Alarmantno: Palmin surlaš opet hara

Alarmantno: Palmin surlaš opet hara

44
Podijeli

Epidemija crvenog palminog surlaša uzela je maha i stanje na hercegnovskoj rivijeri je alarmantno, potvrdila je Radiju Jadran tvrdnje mještana šefica u sektoru zelenila Stambeno komunalnog preduzeća, Vanja Spaić.

Neki od ovdašnjih vlasnika barki kažu nam da su na potezu od Igala do Meljina samo s mora prebrojali 25 stabala-kišobrana, što janso govori da su palme oboljele. Vanja Spaić, pak, kaže da je veliki napad surlaša u okolini, pa ovakva situacija nije iznenađujuća:

Picerija i restoran

– Zima je samo kratko stopirala štetočinu. Ali čim su krenule temperature koje odgovaraju za razvoj velikih jedinki, krenuli su sa uništavanjem. Obavili smo sve po preporuci Fitosanitarne inspekcije, kao i Tehničkog instituta. Mijenjali smo preparate, obavljali redovno tretiranja, ali sve je pod znakom pitanja. To je samo usporavanje epidemije, jer za sad niko nema adekvatan lijek – navodi Spaić.

Naselje Savina označeno je kao druga zaražena zona i tu je trenutno izuzetno veliki napad ove štetočine, koji se čak širi ka centru grada, pa su ugrožene palme na Karači i u Starom gradu, a na nekima su već vidljive posljedice epidemije, kaže naša sagovornica.

Situacija je alarmantna ne samo kada je riječ o javnim površinama, već i na privatnim posjedima. Zaposleni u KS-u pokušavaju dendrohirurgijom da umanje posljedice epidemije, ali to je samo pokušaj da se palma sačuva. Na taj način je spaseno samo nekoliko stabala, ali je više zauvijek izgubljeno.

U KS-u ne znaju tačan broj zaraženih stabala, jer, kako je kazala Spaić, dendrohirurgiju rade po rješenjima Fitosanitarne inspekcije.

– Zaražene su dvije palme, prema onome što sam dobila, ali vidim da ih je tri na Belavisti kod crkve, jedna je kod tvrđave Forte Mare… Odrađena je dendrohirurgije ispod stepeništa u gradu, u Parku Boke ima još jedna, pa kod Tonsatija… sigurno negdje 12 palimi imamo za dendrohirurgiju, po rješenjima Fitosanitarne inspekcije, koje idu preko našeg Sekretarijata – objašnjava Spaić.

Ona dodaje i da je sigurna da bolesnih palmi ima znatno više od tog broja. Posljednje hemijsko tretiranje stabala na javnim površinama obavljeno je u junu.

– Nemam evidenciju o situaciji na privatnim posjedima, jer neki privatnici tretiraju palme sami, neki ne, što je mač sa dvije oštrice. Jer, ako vi prskate, a komšija to ne čini, niste postigli nikakv uspjeh – navodi Spaić.

Prema nalogu Fitosanitarne inspekcije, samostalno orezivanje palmi je strogo zabranjeno, bez saglasnosti i naloga Sekretarijata za komunalne djelatnosti i ekologiju. Tretiranje palmi pesticidima košta 10 eura i neophodno ga je ponoviti tri puta u razmaku od 40 dana.

Kao najbolje rješenje u suzbijanju zaraze u mediteranskim zemljama Evropske unije koristi se kamion sa dizalicom i uređajem koji funkcioniše na principu ultrazvuka. Prethodna gradska uprava imala je namjeru da takav nabavi u saradnji sa ostalim bokeškim opštinama. Njegova cijena bila je oko 200 hiljada eura.

V.d. direktorica Komunalno stambenog, Jasmina Konjević danas nije mogla da odgovori da li je išta urađeno u tom pravcu, pa odgovore na to i još neka pitanja o epidemiji palminog surlaša očekujemo iz lokalne uprave.

44 Komentari

 1. Vi gospodo nijeste sposobni bilo sta da uradite, da nije tako Vi se nebi udruzivali i djelovali kao clanovi copora. Dajte nam vase radno iskustvo i biznis koji ste vodili uspjesno ( kako ste ga napustili ), i dajte barem jedan razlog da ne bude patriotizam sto ste napustili dobar biznis i zaradu da bi uzeli funkciju u opstini za tako malu platu.
  To niti jedan od Vas ne moze reci. Zato kupite se sti prije i idite kuci . Kad prvi sposoban covjek dodje u situaciju da odlucuje surlas neci postojati i veoma brzo vecina problema u gradu koji su Vasa nesteucnost i preko toga nezainteresovanost. Od Vas se moze ocekuvati da nesto uradite koliko od piromana da ce ugasiti vatru..
  Ja toliko o Vama koji ste odgovorni za ove priblemcice koji ce sve da uniste kao surlas palme.
  Bog svama .

