koji respektuju ono što ova škola radi.

Program proslave osmislili su prof. Seška Bogdanović Vojvodić, koja je dirigovala horom, kao i prof Ljubo Ljubisavljević, koji je bio zadužen za „recitatorski“ dio programa.

Po riječima prof. Ljubisavljevića, poruka ovogodišnje proslave su svi jubileji sami po sebi, a čitav program bio je koncipiran kao jedna velika proba, gdje đaci čekaju profesora koji kasni, a onda oni, bez profesora, isprobavaju što znaju.

– Bilo je sve zamišljeno drugačije, ali morao se ispoštovati hor, pa je tekst ostao malo nedorečen. Morali smo se prilagoditi datoj situaciji. Podsjetili smo se malo Luiđa Pirandela i njegovog komada „6 lica traži autora“. Da smo radili samo dramatizaciju, možda bi poenta bila drugačija. Ovako je taj okvir bio fleksibilniji, pa je dozvolio da se pomene pobuna mornara u Boki, 160 god školstva, zatim muzički program i na kraju poruka maturanata „Idemo dalje“ –  pojasnio je Ljubisavljević.

„Nosioci“ dramskog dijela programa bili su maturanti Đorđe Vujačić i Jovana Vujinović, zajedno sa još četvoro drugara.

– Njih zaista moram istaći, jer su oni od I razreda članovi dramske sekcije u školi i ovo im je bio posljednji nastup. Prilično su emotivno izgovarali čitav tekst, baš kako su ga i osjećali – dodao je on.

Program je tradicionalno započeo intoniranjem državne himne „Oj, svijetla majska zoro“, zatim „školske himne“ „Gaudeamus igitur“, dok su se na video bimu smjenjivali kadrovi iz škole, grada kao i sa igranja maturskog plesa kvadrila na glavnom gradskom trgu.

Muzički dio programa bio je više nego raznolik, pa je bilo ponešto za svačiji senzibilitet – od pjesme o Herceg Novom, preko Adel-ine „Someone like you“, do hard rock tria PRC – Penzionerski rekreativni centar, koji su, žargonski rečeno, „spržili“ gitare i bubnjeve. Ovaj trio mladih muzičara, koga čine dvojica novskih maturanata i jedan iz Kotora (bubnjevi) žestokom svirkom, nekarakterističnom za ovakve programe, bili su najprije iznenađenje kojem je na kraju sva publika oduševljeno aplaudirala.

Nakon svečanosti u holu sale tradicionalno je podijeljeno 59. izdanje školskog lista “Iskra”.

Jedina zamjerka u čitavoj organizaciji bilo je osvjetljenje u sali tokom programa. Naime, tri reflektora smjenjivali su jarko crvenu, rozu i kraljevsko plavu boju, što je po riječima dijela publike bilo više nego iritantno za čulo vida.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code