Početna Društvo Alarmantno: Lokalnoj upravi u Novom stigle dvije mjenice na naplatu od 500.000...

Alarmantno: Lokalnoj upravi u Novom stigle dvije mjenice na naplatu od 500.000 € za led rasvjetu

77

U poslijepodnevnim časovima juče na adresu Opštine Herceg Novi stiglo je rješenje o izvršenju, odnosno nalog javne izvršiteljke Jasmine Bajović, za isplatu 500 hiljada eura, preko dvije mjenice, kompaniji Nova Lume. Ta firma je  navodno pravna nasljednica Hesa light-a, koji je izvođač 2,7 miliona eura vrijedne led rasvjete u Herceg Novom.

Ovo je na hitno sazvanom pressu, saopštio predsjednik Opštine Stevan Katić, uz tvrdnju da je dolaskom na vlast sve učinjeno da utvrde ko je pravni sljedbenik od dvije firme koje se javljaju nakon što je Hesa light doživjela stečaj pošto je potpisala ugovor sa Opštinom 2015. godine.

Danas je Katić odmah potpisao i proslijedio prigovor Privrednom sudu na rješenje o izvršenju i tokom sljedeće sedmice će procesuirati sve odgovorne koji su napravili štetan posao za Opštinu. Biće angažovana i posebna advokatska kancelarija, jer kako je kazao predsjednik, neće dopustiti da se terete građani, poreski obveznici. Zamjerio je i što specijalno državno tužilaštvo već dvije godine ispituje bez rezultata cio slučaj.

Na pressu su govorili i predsjednik SO, dr Miloš Bigović, koji je ustvrdio da je ugovor sa danskom firmom o gradnji led rasvjete, koja nikada nije tehnički primljena,  korupcionaški, zatim i glavni administrator Nenad Đorđević.

Iz Opštine su, takođe, poslali još dvije urgencije Osnovnom državnom tužilaštvu da saznaju dokle se stiglo sa izviđajem ugovoranja i sprovođenja projekta led rasvjete. Nijesu još potpisali aneks ugovora, jer nijesu znali sa kojom firmom će ga potpisati. Osim toga, kako je kazao Katić nema za to uslova, s obzirom da je izvođač otišao u stečaj, a nije obavljen tehnički prijem. Pri tom građani ispaštaju i led rasvjeta nije na mnogim mjestima u funkciji. Zbog toga JKS ne može ni da upravlja led rasvjetom.

„Aktivirana je mjenica, a u ugovoru stoji da je to moguće tek nakon tehničkog prijema“- podsjetio je prvi čovjek Opštine.

Bigović: Klasična korupcija i smišljeno da se ošteti budžet Opštine

Vladajuća koalicija je naslijedila izuzetno veliki problem, ali ne bježi od odgovornosti, sagledaće sve njegove aspekte i dati odgovor, kazao je predsjednik SO, dr Miloš Bigović:

„Ugovor sa firmom Hesa light je primjer klasičnog korupcionaškog ugovora. Sadrži kontradiktorne odredbe i ostavlja prostor da se kroz razrađenu šemu advokati-javni-izvršitelji-nove firme stvara takva osnova da se iz Opštine Herceg Novi izvlače enormna sredstva bez osnova – istakao je dr Bigović, upitavši da li postoji iko na svijetu ko bi prihvatio da plati nezavršen posao. Jer, Opština Herceg Novi, ko god da njome upravlja, nikada ne smije dozvoliti da se neko na takav način poigrava sa budžetskim sredstvima poreskih obveznika, kategoričan je predsjednik lokalnog parlamenta. Obećao je da će vlast čvrsto čuvati opštinski budžet od ovakvih zloupoterba.

