Početna Društvo Akcija čišćenja Savinske šume

Akcija čišćenja Savinske šume

6

Savinska dubrava predstavlja pluća Herceg Novog, ali dugo već stoji zapuštena, bez volje nadležnih institucija da se takvo stanje promjeni i da se neko pozabavi studijom zaštite njenog biljnog i životinjskog svijeta.

Akciju čišćenja Savinske šume organizuje ovog petka kompanija Lazure Marina&Hotel, a okupljanje učesnika akcije je parking manastira Savina, od 19 časova.

– Tužno je što je ovako lijepo mjesto u zapuštenom stanju. Mi ćemo obezbjediti potrebnu opremu za čišćenje, a na vama je samo da dođete – poručuju organizatori.

Apeluju na zainteresovane učesnike da obuku duge pantalone ili nešto sa dugim nogavicama i obuju patike, odnosno, da ne dolaze u sandalama ili papučama.

Diplomirana inženjerka pejzažne arhitekture, Milica Berberović kazala je za Radio Jadran ranije ove godine da je stanje Savinske dubrave katastrfalno. Staze se već duže vremena ne održavaju, pa su pojedini djelovi uništeni erozijom, a i na stablima se pojavljuju oboljenja.

Opština Herceg Novi je donijela Odluku kojom se Savinska dubrava štiti kao predio izuzetne vrijednosti, ali problem predstavlja to što je jedan dio u privatnom vlasništvu, pa je lokalna uprava u nekoj vrsti “pat pozicije”.

6 Komentari

  1. Ko je vidio da se privatna imovina proglasava nacionalnim parkom, a da se vlasnicima pritom ne isplati naknada za to zemljiste, kako bi drzava ili opstina preuzele kontrolu nad tim zemljistem ??? Sramota, bolje da mjesto ciscenja regulisete to !!!

    6
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code