 2. Novljani, meni zaražene i odrezane palme lice na ranjene ljude…. Svi ih sigurno volimo. Jutros gledam oko pijace u HN , prema magistrali, tačno 6 palmi je oboljelo, grane se savile, nema onog “srca” palme. U dvoristu TO dvije su isto gotove.
  Slazem se sa komentarima da izgleda kao da se nista ne preduzima radikalno , da se suzbije ovo zlo od stetočine. Da li je pravo rjesenje pominjano vozilo sa ultrazvučnim efektom. Zasto se djeluje za njihov spas mlitavo …. da li je iko pregledao uvezene palme….. kao hranu…. sat treba jos da se uveze pa da opet se OGOLI i bilje i mi. Zar je tako lose finansijsko stanje u Opstinama primorja da se ne moze skupiti za to novac…. pa samo da time se bave radnici, sigurno i neko obucen naravno, bilo bi kao pobjeda da se spasi nesto nase. U dvorisatu imam jednu , rasla je kao i mi djeca iz komsiluka…. orerasla davno , uvis…daleko…. turisti je slikavaju stalno. Posebna je jer ima enormno veliku krosnju i ne mogu da vjerujem da se stvarno nije kontrolisao uvoz , da bez kontrole stabala , se ne otkrtije uvezeni surlas, ili se otkrio , ali su palme mnogo kostale…..
  Sasvim je normalno da ko se rodio i rastao sa njima ima poseban osjećaj….. Nijesu price za malu djecu …. ako sve dou …. bice pust grad. Ko ima dusu … nece mu biti prijatno. Nije lijepo gledati ni u “kipove ” poslije kidanja krosnji.

  Vec ste pitali Radio Jadran, moze li se neka akcije pokrenuti oko njihovog radikalnog spasavanja.
  Ili sve ostaje na sastancima. Ne mkazem da se ne preduzima nista, ali mislim da je nedovoljno , ili zbog nedostatka novca, ili nebrige, neznanja, nesaradjivanja sa drugim Opstinama. Ovo je palmina kuga.

 3. Nerad,nezainteresovanost,neorganizacija,neznanje,nedisciplina na svakome mjestu i u svemu već predugo traje.Društveno je ničije,a privatno ako ne rađa pare zaraste u drače i umire od raznih bolesti.Ko to ne vidi već je slijep,a pojedinac koji vidi je nemoćan.Kompletno društvo mora da se liječi,a podmladak da se pažljivo posmatra i da se prirodno tretiraju đeca dok su zdrava,jer se sve bolesti lako prenose.

  10
 4. AAAA sto ste zabrinuti za palme.Eto jutros vam je tu pobratim iz Jagodine,pa pitajte njega za trtman.Mora bit da je surlas crnogorac,kao i svo zlo koje odozgo dolazi.

  3
  5
 5. Predlažem da Radio Jadran pokrene peticiju u kojoj će svi građani Herceg Novog, Boke a I dalje niz primorje učestvovati. Potrebno je tražiti od nadležnog Ministarstva da po hitnom postupku sazove sjednicu Vlade i donese odluku o “Vanrednom stanju” po kojoj će nadležni moći da sva moguća sredstva upotrijebe na suzbijanju i sanaciji ovog problema. U suprotnom, posljedice su nemjerljive i katastrofalne kako za nas Mediteranski karakter tako i po ekonomiju koja se temelji na tom istom ambijentu. Nije samo cijena rehabilitacije u pitanju. Vrijeme koje je potrebno za uzgoj palmi je veoma dug I zahtijevan. Dovoljno je zamisliti naše primorje bez ijedne palme!

  13
 6. Koliko fitobiologa, inžinjera šumarstva i inžinjera hortikulture ima Herceg Novom, Boki, Crnoj Gori?
  Koliko fitobiologa, inžinjera šumarstva i inžinjera hortikulture RADI u STRUCI u Herceg Novom, Boki, Crnoj Gori?