„Nova Lume“, firma koja je navodni pravni sljedbenik Hesa Light-a , pokušava da kontaktira Opštinu kako bi naslijedila započeti posao, ali iz lokalne uprave kažu da ako smatraju da ima osnove za naplatu zašto nisu u skladu sa ugovorom ispostavili prvu fakturu, 6 mjeseci nakon montaže svih svjetiljki:
„Nisu ispostavili račun, jer je on po Zakonu o izvršenju i obezbjeđenju tzv. vjerodostojna isprava, na koju Opština može dati prigovor, pa da kompletan proces premjesti u parnični postupak. Oni su to izvbjegli, pa su nam ispostavili mjenicu koju moramo da platimo ako se ne usvoji naš prigovor. Jer, mjenica ne odlaže izvršenje. Radi se o smišljenom konceptu kako bi se direktno oštetio budžet Opštine Herceg Novi, iako posao nije završen“- ustvrdio je dr Bigović. Ukoliko nadležne institucije ne prihvate argumente Opštine, za koje su uvjereni da su potpuno tačni i ispravni, Opština se neće libiti bilo kakvih aktivnosti da bi zaštitila građane i budžet, dodao je Bigović, koga posebno zabrinjava to što SDT dvije godine ne daje odgovor oko led rasvjete.

Svih 11 mjenica je, inače, potpisala, bivša predsjednica Opštine, Nataša Aćimović i uslovi za raskid štetnog ugovora su se stekli odavno, čulo se na pressu. To su iz Opštine ranije i najavili, pa su vjerovatno zato navodni pravni sljedbenici Hesa lighta aktivirali mjenice.

„Opština apeluje na sve učesnike ovog posla, a prije svega na javnu izvršiteljku, Jasminu Bajović, da u najkraćem roku poništi sopstveno rješenje kako bi se zaštitio interes Opštine Herceg Novi. Ona je, ne poznajući činjenično stanje, ili dovedena u zabludu, ili ima neki interes, za koji sam siguran da će se utvrditi u budućnosti“- naveo je Bigović.

On je saopštio i neke detalje da je za Hesa light ugovor potpisao izvjesni Petrić, a nakon bankrota pojavila se firma Nova Luma i Hesa light MNE, čiji je osnivač isti Petrić, koji je potpisao osnovni ugovor:

„Kako javni izvršitelj može biti toliko hrabar da u takvoj pravnoj zabludi i galimatijasu prihvati da donese rješenje o izvršenju na pola miliona eura, oštećujući direktno budžet Opštine“- upitao je Bigović u nadi da će Vijeće Privrednog suda prihvatiti prigovor Opštine i da će svi problemi biti riješeni u parničnom postupku. Ponovio je da Opština ne bježi od plaćanja, ali ne želi da plati nezavršen posao, odnosno fušeraj.

Glavni administrator, Nenad Đorđević, je kazao da je Direkcija za imovinu Opštine analizirala sve predmete povodom određivanja prinudne naplate za led rasvjetu i zajedno s njim je sačinjen prigovor. Njime se osporava pravo novoj firmi Nova Lume za pravnom sukcesijom prethodne koja je bila izvođač led rasvjete.

„Prenos prava na treće lice, o prodaji tih prava, je zabranjeno, te Nova Lume iz Danske ne može biti novi povjerilac. Ne priznajemo ni nju niti mjenicu koju je sastavila ta firma. Jer, u osnovnom ugovoru se Hesa light u slučaju prinudne naplate pojavljuje isključivo kao povjerilac. S druge strane, ovo je uzajmano obavezujući ugovor u narednih deset godina od dana tehničkog prijema, koji još nije sproveden. Druga firma koja se javlja, Hesa light MNE iz Podgorice takođe pretenduje na položaj ugovorene strane, ali nije pokretala slične postupke. Postoji sukob očigledno između dva pravna lica, jednog u Danskoj, a drugog u Podgorici, ko će biti ugovorna strana – istakao je Đorđević.

Aktiviranje dvije od pola miliona eura, a kamoli svih 11 mjenica od 2, 7 miliona, izazvalo bi velike posljedice za funkcionisanje lokalne uprave i blokadu rada Opštine, ali će iz lokalne uprave, kako se čulo, sve učiniti da do toga ne dođe.

77 Komentari

 1. Aj malo konstruktivni da budemo 🙂

  Dajte nam recite sledece stvari:
  1. Da li je potpisani ugovor podrayumjevao placanje radova na mjesecnom nivou ili po zavrsenom poslu?
  2.da li je nadzor potpisao izvedene radove do sada?
  3. da li je ista placeno do sada?
  4. postoji li garancija za dobro izvrsenje radova?
  I neko treba da pogelda taj ugovor.. ovdje se neko fino preskartao…
  najprije ce biti da su to go ovi sto su potpisali ovo cudo….

