Početna Društvo Akademske studije nautike i brodomašinstva i u Herceg Novom

Akademske studije nautike i brodomašinstva i u Herceg Novom

11

Herceg Novi će uskoro, pored Fakulteta za primijenjenu fizioterapiju, koji je dio Univerziteta Crne Gore i privatnog Fakulteta za menadžment, dobiti treći, odnosno Odjeljenje Fakulteta za pomorstvo iz Bara, koji je dio Univerziteta Adriatic.

On bi s radom trebalo da počne krajem jula ili početkom avgusta, odnosno kada krene upisni rok.

Odjeljenje  Fakulteta za pomorstvo iz Bara, biće smješteno u prostorijama u suterenu hotela Lighthouse u Igalu.

U toku je adaptacija prostorija, a uz to Fakultet je pokrenuo proceduru licenciranja, kaže za Radio Jadran profesor na Fakultetu, doc. dr. Nikola Vukčević, ujedno prodekan Fakulteta za mediteranske poslovne studije u Tivtu:

„Mi smo u fazi ispitivanja, interesovanja kandidata. Nadamo se da ćemo, ako određene strukture u Ministarstvu obave svoj dio posla, krenuti sa upisom kao i na ostalim fakultetima – krajem jula, početkom i krajem avgusta i u septembru, kada u stvari kreće akademski kalendar“, kaže Vukčević.

Odjeljenje Fakulteta za pomorstvo u Herceg Novom imaće dva studijska programa – nautiku i brodomašinstvo, a mjesta će, za sada biti za 30 studenata. Ideja  Fakulteta je da krenu sa ova dva osnovna studijska programa za koje vlada najveće interesovanje i na kojima u Baru imaju najveći broj studenata / kandidata. Osnovne studije traju tri godine:

„Prva i treća godina studija iste su za studenete nautike i brodomašinstva po semestrima. Studenti koji upišu nautiku i brodomašinstvo na godini slušaju zajedno predavanja u ljetnjem i u zimskom roku. Predavanja su zajednička i na III godini u V i VI semestru. Druga godina studija, III i IV semestar se razlikuju,  jer je riječ o stručnim predmetima“, precizirao je prof Vukčević.

Inače, Fakultet za pomorstvo u Baru licencirale su dvije međunarodne kuće za kvalitet – Bureau Veritas i Lloyd, za naučno nastavni proces i obuke koje se sprovode u trening centrima. Sa druge strane, Vukčević kaže da u čuvenom Pomorskom fakultetu u Kotoru ne vide „konkurenciju“, jer je za studente dobro da imaju izbor. Kako je ocijenio, Herceg Novi je grad sa dugom pomorskom tradicijom, velikim brojem pomorskih porodica i čuvenih kapetana i zaslužuje ovakav Fakultet:

„Ono što mi nudimo i u čemu smo različiti jeste što su ovo akademske studije iz oblasti nautike i brodomašinstva. Kad završite dvije ili tri godine u Kotoru idete na brod, na praksu. Kod nas, pored prakse, možete da nastavite dalje specijalističke, magistrarske studije ili doktorat“, pojasnio je dalje on.

Cijena školske godine trebalo bi da bude 1.500 eura, uz mogućnost plaćanja u deset mjesečnih rata. Na upisu se plaća 300 eura, a zatim mjesečno po 120 eura.

Sve detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti, nakon prvomajskih praznika, u prostorijama Fakulteta u suterenu hotela Lighthouse u Igalu, ili na broj telefona 067 286 555.

Fakultet za pomorstvo u Baru uz Fakultet za mediteranske poslovne studije u Tivtu članovi su Univerziteta Adriatik u Baru, zbog čega imaju ugovor o poslovno tehničkoj saradnji. U okviru te dvije fakultetske jedinice nalaze se tri Trening centra za obuku pomoraca sa nautičkim , brodomašinskim, GMDSS i high voltage simulatorima, sertifikovani od Bureau Veritasa i Lloyda, kaže naš sagovornik. To znači da će praktični dio nastave novski studenti obavljati u Tivtu, na Jazu ili u Baru gdje su Trening centri, dok se u fakultetskoj jedinici u Igalu ne osposobe prostorije.

11 Komentari

 1. Tacno je da su studije u Kototu akademske i da pored prakse to jest plobidbe omogucavsju kontinuitet daljeg obrazovanja .Gdin Vukcevic je dezinformisao javnost svojom izjavom.Posebno je pitanje kvaliteta studijskih planova i programa i njihove uskladjenosti sa STCW Konvencijom na privatnom fakultetu.To je nemoguce ako je samo jedna godina razlicita za nauticare i brodomasince.Treba preispitati i reference predavaca sa sspekta Konvencije i domacih propisa o visokom obrazovanju…..i jos mnogo toga imajuci u vidu koliko je specificno obrazovanje pomoraca….

  3
  2
 2. NAJPRIZNATIJI FAKULTET SA KOJIM SE DICE JE MEGATREND KO IMA LOVE ZAVRSAVA GA BEZ PROBLEMA.NAJTUZNIJE OD SVEGA SA DIPLOMOM NASIH FAKULTETA VAN CG MOZE DIPLOMU U KONTEJNER BACITI .TOLIKO KOLIKO SU CIJENJENI I PRIZNATI U EU I DRUGDJE.

  6
  4
 3. Je li moguce da gospodin Nikola kao akademsli gradjanin ovo govori. Studije u Kotoru su akademske, dakle laz je plasirati da se nakon studija odmah ode na brod. Od koga su prepisali planove nego od Pomorstva u Kotoru? Svi znaju kako se drzi nastava na privatnom fakultetu u Baru, kao o trening centrima. Bez casa izdata diploma. Uostalom studenti i buduci pomorci, izvolote kod gospodina Nikole alademika!

  10
  1
  • Tacno je da su studije u Kototu akademske i da pored prakse to jest plobidbe omogucavsju kontinuitet daljeg obrazovanja .Gdin Vukcevic je dezinformisao javnost svojom izjavom.Posebno je pitanje kvaliteta studijskih planova i programa i njihove uskladjenosti sa STCW Konvencijom na privatnom fakultetu.To je nemoguce ako je samo jedna godina razlicita za nauticare i brodomasince.Treba preispitati i reference predavaca sa sspekta Konvencije i domacih propisa o visokom obrazovanju…..i jos mnogo toga imajuci u vidu koliko je specificno obrazovanje pomoraca….

   4
   2
 4. Molim da se provjeri kako stoje stvari sa priznavanjem domaćih diploma izvan CG. Konkretno, prije dva dana je stigla vijest iz Hrvatske da se u toj državi više neće priznati diplome stečene u BiH i Srbiji. Postoji velika vjerovatnoća da se to odnosi i na diplome iz ostalih država regiona, među njima i CG.

  10
  2
 5. Povećana potražnja ,pa se mora i ponuda povećat,a kvalitet će kasnije da se vidi,kad prođe voz.Apoteka i fakultet na svakome ćošku.

  16
  5
 6. Postoji samo jedan pravi pomorski fakultet u Crnoj Gori. To je Fakultet za pomorstvo u Kotoru. Sve ostalo se svodi na prodavanje prazne slame : par prostorija, nekoliko nedoučenih nastavnka, bez ikakvih učila . Bez ijedne laboratorije. Sramota je što se radi i kome se sve daju akreditacije

  43
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code