  12
 7. Gospodjo Spaić, sigurno imate nekih 12 za drenohirurgiju kažete, pa šta čekate!? Da ih imate 112? Pritom jasno je svakom da ima mnogo više od 12, al eto i ako radite sve po nalozima fitosanitarne inspekcije, što vam toliko treba da odradite šta vam je naloženo? Ako nemate ljudstva, opština je puna besposličara – barem ljudi imate, ako mogu na Orjen mogu i na palmu. A imate i para, samo treba opština da shvati da je ovo prioritet nad prioritetima

  23
  1
 8. Steta,,,posto dolazim svako ljeto u Herceg Novi,,obozavam grad i ljude,,i nastavicu i dalje dolaziti,,,grad koji ima dusu,,,prelijepo zelenilo,,,a nekako sam srastao sa gradom,,dali postoji nacin u saradnji sa strucnjacima,,da ako vec se ne mogu spasiti palme,,da se nadje neka vrsta palme koja je otporna na bolesti bar donekle,

  11
 9. Posto su tema palme i njihov broj u HN tj kako zaštiti postojeće i koliko odgovorno se odnosimo prema njima? Imam predlog za Radio Jadran tj. odgovorne u tom najcjenjenijem lokalnom mediju da daju svoj doprinos i pokažu dijelom na sljedećem primjeru šta znaci istraživačko novinarstvo. A tema je:
  Koliko palmi je je bilo ispred ulaza u privatnu zdravstvenu kliniku u zgradi Crvenog Krsta prije otvaranja a koliko ih je danas? Da li je isti broj palmi, ako nije, ko je potpisao odobrenje,po kom osnovu tj. čl.zakona, da li je neko snosio odgovnost i da li će? Izvolite ispitajte i objavite tekst za mjesec dana. Kuriozni Skaldet. Hvala

  18
  2
 10. Mora ovo dosta bolje da se radi, situacija je veoma ozbiljna. Palme nam daju turisticku vrijednost mjestu, ne smije se na njih štedit, surlaš se mora pobjedit. To mora bit aposlutni imperativ svima, poziciji, opoziciji, širem gradjanstvu

  21
  2
 11. TRAŽITE POMOĆ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! POŠTO NI POŽARE OVA NESPOSOBNA VLADA NIJE MOGLA UGASIT SA ONA DVA AVIONA ( iz kinder jajeta ) , neće ni znat kako spasit biljni svijet koji krasi naš grad. TRAŽITE POMOĆ OD VANI , HITNO! OD VANI JER STE NAM SVU PAMETNU I ŠKOLOVANU OMLADINU POĆERALI : OSTADOŠE SAMO POLTRONI ,čast izuzecima. PA SE IZMEĐU POLTRONA I SZRLAŠA MOŽE NAPRAVIT STRAŠNA PARALELA

  22
  1
  • Oćeš da ti Vlada prska palme?
   Vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku,a Katić&Danijela &CO treba da se bave komunalnim problemima a ne da idu na na kobasicijade i kukurizijade po Srbiji.

   17
   11
 12. Ovo je najveci ispit za ovu vlast. Nista demagogije i marketing, ovo je konkretan problem i ovom gradu su ocajnicki potrebni konkretni rezultati u borbi. Naravno nije na odmet da se ukljuci i šira zajednica, svih nas se tice ovo pitanje..

  13
 13. Postoji i ona metoda sa injekcijama koje se daju palamama. U andaluziji se tako bore sa surlašem efikasno. Na konto ove priče ko je surlaša donio dovoljno je pogledati ovu mapu https://goo.gl/fy2Xhb dakle ocigledno je da je sam sebe donio – doletio je!