 2. Da li mozete dati vise informacija o tome ko je i odakle je firma NOVA LUME? Jedino na sajtu Linkedin a koja opisuje konkretne podatke o trazenoj stvari, a u ovom slucaju opis firme NOVA LUME – pogledajte sami. Firma se nalazi u Texasu i ima 1 zaposlen !!!! Vrlo je moguce da i Linkedin informacija gresi pa vas molimo za tacne informacije kako je moguce da je odjednom Nova Lume naslednica Hesalighta? Ili je citava prica o Hesalightu i njihovim naslednicima koji traze novac za neodradjeni posao VELIKA SLUZBENA TAJNA?

  • Greska u koracima izgleda. To je NOVALUME A/S Roskilde Danmark ima objavljen email: info@novalu.me, marketing@novalu.me. Svako od nas moze i da dobije tacne informacije od danske vlade kada je ova firma formirana, da li je to zaista zakonski naslednik Hesalighta, ko je vlasnik itd.
   Navedeni emaili govore sve. Narodu se ne daju tacne informacije nego se izgleda na ovaj nacin meri puls istome tj koliko su upuceni i zainteresovani za demokratske procese u nasem gradu. Nikada vise ne zelim ni citati a ni ucestvoati u Radiojadran “pleckama”.

 3. Koliko plaćaju ove besposlene da pišu ove sastave u komentarima.Očito je da su se trudili,ali ništa nijesu shvatili,a poslodavcima treba čisto znanje i konkretan rad,za razliku od partija.Nema sređenoga grada bez onih kakve traže poslodavci.

  4
  1
 4. Večeras 20.01.na Jovandan sam išla šetalištem od Igala do Meljina i natrag.
  Dosta sijalica ne radi i one koje rade daju wlabu svjetlost.
  A što se tiče na sva zvona najavljene kontrole vožnje šetalištem.
  Četiri motora i tri auta.
  Ili je Komunalna kolektivno na slavi.

  14
  1
 5. Sjecate li se Marticke? D. Krusa? Pitajte Andriju iz DPSa sta su sve radili. Nije Acimovickij bilo svejedno sto je sve potpisivala, na kraju je i u bolnicu zavrsila zbog svega. LED rasvjeta je pljacka koja je dygo pripremana, skoro dvije godine. Kada je realizovana koalicija se raspala. Vratite malo film.

  27
  3
 6. Kakav sastav sve bolji od boljega, osim jelene, ovi neka su zdravo.pozivaju se na cast, moral i hrabrost. Sad se dokazite strucnjaci, sve znate najbolje, pa gdje su vam vasi dobri pravnici puna ih je opstina. Hvali vam ona djurovicka i konjevic pa da bude pravi mapet sou. Ko se jos hvali neznanjem osim vas.

  22
  12
 7. Ovakvu prevaru su mogli osmisliti samo “pravnici” koji kontrolišu i vode ex-Jugoslovensko podzemlje i krivce treba tražiti u velelepnim vilama i dvorcima koji su izgradjeni na ekskluzivnim lokacijama u glavnim gradovima novonastalih država raspadom Jugoslavije. Jedan od tih projekata je bio i biznis sa preprodajom električnom strujom izmedju novonastalih država raspadom Jugoslavije, kao i gomilom privatizacija koje su imale za cilj uništenja privrede zarad ličnog bogaćenja pojedinaca iz tog kola.

  28
  1
 8. Ova katastrofa sa rasvjetom nije djelo niti jednog pojedinca iz bilo koje Hercegnovske partije, već je djelo kriminalne grupe sa kojom se Državno tužilaštvo i Crnogorski sud veoma ozbiljno moraju pozabaviti. Ovo traži hitnu intervenciju Specijalnog Tužilaštva i radikalne korake isto kao što je učinjeno sa slučajem zvanim “Državni Udar”, jer je ovo jedan od vidova državnog udara.

  29
  2
 9. Koliko je uštedjelo struje ?,sto to ne kažete – nego gurate pod tepih,mora se platit i treba se platit,istina da je rasvjeta bolja,da su efekti uštede ogromni,ali vi samo pljujete.Mozete li momci rec sto ste vi to do sada KONKRETNO ucinjeli ?,hoćete li to isto cinjet i ubuduće ?,Bigovic,Katic,Djurovicka… u cemu ste se privatno dokazali- stici znate cinjeti???
  Nisam glasat za Izbor,ali bi ih od srca sada podrzao !!!