 14. Na desetine palmi je već bezpovratno uništeno. Činjenica je da su zahvaćene Surlašem kao i da je naš odnos prema njima u zadnjih 30-tak god. jednostavno bio sramotan, bile palme na javnoj ili privatnoj površini ( čast izuzetcima). Obratimo samo pažnju na izgled tj. zapuštenost palmi ispod bivšeg Doma JNA. Koliko samo one godina nisu očišćenje a možemo ih smatrati jednim od simbola grada obzirom da su jedne od najfotografisanijih sa ulazom u Boku u pozadini o kome ne treba trošiti rijeci. Volio bih da znam npr. koliko se to u gradu ‘ sunca, cvijeća i zelenila’ posadi palmi na godišnjem nivou iz budžeta?!? Tako da objektivno Surlas je samo dolio ‘ulje na vatru’. ‘Vatru’ kojom su NAŠE palme bile zahvaćene našom nebrigom. Vjerovatno pored postojećeg tretiranja koje se sprovodi od strane nadležnih postoji i još opcija da se palme spase u odredjenoj mjeri ili broju. Ne zeleci da uvrijedim nikoga možda i nemamo dovoljno znanja a tehnologiju sigurno ne, kao i u mnogo čemu a niti ga tražimo tamo gdje ga ima. Znamo da su sredstva uvijek problem, ali da li je neko iz opstinskuh i nadležnih struktura pokasao da ih zatraži kao donaciju ili napise projekat i aplicira ka EU fondovima za bezpovratna sredstva u ove svrhe? Dakle posljedice su već katastrofalne. Vizualna forma i estestki aspekt kao i ambijent start grada bez palmi su trajno narušeni a ekonmske posljedice su lako izračunljive. Ako krenemo u obnovu izgubljenih palmi cinjenice su jasne. Cijena jedne palme visine do 5m je oko 10.000€ a uništene palme nisu bile ispod 10m visine. Gospodo nadležni sami izračunajte. Uvjeren sam da nam turisti neće dolaziti da bi se slikavaki na plastičnim ležaljkama niti će njihov uvećan broj proporcionalno uticati na produženje ionako kratke sezone. Veći broj palmi vjerovatno hoće.

  33
  • Upravo tako! Koliko se godisnje palmi posadi na teritoriji grada? Iskren da budem, i park u Igalu je nekada bolje izgledao sa onim divnim zelenilom i debelom hladovinom. Nakon sto su ga renovirali, ima vise betona nego li zelenila. Ne dopadaju mi se projekti koji unistavaju prirodu po kojoj smo bili prepoznatljivi. Sta se desilo gradu cvijeca? Nadlezni, vratite Herceg-Novom zelenilo!

   22
 15. Očigledno “nekome” je u interesu da uništi prelijepi biljni svijet Boke Kotorske. I u tome, na žalost, ima uspjeha. Treba “malo” istražiti ko je donio surlaša u Boku Kotorsku. Eto posla za istražne organe!

  19
  4
 16. U dvoristu nekadasnje vile Rumija koja je sada privatno vlasnistvo dvije palme su zarazene.Nisu bile zarazene dok nisu orezane proljetos,a vi nampricate kako je zabranjeno.Dje je bila inspekcija kad ih je covjek 3,4 dana orezivao….

  15
 17. Park Boke, Skver, Srbina, od pijace do autobuske 90% palmi, drvored od autobuske ka dubravi, srbina oko stare skole, zelenika drvored, palma kod amara u kumboru, topla kod grmcara, igalo kod parka..

  15
 18. Niste ni svijesni koliko je oboljelih palmi po starom gradu,neki dan vidim da je i jedna ogromna palma u đardinu kod dr.Ciga Klisure takodje zarazena.Pricate o nekim preparatima koje koristite,nemate iskustva,ja bih trazio pomoc spolja.Znajuci dr.Klisuru on je sigurno sve preduzeo ali dzabe.Sledece su na Belavisti i kod Suda.

  16
 19. Ovo je trenutno problem broj 1 u gradu,mi smo turisticko mjesto i grad ce biti uzasno ostecen ukoliko se ovo nastavi.Brzo donijeti zakon da ,,Gradsko zelenilo,, ima pravo da zastiti i orezuje palme i na privatnim posjedima jer one mogu biti leglo syrlasa ako se ne prskaju i neorezuju,naravno u cilju opstih interesa grada.Svi moramo brzo da reagujemo

  21
  • Nikako mi nije jasno kako je moguce da “Gradsko Zelenilo” nema nadleznost kada je u pitanju obrezivanje i zastita palmi a moze u isto vrijeme da zabrani vlasnicima da to sami rade? Ko je ovdje lud? Zelenilo je opste dobro I kao takvo je zasticeno pa bilo da se nalazi na privatnom posjedu ili drustvenom. Tako makar zakon kaze jer vam treba dozvola da bilo koje drvo potkresete a kamoli sasjecete. Napokon, ako je zastita zelenila/palmi u interesu grada/drzave onda treba da se proglasi vanredno stanje te da “Gradsko Zelenilo” dobije neogranicena sredstva kao i nadleznost nad svim zelenilom.

 20. Komunalno Stambeno tokom ljeta nije tretiralo niti jednu palmu na javnim površinama a trebalo je najmanje 2 puta tokom ljeta.
  Draga gimospodjo odoše ne 2 nego 22 ovih dana.
  Možda nam tako i treba kad ih nismo znali i željeli održavati zadnjih 20 godina !!!

  20

Ostavite komentar

*

code