  15
  28
  • Problem je sto je usteda struje mala jer sistem ne radi onako kako bi trebalo. Tokom ljeta, lampe rade i 6 – 7 sati duze: Pale se u 17h, a potrebno je tek oko 19h, a gase u 8h, a potrebno je u 5h.
   Ove lampe imaju mogucnost dimovanja, tj da se prema potrebi intenzitet svjetla smanji, tako da recimo od 00 – 05h rade smanjenim intenzitetom, kako bi se i tu ustedjela energija.
   Ovo je sve do sistema koji nije implementiran do kraja. Upravljanje rasvjetom je ostavljeno na “fail safe” tj bez ikakve optimizacije.

   Da je sve uradjeno do kraja kako je trebalo, usteda el. energije bi bila izmedju 70 i 80%, a grad bi svjetlio kao jelka.

   Medjutim, znamo da zivimo medju nesposobnim i to nam je sto nam je.

   4
   1
 10. Pošto vidim da se ovim pitanjem bave razni profili stručnjaka, a po izjavama vidim da se i neki pravnici ne razumiju u ovo, samo da naglasim da je u CG na snazi Zakon o mjenici službani list 45 iz 2005 kojim je opisana procedura izdavanja i realizacije mjenice. Nadam se da su se pozvali na taj zakon pri pisanju prigovora.

  12
  1
 11. Kao pravnik podrzavam misljenje Bigovica, pogodio je i pravnicki obrazlozio sustinu ali ovaj narod nazalost to slabo shvata. Bigovic je enciklopedija jedini ko moze ovaj grad da spasi i koji nikog nije preko veze zaposlio.

  22
  17
  • Apel na javnog izvršitelja da sam poništi svoje rešenje? Kao da to može po Zakonu o izvršenju. Pitanje kako se javni izvršitelj snašao u pravnom galimatijasu? Pa tako što mu je predata mjenica. Mjenica je prenosivo sredstvo obezbjeđenja i onaj koji je podnese na naplatu ne mora biti ugovorni povjerilac. Sami kažete da je Aćimovićka izdala 11 mjenica. Stoga, Marina, ako si pravnik nemoj da podržavaš ekonomiste koji ovo tumače u stilu malog Perice. I kolegijalni savjet, udžbenike ponovo u ruke. Ako nisi učila iz skripti.

   17
   3
  • Marina, pravniče, nisi u pravu. Sta je rekao Bigovic? Da ce iskoristiti sva pravna sredstva, a ako to ne uspije i OSTALA!. Najjaci argument je oh boze odakle hrabrost izvršitelju i pravni proces koji vodi onaj Djordjevic u kome osporavamo pravo na sukcesiju bankrotiranog prevaranta od izvodjaca jer se i oni izgleda svadjaju ko ce da nas odere. Ali mjenica je nesporna, potpisana od ovlastenog lica, ocito potkrijepljena dokumentacijom. Ako imaju potpisane radove od nadzora, gotovi smo. Mora da se plati pa tek onda sud. Sreca sto nismo obavili tehnicki prijem, bar to nam ostavlja nadu da kad tad nesto vratimo. Razumijes? Mi sporimo nasljednika, a ne osnovu mjenice-izvršeni posao. A kao slatkis-cujem da su podizvodjaci dobro bliski vaznim ljudima u Podgorici. Zato kazem da je mrtva trka sa kolektorom, jer ni njima ne mozemo nista 3 godine, 3 vlasti su promijenili. Slicni razlozi, ali bar im nismo dali mjenice. Zato, dok Bigovic spori pravni osnov donosioca mjenice i stvar prebacuje na moralnu ravan otkud-hrabrost priču, to znači da materijalni osnov za odbijanje plaćanja nemamo i ovo je sve obično politikantstvo. To što rasvjeta ne radi-mačku o rep. Volio bi vidjeti ko je vodio čitav posao, a naročito koga smo angažovali za nadzor. Garantujem neke poluinženjere sa referencama što dalje od Novog. Zna li ko da nam kaže? Nadzor mora da dođe na onakvu pres konferenciju, da kaže suštinu- ugovor nije ispunjen, ravjeta ne radi, nema plaćanja. Ne treba hrabrost za to, samo dokumentacija koleginice pravnice.

   19
   3
 12. „Kako javni izvršitelj može biti toliko hrabar da u takvoj pravnoj zabludi i galimatijasu prihvati da donese rješenje o izvršenju na pola miliona eura, oštećujući direktno budžet Opštine“- upitao je Bigović

  Za isti onaj procenat, naplaćene troškove i penale koje bi naplatio bilo koji vlasnik doo kome su uskraćena prava iz ugovora.

  34
  2
 13. Kruso vrati se da platis dugove! Jasmina je bas fina! Bigovicu ima li te ostavke, tacno sam mislila da ces ispostovati rijec! Mica pomozi lako je djeliti pare da te sad vidimo! problem je Simonida i za ovo?

  38
  12
  • Pa i opstina blokira svoje duznike… tako da … bolje da plate dug, nego sto kukaju. Ustvari super sto se pojavio naslednik firme koja je radila ovu rasvjetu, da je lijepo poprave i urade kako treba…

   9
   2
 14. Ako ovi sto sjede za ovim stolom uspiju blokirati
  resenje izvršitelja i spasiti pare ja cu postati predsjednik Amerike. Ovi sto su sazvali press bi najradije da se licno
  Domognu te love. Neko da izadje iz kamp kućice,
  Da ne zivi sa roditeljima , neko da vrati kredite, neko da dobije kućicu, neko da investira i licno biznis. Licemeri. Gora koalicija nije nikad bila. Sacuvaj me Boze od ovoga

  37
  26
 15. Što se ne odreknete jedne plate u opštinu svi kad ste vec za***ali sa rasvjetom ovi neće da je odrade do kraja besplatno.. Mislim da je ta cifra taman jedan mjesec vama opstinarima ☺

  22
  18
  • posto ti je nik DPS mene interesuje , zar niste vi bili na vlasti kad se potpisivao ugovor ? i ciji je aktivista pomenuti javni izvrsitelj ?

   11
   3
 16. Posto ste smijenili sve nesposobne i zaposlili vrhunski kadar, sad je vrijeme da pokazete svoje znanje. Nismo vas glasali da nam kukate no da radite. Mislite li da nam kukate 4 godine pa tutanj i nikome nista, u drugu partiju i jovo nanovo

  47
  7
 17. КАТИЋУ, ПА ТАЈ, КАО НИ ЈЕДАН ДЕУГИ ПРОБЛЕМ, СЕ НЕ МОЖЕ РИЈЕШИТИ БЕЗ ТВОГ ПРАВНОГ САВЈЕТНИКА ЛЕПЕТИЋКЕ, НАРАВНО.

  36
  12
 18. Za problem sa LED rasvjetom znalo se mnogo ranije, bar je Radio Jadran o tom poslu pisao kao o skandalu, a i većina pisanih medija. Dakle, da je bila odgovorna prema nama građanima tadašnja opozicija a sadašnja vlast je mogla da utvrdi problem i nađe rješenje. Došli su na vlast i šta su uradili do danas tim povodom? Ništa! Jesu li angažovali nezavisnog eksperta da prouči ugovor? Nisu. Jesu li napisali prigovor na kvalitet isporučene robe? Nisu. Jesu li raskinuli ugovor kao štetan? Nisu.
  Ovo što danas pričate su nebuloze. Iz Vaših izjava se vidi da ne znate ne da riješite problem, nego da ga uopšte shvatite. Vi ne znate ni ko je pravni sljedbenik firme. Kakve razrađene šeme advokat – javni izvršitelj. Firma je iz Danske, posjeduje mjenice kao obezbjeđenje, posao dospio za naplatu, naravno da će da traže pare. Da niste mislili da je ovo besplatno? Nađite nekog ko ima iskustva u ovim poslovima, advokate iz Srbije, inače ćete u bankrot, a i mi s vama

  41
  10
  • Tacno. Ne cusmo sta mi imamo od dokumentovanih argumenata. Ko je bio nadzor? Je li im potpisao radove? Ako jeste—nema price vise, izvrsi pa se zali. Uzas. Rasvjeta kolektor, mrtva trka.

   21
   1
 19. Ida lje su tu ovi iz izbora samo promjenili kravate, a i dps je i dalje prisutan, ne ćutite o imenima javno objavite sve ugovore, to su pare građana imamo pravo sve da znamo ko je i šta potpiso. Pa onda otkazi svih koji su učestovvali u tome, za početak i to je nešto. Otkazi samo otkazi u svim službama i evo para za sve, besposličari kući a to je 2/3 zposlenih, ili makar u dvije smjene da se radi pa će same damice novske davati otkaze.

  43
 20. Nasledili ste mnogo vise problema nego sto ste mislili ! Sto se tice rasvijete to je samo pitanje bilo vremena kad ce brljotine prevarantske vlasti izaci na vidjelo,cak su problem napravili i sa taksi prevozom .udvostrucili ste br taksista da sad svi imaju platu po 100e

  58
  12
 21. Opština treba da prvo traži odgovorne koji su pravili ugovor za kolektor, ekstremno štetan za grad, pa onda i ko je uveo grad u agoniju sa led rasvjetom, da se napokon izađe sa imenima i prezimenima a ne ovako, ne treba niko da se štiti ni iz kriminalne organizacije dps a boga mi nni neki od koalicionih partnera.

  65
 22. No sikiriki. Sve lampe da se vrate ovoj firmi nasljednici. To ionako niko neće znati, jer lampe ne rade, pa ne rade. Uostalom, i šta će nam, 21.vijek je, svi imamo pametne telefone sa aplikacijom ,,lampa”!

  43
  6
 23. Kolektor katastrofa
  Led rasvjeta isto,
  Mojdeski put isto
  I sve cega se novski eksperti dohvate.
  Katastar haos i kriminal 30 god.
  Zato novljani dragi, zaposljavajte familiju,kumove i partijske poslusnike jer je to provjereno najstrucniji kadar

  81
  4
 24. To vas nece sprijeciti da zaposlite jos 100 ljudi, a sto da angazujete advokatsku kancelariju kad vam je opstina puna strucnih pravnika, koji poznaju svoj posao, ili ih drzite za ukras, a znate da napadate druge ljude.

  65
  15
 25. To je bar lako. Počnite od potpisnika Ugovora….pa dalje. Usput počmite i od Kolektora iako je tu vaš danas koalicioni najodgovorniji. Zatražite medjunarodnu pomoć jer to tužilac neće, a BOJIM SE I NE SMIJE , DA RADI.

  56
  1
 26. A ocete li nešto ucinit da se rjese
  SKALE STO ULAZE METAR IPO U MOJDESKI PUT.
  JAVNU SAOBRACAJNICU

  Ako nećete ništa onda ih uvrstite u program obaveznog razgledanja prilikom posjete Herceg Novom.
  JER OVO JE JEDINSTVENO I AUTENTIČNO.

  43
  10
 27. Ako ima koga u kući to jest u opštini odmah treba insistirati na krivičnoj prijavi ka Mladenu Ivanoviću i Dušku Radoviću.Čak su i poštenog Branka Božovića smijenili jer se protivio njima prilikom sklapanja tog posla odnosno dila.Pa nek onda sud proda imovinu od ove gore pomenute dvojice a ne od naših para da se kompanija namiri.Naravno nek se ta firma naplati od opštine jer je to po zakonu a onda nek opština tuži Mladena i Duška.

  92
  4
  • A što pošteni Bozović dok je bio direktor ikasnije penzionisani savjetnk nije progovorio o sjajnom projektu javnerasvjete ?Nije htio ili nije smio ?Trebao je dat svoje mišljenje ako ga je imao

   48
   11
   • Branko se javno usprotivio i zbog toga je smjenjen.
    To je istina,bez da se politizuje.
    Nijesam fan dps,ali taj čovjek je čestit i izuzetno stručan elektroinženjer.

    4
    3
 28. Ova tragedija od rasvjete je koštala 2,7 miliona eura ? Ovo đe se noćiu mora ćorat po ulicaa ? Pričajte tu priiču nekom drugom ,no da vidimo od onih prije ko je potpisivao đe su pare

  72
  4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code